PR-adviseur Marielle (29): “Bij dominante, aanwezige personen klap ik helemaal dicht.”

Marielle (29) is zelfstandig PR-adviseur. In de omgang met klanten ervaart ze soms problemen met dominante klanten. Ook heeft ze moeite met dit type persoon in haar dagelijkse leven. Herken jij deze struggle? Dan is de visie van Vera ook voor jou interessant om te luisteren.

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 2 minuten

De huidige situatie

Marielle vertelt: “Ik ervaar problemen met dominante, aanwezige personen, veelal mannen. Momenteel werk ik samen met een klant, een erg dominante man. Hij vindt iets, heeft een duidelijke mening en heeft zijn oordeel al klaar. Ik merk dat ik me daardoor ga verdedigen, terwijl ik dat eigenlijk niet terecht vind. Ik vind het moeilijk om het gesprek dan weer open te gooien. Momenteel ben ik werkzaamheden aan het verrichten die we eigenlijk niet hebben afgesproken. Zonder pardon heeft deze klant besloten om een eerdere opdracht te cancelen, want hij heeft er geen tijd voor. Dan denk ik: dat hebben we toch afgesproken en ik heb daar tijd voor vrijgemaakt. Maar dat spreek ik niet uit, in plaats daarvan lach ik en zeg ik: “Oké jammer!””

“Ik merk dat ik me ga verdedigen, terwijl ik dat eigenlijk niet terecht vind”

“Ik heb dit niet alleen met deze klant, maar met alle dominante mensen in mijn leven. Bij mensen die zich zo aanwezig profileren, klap ik dicht. Ik beland op een verkeerd spoor en weet niet meer hoe ik er vanaf moet komen. Verstard weet ik gewoon niets meer te zeggen. Daardoor voel ik me stom en minderwaardig, dan heb ik de tranen echt in mijn ogen staan. Ik krijg het idee dat ik het niet kan en er maar beter helemaal mee kan stoppen. Ik voel me dom en te veel. Zo graag zou ik willen laten zien wat ik wel voor iemand kan betekenen, maar ik durf het niet te zeggen en zou ook niet weten hoe. Verstandelijk snap ik het wel: ik moet mijn ruimte nemen, netjes maar duidelijk. Dit alles maakt me erg onzeker en sluimert ook door op andere gebieden.”


De visie van Vera

De reflectie van Mariëlle

Marielle: “Ik schrok van mijn eigen woorden. Mijn probleem heb ik ingestuurd direct na het zoveelste voorval. Ik schrijf letterlijk dat ik me dom voel; zo rauw was het toen nog. Ik heb de video meerdere keren bekeken. Daarna ben ik tot het inzicht gekomen dat ik niet echt mijn eigen gedrag onderdruk. Natuurlijk zou ik willen dat ik meer assertief ben, maar ik kies er ook bewust voor om dat niet te zijn. Dat zinnetje bleef in mijn hoofd rondspoken: ik kies ervoor zo niet te zijn…”

“Ik kies er bewust voor
om niet assertief te zijn”

“Na mijn deelname aan The Real Deal heb ik mijn opdrachten bij deze klant teruggeschroefd. Heel rustig, met de deur open voor de toekomst. Ik koos voor mezelf en voor wat ik wilde: dat gaf mij zoveel energie. Het voelde geweldig! Mijn klant gaf aan nog niet klaar te zijn voor mij en mijn ideeën. Ik rond de lopende zaken af en over twee tot drie maanden bekijken we samen opnieuw hoe we verder gaan. De video van Vera helpt me nog steeds. In soortgelijke situaties adem ik rustig in en kan ik vanuit compassie kijken. Ik betrek het dus niet meer op mezelf. Door vanuit zachtheid te reageren, doorbreek je de situatie.”

Degene die deze vraag voor Vera heeft ingediend wil graag anoniem blijven. Mariëlle is niet haar echte naam. De daadwerkelijke gegevens zijn bij de redactie bekend.

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?