“Een van de kenmerken van job crafting is dat het vanuit jezelf komt. Dus vanuit een interne drijfveer om iets te veranderen.”
~ Je frustreert of irriteert je ergens over, je baalt ergens van of hebt lage energie op je werk en dan pas je iets aan. Dat lijkt mij eerlijk gezegd niet meer dan logisch. Waarom is zo’n beweging als job crafting dan toch nodig?
Het is zeker niet voor iedereen logisch om grote of kleine aanpassingen te maken in je werk als het niet goed gaat. Of je nu ondernemer bent of in loondienst. Ik kom genoeg mensen tegen in mijn praktijk of tijdens trainen die graag willen zitten waar ze zitten graag zo min mogelijk willen veranderen. Willen veranderen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
~ Wat wil jij meegeven waarom het wél belangrijk is om iets te veranderen?
Als je continu laag in je energie blijft dan heeft dat zijn weerslag. Op jezelf, op je stemming, op het werk. En daarmee ook op hoe je thuis functioneert. Er is een heel mooi onderzoek gedaan door bevlogenheidsprofessor Arnold Bakker. Hij heeft mensen onderzocht die hoog en laag scoorden qua uitgeblust zijn. De mensen die meer uitgeblust waren waren ook het minst pro-actief. Er kwam minder werk uit hun handen. Ze waren op termijn minder gelukkig en waren ook minder in staat om hun werk aan te passen om fijn en prettig aan het werk te blijven. Ze laten ook minder job crafting gedrag zien.
~ De meeste van onze lezers zijn wél pro actief. Zij willen juist verandering om zingeving en betekenis te ervaren in hun leven – en dus ook hun werk. Maar, ik weet ook: ook al is dat je intentie, dan lukt het toch niet altijd om iets te veranderen en blijf je dingen doen die toch energie slurpen. Hoe komt het dat we dat dan toch blijven doen, denk jij?
Deze vraag gaat wel wat verder dan job crafting an sich. Dit gaat ook over het doorbreken van aangeleerde patronen. Ook al lukt het je om deze te doorbreken; ze liggen nog steeds op de loer en in tijden van druk of stress val je makkelijk terug in oude patronen. Daarnaast hebben we wel onze interne drijfveren, maar we worden de hele dag overspoeld door externe prikkels. Bewust en onbewust. Deze externe prikkels kunnen heel erg botsen met interne verlangens naar zingeving. Wanneer deze externe prikkels de overhand hebben en de interne verlangens ‘naar beneden drukken’ dan kom je weer lager in je energie. Dan heb je bewust acties te ondernemen om weer meer vanuit die interne drijfveren te gaan handelen.
~ We blijven mens en kunnen uiteraard terug blijven vallen in oude patronen. Job crafting is dan een manier om toch die aanpassingen te doen die bijdragen aan je gevoel van voldoening in je werk. Wat móéten mensen daarover weten, wat jou betreft?
Er zijn grofweg twee benaderen van job crafting. De ene benadering 1 heet ‘rol crafting’. Dit gaat over het maken van aanpassingen in je:
– taken: vind je het leuk wat je doet?
– relaties: vind je het leuk met wie je het doet? Of mis je mensen om je heen?
– context: is je werkplek inspirerend? Waar en wanneer werk je?
– mindset: welke waardering geef je aan je werk?
De andere benadering 2 zegt dat je aanpassingen gaat maken in je
– belemmerende taakeisen: wat in je werk is voor jou een risico qua overbelasting?
– uitdagende taakeisen: wat kun je aan je werk veranderen zodat het wat meer van je vraagt en wat meer uitdagend wordt? Kun je jezelf cognitief of sociaal wat meer uitdagen?
– werk hulpbronnen: ervaar je voldoende autonomie en sociale steun? sociale steun is heel erg belangrijk. Heb je een netwerk van gelijkgestemden om je heen? Vraag je regelmatig feedback?
– persoonlijke hulpbronnen: je ‘psychologisch kapitaal’. Dat is onder andere je mate van optimisme en je veerkracht. Een groter ‘kapitaal’ maakt dat je meer bevlogen en gemotiveerd aan het werk blijft.
Door goed naar deze punten in je werk te kijken ontdek je misschien al snel een onderdeel waar het niet lekker loopt, legt Dianne uit. Door hieraan te sleutelen – te craften – beïnvloed je al snel je algehele gevoel van voldoening en zingeving in je werk. Dus zonder meteen van werk te veranderen, kun je door kleine aanpassingen een groot verschil ervaren.
Wil je het volledige interview met dr. Dianne Commissaris luisteren waar nog veel meer waardevolle kennis wordt gedeeld? Sluit je aan bij de FEEM Community. Of neem contact op met dr. Dianne Commissaris als je meer informatie wil over job crafting. |