Keuzes maken in het leven: “Doordat ik jong ging ondernemen, heb ik veel over het leven geleerd.”

Leestijd: 5 minuten

Keuzes maken in het leven. Daar kan Anneke Crijns over meepraten. Zonder enige ondernemersvaardigheden kocht ze op 23-jarige leeftijd de zeilschool Sailcenter Limburg. Onder haar vleugels groeide het bedrijf de afgelopen twintig jaar enorm. “Toen ik net begon, wist ik nog niet eens hoe ik een kasboek in moest vullen. Toch dacht ik gewoon: ik kan dat beter.”


Twintig jaar geleden sprong Anneke (43) in het diepe, over keuzes maken in het leven gesproken. “Ik werkte toentertijd al bij de zeilschool. In plaats van eindeloos te blijven zeuren over de gang van zaken, kreeg ik het gevoel dat ik beter gewoon actie kon ondernemen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik kocht de zeilschool, naïef en onbezonnen. De meeste keuzes maakte ik op basis van mijn intuïtie en ik liet me door angst niet tegenhouden, want ik wist nog niet zoveel van het leven. Waar moest ik bang voor zijn?”

Volgens Anneke is het voor ieders ontwikkeling heel goed om dingen gewoon te doen en uit te proberen. “Tegenwoordig willen we alles meteen perfect doen, zelfs in onze hobby’s willen we uitblinken. Maar zo werkt het gewoon niet. Ondernemen is een grote leercurve – sterker nog, het hele leven is een grote leercurve. We maken continu keuzes in het leven.”

Vroeger

 

 

“Het voordeel van jong beginnen is dat je tomeloze energie hebt. In mijn eerste jaren heb ik veel basisvaardigheden moeten leren. Een kasboek invullen bijvoorbeeld, want dat had ik nooit gedaan. Of de telefoon beantwoorden. Daar kun je je misschien niets bij voorstellen, maar ik moest dat destijds echt leren. Bellen met een vriendin is andere koek dan bellen voor een verkoopgesprek. Ook leerde ik om dingen op te lossen. Wat kwam, dat kwam en dan zag ik het wanneer het er was. Dan dealde ik ermee.”

‘Ik wist niet eens wat flirten was’

Terwijl haar vrienden in het weekend gingen stappen en op festivals dronken werden, runde Anneke haar een eigen bedrijf. “Voor uitgaan had ik geen tijd. Eigenlijk heb ik dat ook nooit gemist. Tot op mijn 27ste mijn partner overleed en ik daarna weer moest gaan daten. Toen besefte ik dat ik niet eens wist wat flirten was.”

Het verlies van haar partner bracht in Annekes onderneming een grote verandering met zich mee. “Mijn partner was het gezicht van het bedrijf – het was van mij maar je zag vooral hem. Zo was ik toen ook: faciliterend en graag op de achtergrond. Ik wilde mensen laten genieten en daar werkte ik als een paard voor. De dood van mijn partner maakte dat ik mezelf meer liet zien. Ik merkte al snel dat je meer impact maakt als je jezelf laat zien.”

Bang voor water

“Dat is een van de dingen die ik zo mooi vind aan ondernemen: als je over dat soort dingen gaat nadenken, ontwikkel je jezelf. Je wordt geconfronteerd met je eigen angsten en je eigen overtuigingen. In hoe jij onderneemt zie je heel snel persoonlijke trekken terug en leer je meer over jouw eigen kwaliteiten en diskwaliteiten. Als je bereid bent om daar aan te werken, ontwikkel je jezelf en groeit ook jouw onderneming.

“Ik ben al heel lang bang voor water. Dan zou je denken dat de aankoop van een zeilschool niet voor de hand ligt.”

We hebben de seizoenen niet voor niets; een boom is ook niet in een keer een boom. Zo is ondernemen ook. Dat heeft tijd nodig en die tijd moet je nemen door je te realiseren dat sommige stappen kleine stappen zijn. Mensen willen vooruit, dat is de natuur. De natuur groeit altijd. Maar wat ons mensen anders maakt is dat wij andere kenmerken hebben, wij kunnen bij angst bijvoorbeeld vluchten of bevriezen. Word je je daarvan bewust, dan kun je dat patroon aanpassen en weer gaan bewegen. Juist doordat ik zo jong Sailcenter Limburg heb gekocht, heb ik zoveel over het leven geleerd.”

Voor Anneke zat een deel van haar groei zowel in de basisvaardigheden als in de strategische vaardigheden. Maar een belangrijker deel van haar groei was persoonlijk. “Ik ben al heel lang bang voor water, ik durfde bijvoorbeeld niet te douchen. Dan zou je denken dat de aankoop van een zeilschool niet voor de hand ligt. Ik zie dat anders. Vraag de gemiddelde kajakker maar eens of hij bang is. Angst ligt heel erg dicht bij respect en bewondering. Dat ik bang ben voor water, betekent dat niet dat ik het dan vermijd want ik bewonder het enorm. Als er iemand in het water ligt die gered moet worden, ben ik de eerste die gaat. Het is maar net hoe je met je angst omgaat.”

“Het is niet de storm die je overvalt, het is een gebrek aan voorbereiding.”

keuzes maken in het leven“Het mooie aan de zeilsport is ook dat er zoveel metaforen in zitten die terugslaan op moeilijkheden die op ons pad komen. En vooral over hoe we daar mee omgaan. Die metaforen slaan vaak ook op ondernemen. Neem nou de storm. Het is niet de storm die je overvalt, het is een gebrek aan voorbereiding. Als jij goed voorbereid bent, kan die storm komen. Dat is in het ondernemen je strategie: als jij je strategie kent, kun je daarop terugvallen als er een tegenvaller is en weet je hoe je het moet oplossen.”

Strategische kwaliteiten

Met die strategie wist Anneke haar watersportbedrijf enorm te vergroten en te verdiepen. “Toen ik meer in mijn strategische kwaliteiten ben gaan investeren, is mijn bedrijf veel rustiger geworden. Ik kon veel makkelijker vertellen waar we heen wilden en ik kon veel beter toetsen of we dat ook nog steeds uitstraalden. Het maakte mijn bedrijf veel doelgerichter”, stelt Anneke. Dat is dan ook het enige wat ze zou veranderen als ze terugkijkt naar haar afgelegde pad.

Met de kennis van nu zou ik eerder een mentor hebben gezocht. Iemand die maandelijks met mij zou kijken naar wat ik wilde bereiken en vooral naar hoe ik daar kon komen. Doelen had ik genoeg en plannen ook, maar aan concrete strategieën om die uiteindelijk te kunnen behalen, schortte het. Ik had iemand nodig die verstand had van cijfers en mij kon bijsturen. In die eerste jaren heb ik nooit een prognose of iets dergelijks gemaakt. Toen ik daarmee begon, steeg de omzet enorm en bleven we groeien.”

De toekomst

 

 

Na twintig jaar die cycli te hebben doorlopen, weet ze wel hoe de hazen lopen en is het tijd om een nieuwe richting op te gaan. Keuzes maken in het leven wordt steeds makkelijker voor haar. “Nu ik weet hoe het werkt, krijg ik ieder idee van de grond. Maar dat haalt er voor mij de uitdaging vanaf. Ik vind het nog steeds leuk om te doen, maar uitgedaagd worden als ondernemer is voor mij heel belangrijk. De zeilschool staat nu te koop en wat ik ga doen, dat zie ik wel. Ik heb nu ruimte in mijn hoofd, dus er zal vast wel iets komen!”

 

Back to the future

In 'back to the future' lees je het persoonlijke verhaal van een van onze lezers. Soms kijken we naar het succes van een ander en denken we: "Stond ik daar ook maar." Dan vergeten we voor het gemak even alle stappen die hij of zij heeft gezet om te komen waar ze 'ie staat. En ook: wanneer vind je jezelf succesvol? Verhalen delen met elkaar is helend. Door onze verhalen met elkaar te delen, worden we er weer even aan herinnerd dat ieder zijn eigen pad heeft. Lees lekker mee in het inspirerende verhaal van deze keer!

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een inspirerend verhaal om in 'Back to the Future' te delen? Stuur gerust een mailtje naar redactie@feemonline.nl. 

it's a movement

join us!

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...

Hoe je dromen waarmaakt

Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

De comfortzone van je bucketlist

Voordeel is dat we zullen genieten van dingen die we tot een jaar geleden ‘gewoon’ vonden en voor lief namen. Wat dacht je van...

Energetische reading: kijken naar je energie.

DE VORM VAN DEZE WEEK: Energetische Businessreading Bij een energetische (business)reading wordt gekeken naar de energie van jou en je bedrijf. iedereen die dit kan,...

Van ongepland zwanger naar doula: “Zij gaf me de richting die ik zocht”

Bewust leven speelde altijd al een grote rol in het leven van Elvira Broersma. De switch die ze drie jaar geleden maakte van haar...

Dorien volgde een Creatrix-traject. “Je voelt je bijna lullig, want wát een hoop shit heb ik”

DE METHODE VAN DEZE WEEK: Creatrix Het is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Creatrix haalt overtuigingen die in je (onderbewuste) systeem zitten weg. Je...

Omgaan met tegenslag. Esmeralda weet niet beter.

Van jongs af aan is Esmeralda Kleinreesink ondernemend ingesteld. Op haar zeventiende begint ze bij defensie, waar ze opklimt tot luitenant-kolonel bij de Luchtmacht....

Mijn ambities? “Ik ben gewoon een zoeker, dat is onderdeel van wie ik ben.”

Dat ze al vijftien jaar als taalverwervingsdeskundige lessen en trainingen verzorgt is best bijzonder. Want als je het c.v. van Alike Last bekijkt, is...

Dit vroef om lef: ‘Ik dacht: het wordt nooit meer wat’

Jeannette Welp, spreker en musicus, trok zalen van honderden mensen met haar muzikale keynote toen corona ons land bereikte. Al haar sprekersklussen werden opeens...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?