Visie van een verschilmaker

Je financiele plan is als het plannen van een reis

Ik ben van mening dat een financieel gezonde onderneming ook een financieel gezond plan nodig heeft. In FEEM Magazine is al veel geschreven over het stellen van doelen. Voor veel ondernemers is het stellen van doelen een flow-breaker. Veel liever benutten ondernemers kansen wanneer die zich voordoen. Ze denken dat het hebben van een plan zorgt voor afremming in plaats van vooruitgang. Ik voeg daar graag mijn visie aan toe.

Leestijd: 3 minuten

Plannen en meebewegen met je financiële plan

Maar een plan staat nooit in steen gebeiteld. Alles is nog steeds mogelijk. Jij bepaalt uiteindelijk altijd zelf waar je ja of nee tegen zegt. Vraag mij geen stippen op horizons te zetten. Ik ga liever met de flow mee. Toch heb ik geleerd dat het samen kan gaan. Zowel het maken van een plan met daarin doelen voor het komend jaar, als het meebewegen met de stroom.

Het maken van de eerste beslissing zorgt dat je de richting weet.

Stel je eens voor dat je op de bonnefooi door Europa wil reizen. Om niet alsmaar rondjes door Nederland te blijven rijden, moet je allereerst beslissen of je bij Duitsland of bij België de grens over wilt. Kies je voor België en “dus” richting Frankrijk af te reizen, wil dat niet zeggen dat je niet ook Tsjechië kunt aandoen. Het maken van deze eerste beslissing zorgt ervoor dat je weet welke richting je in eerste instantie op gaat. Het zegt nog niks over de route daarna.

Beslissingen maken voor of tijdens je reis
Belangrijk is om van tevoren te weten hoeveel tijd je voor je reis beschikbaar hebt. Heb je twee weken of twee maanden? Welke steden of landen wil je per se zien en past dat binnen het tijdsbestek? Wat is nodig om het haalbaar te maken? Een andere beslissing zou kunnen zijn of je wel of niet door de bergen wil rijden. Heb je de skills en de moed om haarspeldbochten te nemen, of is het voor jou fijner om vooral over snelwegen te reizen?

Het maken van jouw financiële plan kan dus zo gedetailleerd mogelijk opgesteld worden als jij wil. Of zo min mogelijk. Maar het schept in ieder geval bepaalde kaders. Het geeft richting en je hebt van tevoren nagedacht over jouw wensen en talenten. Daar hoef je dan op je reis geen tijd meer aan te besteden. Op een kruispunt is het waarschijnlijker dat je sneller kunt beslissen welke kant je op gaat.

Het maken van een plan schept kaders.

Tuurlijk, het maken van jouw financiële plan kost tijd. En tegelijk bespaart het tijd! En in ondernemersland geldt: tijd is geld. Terug naar een financieel plan voor jouw onderneming. Waar begin je dan?

foto financiële plan: door Utah778 via Canva
foto financiële plan: door Utah778 via Canva

Je financiële plan: nog concreter

Een eerste uitgangspunt van jouw financiële plan kan zijn: hoeveel salaris wil jij per maand verdienen voor je privé huishouden? Op basis van de kosten die je afgelopen jaar hebt gemaakt, hoeveel omzet moet je dan dit jaar maken om dat salaris te kunnen betalen? Het salaris van de ondernemer komt namelijk uit de winst die overblijft van de omzet na betaling van kosten en belastingaanslagen. Vraag eventueel een winstadviseur om hulp bij het maken van de berekeningen.

Blijkt dat jouw omzet omhoog moet? Dan kun je aan de slag met het maken van een actieplan: hoe krijg jij die omzet binnen. Wie is jouw ideale klant? Klopt jouw dienst of product nog? Hoe krijg je nieuwe klanten aan tafel. Kun je je tarief verhogen? Wat moet jij zelf nog ontwikkelen om dit jaar tot een goed einde te brengen?

Vragen die je jezelf liever vooraf stelt dan ad hoc als er een nieuwe klant aanbelt. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel omzet je dit jaar moet maken om financieel gezond te zijn?

 

=======
Wil jij je omringen met onderneemster voor wie geld absoluut belangrijk is, maar niet HET doel. Geld is een middel en een gevolg. Maar het doel is van betekenis zijn, impact maken, je unieke passies en talenten uiten. Je doet het zelf, maar hoeft het niet alleen te doen. Bij de FEEM Community komen we regelmatig bij elkaar voor herkenning, support en inspiratie. Ondernemen van binnen naar buiten is werkelijk ‘anders dan anders’. Samen leren en groeien we hierin. Hier vind je meer info over onze community. Het is laagdrempelig en hoogwaardig.
========

Mariëtte Muller
Mariëtte Muller
Mariëtte is geldcoach voor ondernemers die willen groeien en ontwikkelen. Zij werkt als zelfstandig professional én is als coach en trainer verbonden aan Het CijferParadijs. Voor FEEM deelt Mariëtte haar persoonlijke beide op en ervaringen met geld en ondernemerschap.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuitïtie en leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

 

Meer van deze Verschilmaker

Artikelen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in