Visie van een verschilmaker

Inzicht in geld: hoe dat jou als ondernemer richting geeft

Op de reis van de ondernemer ben je in de eerste fase jouw eigen werk-nemer. De uitvoerder. Al jouw acties zullen er op gericht zijn om klanten te ‘scoren’, deze te helpen, facturen te sturen, rekeningen te betalen. Deze fase gaat over zelf-doen, geld verdienen en geld uitgeven. Als je in loondienst werkt kun je het zien als de eerste jaren waarin je uitvoerend bent, of junior. Klanten helpen als uitvoerder is waarom jij als zelfstandige aan de slag ging. Jij kunt iets goed. Mensen kunnen jouw hulp goed gebruiken. You’re on a mission!

Leestijd: 3 minuten

Met het uitvoeren van jouw diensten komt er geld binnen. Omzet of salaris. Als het goed is voldoende geld om rekeningen (en jezelf) te betalen. Als je het al goed georganiseerd hebt, betaal je ook alvast de belastingdienst wat jij verschuldigd bent, omdat je winst maakt. Of als je in loondienst met: omdat je meer verdient dan je opmaakt.

Veel ondernemers laten het daar bij.

Veel mensen laten het daar bij. Blijven in deze eerste fase ‘steken’. Hun onderneming of carrière is en blijft afhankelijk van eigen inzet. Het is op zich een fijne overzichtelijk fase.

Hoewel je flow kunt ervaren doordat klanten zich blijven aandienen en je voldoende omzet maakt / salaris verdient, sluimert ook altijd wat stress op de achtergrond. Er is altijd wel een brandje te blussen of een periode waarin er geen of minder geld binnenkomt. Of er harder uit gaat. Ziek, op vakantie, een sabbatical betekent direct geen geld in het laatje.

Het imposter syndroom ligt misschien ook nog op de loer. Dat het nu goed gaat wil niet zeggen dat het altijd goed blijft gaan. Wie herkent dit stemmetje niet?

Werken in flow is dus relaxt tussen aanhalingstekens.

Investeren in jouw cultuur, financiële gezondheid, middelen en mensen wordt belangrijk.

Voor een ondernemer geldt: pas als je het vertrouwen hebt kun je door naar de volgende fase van meewerkend voorpersoon. Je zorgt dat er naast jou iemand komt te staan, die het werk net zo goed en volgens jouw kernwaarden uitvoert. Zodat jouw onderneming minder kwetsbaar wordt. Dit kan zijn in de vorm van loondienst, waardoor jouw bedrijf meer waarde krijgt. Of in samenwerking met andere ondernemers.

Voor iedereen geldt: Vertrouwen bouw jij zelf op. Bijvoorbeeld door te netwerken met anderen. Door meer kennis op te doen. Maar ook doordat jij in de eerste fase al zorgt voor voldoende geld om de fase van groei te kunnen bekostigen. Investeren in jouw cultuur, financiële gezondheid, persoonlijke ontwikkeling wordt belangrijk.

Foto inzicht in geld als ondernemer: door vaeenma via Canva
Foto inzicht in geld als ondernemer: door vaeenma via Canva

Maar hoe doe je dat dan praktisch? Wat maakt dat geld vertrouwen geeft? En hoe weet je wanneer je voldoende geld hebt om te kunnen investeren?

Dan ben jij er klaar voor!

Dat kan alleen als je een strategisch plan maakt voor de volgende stap. Ja, ook als je in loondienst bent. Ga er eens goed voor zitten om te bedenken wat er nodig is. Ga daarna over tot concrete acties in geld.

Wil jij iemand in dienst nemen (kan ook thuis de schoonmaakster zijn), dan kun je al een periode lang het bedrag opzijzetten dat je maandelijks kwijt zou zijn aan salaris en andere lasten. Kun je dit dragen zonder dat het ten koste gaat van jouw salaris, reservering belastingdienst en ander geld dat nodig is? Dan ben jij er klaar voor!

Lukt het niet om deze kosten te dragen? Gooi dan niet gelijk de handdoek in de ring. Er is een reden waarom jij overweegt met iemand samen te gaan werken. Wellicht ben je op het punt beland dat je bepaalde taken echt niet meer zelf wilt doen. Of wil je inderdaad minder kwetsbaar zijn. Ga terug naar de tekentafel en werk jouw strategisch plan bij. Blijkbaar is er eerst iets anders nodig op dit moment. Meer omzet of minder overige kosten. En wat is er nodig om deze twee doelen te behalen?

Ook als jij op dit moment ervaart dat het allemaal lekker loopt adviseer ik je om er af en toe eens bij stil te staan hoe jij de toekomst van jouw onderneming ziet. En probeer je te bedenken wat daar voor nodig is waar jij nu al aan kan werken.

Vanaf dag één niet alleen IN maar ook werken AAN jouw onderneming (of carrière) zorgt ervoor dat jij altijd een stap voor je onderneming (of carrière) uit loopt. En die regie, die controle geeft vertrouwen!

Mariëtte Muller
Mariëtte Muller
Mariëtte is geldcoach voor ondernemers die willen groeien en ontwikkelen. Zij werkt als zelfstandig professional én is als coach en trainer verbonden aan Het CijferParadijs. Voor FEEM deelt Mariëtte haar persoonlijke beide op en ervaringen met geld en ondernemerschap.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuitïtie en leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

 

Meer van deze Verschilmaker

Artikelen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in