Inzicht in geld: hoe dat jou als ondernemer richting geeft

Onze expert: Mariëtte Muller van het CijferParadijs

Het CijferParadijs is een geldontzorgkantoor voor mensen die met mensen werken. Tanja en Mariëtte zijn geldcoach en begeleiden bewuste ondernemers op hun pad naar een financieel gezond bedrijf. Daarnaast staan er in Het CijferParadijs drie boekhoud-dames klaar om de boekhoudingen en fiscale aangiftes bij te houden en op te stellen. Het CijferParadijs staat voor zakelijke en persoonlijke ontwikkeling. Voor FEEM deelt Mariëtte (en soms Tanja) haar persoonlijke visie op en ervaringen met geld en ondernemerschap

Leestijd: 3 minuten

Op de reis van de ondernemer ben je in de eerste fase jouw eigen werk-nemer. De uitvoerder. Al jouw acties zullen er op gericht zijn om klanten te ‘scoren’, deze te helpen, facturen te sturen, rekeningen te betalen. Deze fase gaat over zelf-doen, geld verdienen en geld uitgeven.

Klanten helpen als uitvoerder is waarom jij als zelfstandige aan de slag ging. Jij kunt iets goed. Mensen of andere ondernemers (die overigens ook net mensen zijn) kunnen jouw hulp goed gebruiken. You’re on a mission!

Veel ondernemers laten het daar bij.

Met het uitvoeren van jouw diensten komt er geld binnen. Als het goed is voldoende geld om rekeningen te betalen en jou van een salaris te voorzien. Als je het al goed georganiseerd hebt, betaal je ook alvast de belastingdienst wat jij verschuldigd bent, omdat je winst maakt.

Veel ondernemers laten het daar bij. Blijven in deze eerste fase ‘steken’. Hun onderneming is en blijft afhankelijk van eigen inzet. Het is op zich een fijne overzichtelijk fase.

Hoewel je flow kunt ervaren doordat klanten zich blijven aandienen en je voldoende omzet maakt, sluimert ook altijd wat stress op de achtergrond. Er is altijd wel een brandje te blussen of een periode waarin er geen of minder geld binnenkomt. Of er harder uit gaat. Ziek, op vakantie, een sabbatical betekent direct geen geld in het laatje.

Het imposter syndroom ligt misschien ook nog op de loer. Dat het nu goed gaat wil niet zeggen dat het altijd goed blijft gaan. Wie herkent dit stemmetje niet?

In flow ondernemen is dus relaxt tussen aanhalingstekens.

Investeren in jouw cultuur, financiële gezondheid, middelen en mensen wordt belangrijk.

Pas als je het vertrouwen hebt kun je door naar de volgende fase van meewerkend voorpersoon. Je zorgt dat er naast jou iemand komt te staan, die het werk net zo goed en volgens jouw kernwaarden uitvoert. Zodat jouw onderneming minder kwetsbaar wordt. Dit kan zijn in de vorm van loondienst, waardoor jouw bedrijf meer waarde krijgt. Of in samenwerking met andere ondernemers.

Vertrouwen bouw jij zelf op. Bijvoorbeeld door te netwerken met anderen. Door meer kennis op te doen. Maar ook doordat jij in de eerste fase al zorgt voor voldoende geld om de fase van groei te kunnen bekostigen. Investeren in jouw cultuur, financiële gezondheid, middelen en mensen wordt belangrijk.

Maar hoe doe je dat dan praktisch? Wat maakt dat geld vertrouwen geeft? En hoe weet je wanneer je voldoende geld hebt om te kunnen investeren?

Dan ben jij er klaar voor!

Dat kan alleen als je een strategisch plan maakt voor de volgende stap. Ga er eens goed voor zitten om te bedenken wat er nodig is. Ga daarna over tot concrete acties in geld.

Wil jij iemand in dienst nemen, dan kun je al een periode lang het bedrag opzijzetten dat je maandelijks kwijt zou zijn aan salaris en werkgeverslasten. Kan jouw bedrijf dit dragen zonder dat het ten koste gaat van jouw salaris, reservering belastingdienst en het geld dat nodig is voor de bedrijfsvoering? Dan ben jij er klaar voor!

Lukt het niet om deze kosten te dragen? Gooi dan niet gelijk de handdoek in de ring. Er is een reden waarom jij overweegt met iemand samen te gaan werken. Wellicht ben je op het punt beland dat je bepaalde taken echt niet meer zelf wilt doen. Of wil je inderdaad minder kwetsbaar zijn. Ga terug naar de tekentafel en werk jouw strategisch plan bij. Blijkbaar is er eerst iets anders nodig op dit moment. Meer omzet of minder overige kosten. En wat is er nodig om deze twee doelen te behalen?

Ook als jij op dit moment ervaart dat het allemaal lekker loopt adviseer ik je om er af en toe eens bij stil te staan hoe jij de toekomst van jouw onderneming ziet. En probeer je te bedenken wat daar voor nodig is waar jij nu al aan kan werken.

Vanaf dag één niet alleen IN maar ook werken AAN jouw onderneming zorgt ervoor dat jij altijd een stap voor je onderneming uit loopt. En die regie, die controle geeft vertrouwen!

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Mariëtte helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van feem meteen in je mail?