Boekbespreking

Je altijd op het positieve richten… Of…?

Leestijd: 2 minuten

Mijn klant is al een tijdje single. Begin dertig, en al haar vrienden gaan samenwonen en trouwen. Sommigen worden zwanger. Dit is lastig voor haar. Ze zou ook graag samen met een partner aan haar toekomst bouwen.

Vrienden geven goedbedoelde adviezen. ‘Geniet van het single zijn’, ‘Doe wat je leuk vindt’, ‘Richt je op je carrière.’ Zij voelt zich onbegrepen. Het gevoel wordt onbewust weggemaakt, bijna ontkend, alsof het niet ok is dat te voelen.

Met momenten kan ze echt verdrietig zijn en over zichzelf gaan twijfelen. ‘Wat is er mis met mij?’ Ze wil ook zo graag ‘someones favourite person’ zijn. Het maakt haar onzeker, jaloers en eenzaam. Gevoelens waar ze zich voor schaamt.

“Door stil te staan bij haar verlangen, krijgt ze er meer vrede mee”

Door stil te staan bij haar verlangen, en de gevoelens toe te laten dat het soms gewoon echt even kl@te voelt om single te zijn, of niet te zijn waar je wilt zijn, krijgt ze er meer vrede mee. Met deze zelfcompassie voorkomt ze de neerwaartse spiraal van zelfafwijzing. En lukt het om weer energie te krijgen om te genieten van het positieve dat het single leven ook allemaal brengt.

Het is vaak niet alleen de negatieve overtuiging over jezelf die pijn kan doen. Zoals jezelf niet leuk, mooi of goed genoeg vinden. Het oordeel wat je vervolgens daarover hebt, maakt het nog erger. Het oordeel over het oordeel. Dat je het stom vindt dat je die gevoelens ervaart, of die gedachte hebt. Dat je het zwak vindt, dat je nog steeds last hebt van die overtuiging of die onzekerheid.

“Het is vaak het oordeel over het oordel dat je pijn kan doen”

Of het nu gaat over single zijn, het opvoeden van je kinderen, of nieuwe stappen zetten buiten je comfortzone als ervaren ondernemer… Ook die situaties gaan gepaard met onzekerheden, twijfels of andere onderliggende angsten.

Hoe ga jij om met je gevoelens? Probeer je ze weg te wuiven? Schaam je je ervoor? Waardoor het echt negatieve emoties kunnen worden.
Of lukt het je gevoelens te erkennen? Lief te zijn voor jezelf?
Als jij je eigen dochter was… wat zou je dan tegen jezelf zeggen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?