Boekbespreking

Je lichaam liegt nooit

Leestijd: 2 minuten

De meeste mensen die de diagnose burn-out krijgen, komen eerst thuis te zitten. Sommigen voelen soms een opleving aan energie. Anderen merken dat ze alleen maar kunnen slapen, om de rest van het wakkere bestaan voor zich uit te kunnen staren.

Gestuurd door een arboarts en/of de eigen wens om weer aan de slag te willen, komt iedereen wel een keer uit bij een psycholoog of een andere hulpverlener. Gestimuleerd om te praten over wat de burn-out heeft veroorzaakt. Onderzoekend naar de achterliggende redenen voor de burn-out, zodat deze oorzaken opgelost kunnen worden.

Wat veel mensen niet weten en dus ook niet verwachten, is dat het lichaam veel slimmer is dan ons brein. Het hoofd kan altijd redenen bedenken. Stel het een vraag, of leg het een stelling voor. Alle antwoorden en bewijzen worden in een mum van tijd gevonden door ons brein. En alles voelt even waar.

Het lichaam is veel slimmer dan ons brein

Al in de vorige eeuw werd dit steeds meer onderschreven en erkent. “Je lichaam liegt nooit” is een quote van Alexander Lowen, die de lichaamsgerichte therapie van Wilhelm Reich verder ontwikkeld heeft tot Bio-energetische Therapie.

Bewustwording door te kunnen snappen wat er gebeurt, is absoluut belangrijk. Maar wat misschien nog wel veel belangrijker is, is lichaamsbewustzijn. Hoe meer je leert luisteren naar de signalen die je lichaam al veel eerder afgeeft dan je brein kan horen, hoe makkelijker het wordt om te voorkomen dat je weer in een burn-out terugvalt.

Neemt het moment bijvoorbeeld waarop je ineens niet meer weet wat je eigenlijk aan het lezen bent. Of naar de keuken loopt en niet meer weet waarom. Herkenbaar?

Bij het lezen knipper je meestal even met je ogen. Of je schud je hoofd. Maakt er een opmerking over naar iemand in jouw omgeving misschien. Haalt een kopje koffie. Dan pak je het lezen weer op. Ineens vraagt het lezen wel veel meer concentratie van je dan ervoor en je leest hetzelfde stukje meerdere keren opnieuw.

Stel nu dat je in plaats daarvan ook echt even stopt met lezen. Want waarom lukt het eigenlijk nu ineens niet meer? Welk signaal geeft je lichaam af? Waarschijnlijk was er al eerder een moment waarop je even de concentratie niet meer had. Wanneer was dit?

Wat je niet verwacht wanneer je net een burn-out hebt gehad, is dat dit soort schijnbaar kleine signalen sneller merkbaar zijn dan voorheen. Door iets heel anders te gaan doen, en vooral iets wat zo min mogelijk energie kost of zelfs energie geeft, zou het zo maar kunnen dat je ineens voelt en weet welk signaal je eerder gemist hebt.

Het helpt natuurlijk wel wanneer je al geleerd hebt om te vertalen wat er gebeurt in je lichaam, via bijvoorbeeld lichaamsgerichte therapie, hypnotherapie, haptonomie of andere vormen, om lichaamsbewustzijn te vergroten. De meeste mensen herkennen natuurlijk wel de spanning in nek en schouders, maar er zijn nog veel meer signalen.

Natuurlijk geldt bovenstaande niet alleen voor mensen na een burn-out. Dus probeer het zelf eens! Zodra het even niet lukt om te lezen, je vergeet wat je nu ging doen, de moeheid je ineens overvalt of zelfs wanneer je naar de kast loopt voor een snack… Stop even met wat je doet en voel! Wat wil je lichaam je vertellen?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?