Van de redactie

Inspirerend leven. Vijf sleutels om het vaker te ervaren.

Inspirerend leven. Dat willen we allemaal. Als je bewust in het leven staat en actief bezig bent met innerlijk werk, dan weet je hoe belangrijk het is om inspiratie te vinden en te behouden. Inspiratie is de brandstof die ons drijft om onze doelen te bereiken en het beste uit onszelf te halen. Maar inspiratie is niet altijd makkelijk te vinden, vooral niet als we geconfronteerd worden met uitdagingen en tegenslagen. Daarom hebben we dit artikel samengesteld om je te helpen bij het blijven vinden van inspiratie en het behouden van een inspirerend leven.

Leestijd: 4 minuten

Inspirerend leven. Wat is het eigenlijk?

Een inspirerend leven gaat niet alleen over het bereiken van materiële doelen, maar vooral over het vinden van innerlijke vervulling. Voor mensen die veel bezig zijn met innerlijk werk, is het begrip ‘inspirerend leven’ veel meer dan alleen een abstract idee. Het is een persoonlijke en diepgaande zoektocht naar het vervullen van je potentieel en het vinden van ware voldoening.

Het betekent jezelf uitdagen om te groeien, om te leren en om meer te zijn dan je ooit dacht dat je kon zijn. Het betekent ook jezelf toestaan om fouten te maken en te leren van elk moment, zonder op te geven.

Een inspirerend leven betekent ook het omarmen van je authenticiteit en het erkennen van je eigenwaarde. Het betekent dat je beslissingen neemt die in lijn zijn met je kernwaarden en dat je jezelf toestaat om trots te zijn op wie je bent.

foto inspirerend leven: door Motortion via Canva
foto inspirerend leven: door Motortion via Canva

Een inspirerend leven betekent het hebben van een diep besef van dankbaarheid en waardering voor alles waar je mee gezegend bent. Het betekent leven in het moment en genieten van elke ervaring, groot of klein.

Maar bovenal betekent een inspirerend leven het hebben van een positieve impact op anderen en op de wereld om je heen. Het is het begrijpen van je vermogen om verschil te maken en te streven naar een wereld die beter is dan die we vandaag de dag kennen.

→ Wauw. Dat is nogal wat. Hoeveel van bovenstaande kun jij afvinken voor jezelf? Deel het met ons in de comments!

Vijf sleutels tot een inspirerend leven

Een positieve mindset

Door te geloven in jezelf en in je mogelijkheden, open je de deuren naar succes en groei. Negativiteit en beperkende gedachten belemmeren je creativiteit en verhinderen je om voluit te leven. Het is daarom belangrijk om te focussen op wat wél werkt en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling om te groeien en het beste uit jezelf te halen. Maar goed, dat doe je waarschijnlijk al! Laat je inspireren door je eigen potentieel en de wereld om je heen en laat positieve gedachten je leiden naar een inspirerend leven!

Lees hier hoe vrijheidsmiljonair Juliette zichzelf en anderen blijft inspireren met haar positieve mindset.

Mindfulness en meditatie

Mindfulness en meditatie brengen een nieuw niveau van helderheid en rust in ons dagelijks leven. Juist in deze vaak zo hectische en drukke wereld kunnen deze praktijken ons helpen om meer balans en innerlijke vrede te vinden. Ze zijn niet alleen goed voor onze gezondheid en welzijn, maar ze helpen ons ook om ons te concentreren op wat echt belangrijk is in ons leven en ons te richten op onze doelen en verlangens. Mindfulness en meditatie dragen bij aan een inspirerend leven omdat ze ons in staat stellen om te leven in het moment en echt te waarderen wat we hebben. Ze geven ons kracht en veerkracht, zodat we de uitdagingen van het leven kunnen doorstaan en blijven groeien en evolueren.

→ Lukt het jou om regelmatig stil te staan in deze wereld die steeds maar doorraast? Of ben je toch eigenlijk iemand die te lang achter de laptop zit en maar door blijft gaan? Ook van leuke dingen doen kan je stresslevel verhogen. 

Lichaamswerk

Het voelen van je lichamelijke sensaties kan bijdragen aan een inspirerend leven doordat het je helpt om meer in contact te komen met jezelf en je emoties. Wanneer je bewust bent van je lichaam en wat het je vertelt, kun je beter reageren op situaties en beslissingen nemen die bij jou passen. Door je bewust te zijn van je ademhaling en spanningen in je lichaam los te laten, kun je meer ontspanning en rust vinden, wat weer bijdraagt aan een inspirerend leven vol energie en creativiteit. Het voelen van je lichamelijke sensaties is een krachtige manier om in het moment te leven, te luisteren naar je intuïtie en leiding te nemen over jouw leven.

→ Luisteren naar je gevoel (emoties) en je intuïtie (innerlijke stem) is niet hetzelfde. Bekijk hier een inspirerende video waarin intuïtie expert Jolien Slavenburg je uitlegt wat het verschil is. Wil je beter naar je intuïtie luisteren dan is het cruciaal dat je dit verschil steeds meer gaat zien. 

Doelen stellen en visie hebben

Het stellen van doelen en het hebben van een visie zijn cruciale elementen om een inspirerend leven te leiden. Wanneer je doelen stelt, creëer je een duidelijk pad voor jezelf om te volgen en geef je jezelf de richting en het momentum om vooruit te komen. Door een visie te hebben, heb je een manier om jezelf te visualiseren wie je wilt zijn en wat je wilt bereiken, waardoor je jouw mindset en acties op één lijn kunt brengen met je doelen en waarden. Het leven wordt pas echt inspirerend als je een visie hebt die niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op het gebied van de wereld om je heen en de impact die je wilt maken, geënt is. Zet jouw doelen en visie in de spotlight en maak concrete stappen om een inspirerend leven te leiden.

→ Het stellen van doelen is vooral inspirerend voor jezelf: het tonen van commitment en het nakomen van afspraken met jezelf geeft een enorme inspiratieboost. Herkenbaar? Dat anderen het vervolgens ook inspirerend vinden dat jij succes hebt, is gewoon mooi meegenomen. 

Het delen van positiviteit en inspiratie met anderen

Het delen van positiviteit en inspiratie met anderen kan de krachtigste vorm van altruïsme zijn. Het kan niet alleen de ontvanger een boost geven, maar ook de gever. Het is het gevoel dat je krijgt wanneer je iemand anders kunt helpen en hen kan inspireren om verder te gaan, wat ertoe leidt dat je jezelf ook inspireert. Het is deze cyclus van positieve energie die bijdraagt aan een inspirerend leven. Dus ga je gang, deel je inspiratie en help anderen verder te gaan. Het zal niet alleen hun leven beïnvloeden, maar ook het jouwe.

→ In meerdere onderzoeken komt het naar voren: geven en delen is een van de krachtigste manier om geluk te ervaren. In onze FEEM Community doen we dat dagelijks. Wil je meekrijgen wat we daar zoal doen? Neem gerust een kijkje op ons Insta Account.

Meer verdiepende artikelen

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in