column

Keuzestress: waar luister je naar?

Leestijd: 2 minuten

Over het algemeen kan ik boeken volschrijven met verhalen over anderen, verhalen over mezelf, en de kennis die ik in al mijn jaren heb opgedaan. Als je gevraagd wordt om te schrijven, is het toch wel een ander verhaal merk ik steeds meer. Steeds vaker word ik gevraagd om over bepaalde topics mijn mening te geven. Uiteraard voel ik me vereerd, maar wat doe je als je voornamelijk uit je gevoel leeft en in de flow van het leven meegaat? Hoe doe je dat als ondernemer? Hoe doe je dat als baas?

“Hoe blijf je bij jezelf, zonder beïnvloed te worden door alle media om je heen?”

In de loop der jaren heb ik mijn communicatieve skills steeds verder uitbreid. Een stem had ik al. Daarom zijn wij in ons bedrijf steeds verder gegroeid en worden wij steeds meer een begrip op de markt. Maar hoe vind je jouw eigen stem in een markt waarin iedereen steeds harder gaat schreeuwen? Hoe blijf je bij jezelf, en bij jouw eigen normen en waarden zonder verder beïnvloed te worden door alle media om je heen? Zou jij hetzelfde doen als je de vrije hand zou krijgen om alles te doen wat je zou willen? Wat zou je zeggen? Waar zou je naartoe leven?

“Van kleins af aan leren we handelingen en patronen aan die helemaal niet van ons zijn.”

Het mooie van ons vak is dat zelden naar het lijf geluisterd wordt. Verbaal wordt er van alles gezegd en beloofd, maar het lijf wil vaak letterlijk een hele andere kant op. Vaak staan mensen letterlijk verstart te kijken naar wat er op dat moment gebeurt. “Is dit echt? Is dit wat ik daadwerkelijk doe? Is dit waarom ik steeds tegen dezelfde dingen aan blijf lopen?” Ben jij committed naar jezelf en waar jij voor staat? Of ben je toch stiekem beïnvloed door de mensen om je heen?

Want tja, dat spiegelgedrag blijven we hanteren zolang we niet bewust worden dat het überhaupt bestaat. Van kleins af aan leren we handelingen en patronen aan die helemaal niet van ons zijn. En toch leven we er jaar in en jaar uit mee. Totdat er een punt in je leven komt waarin de meerwaarde heel groot wordt om te veranderen. Eerder komt de motivatie niet om dingen anders aan te gaan pakken. En als we het doen, proberen we het cognitief te veranderen. Dit terwijl ons basis leerpunt ons lijf is. We doen alles na van volwassen als we opgroeien. Maar wanneer zijn we daadwerkelijk uitgegroeid? Is dat wanneer ons lijf stopt met groeien of wanneer we daadwerkelijk leren luisteren naar wat ons lijf ons te vertellen heeft?

Marie-Liz de Jongh
Marie-Liz de Jongh
Met haar bedrijf EQfit Academy levert Marie-Liz baanbrekend werk op het gebied van gedragsverandering en bewustwording. Met haar aanpak verandert zij - en haar team - gedrag binnen één sessie. Hierbij maken ze gebruik van emotionele intelligentie die ligt opgeslagen in het lichaam waardoor een uitdaging bij de kern wordt aangepakt. Vooral de snelle resultaten die ze met kinderen bereikt vinden we bij FEEM cruciaal. Kinderen zijn onze toekomst. In haar columns deelt Marie-Liz haar ervaringen met kinderen die ze helpt, is ze open over haar eigen ondernemersreis en verrijkt ze ons met haar wijze visie.

Ook boeiend

Meer columns

MEEST BEKEKEN

Hoe je dromen waarmaakt

3
Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....
Yvonne van Balkom vrouwelijke ondernemers

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

3
Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...
Foto gelijkwaardige uitwisseling: door CihatDeniz via Canva

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

42
Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?