Ik wil oké zijn met het feit dat ik geen kinderen heb en ook nooit zal krijgen

Monique van Zoelen (39) heeft jarenlang gewerkt als leerkracht en is in 2011 een praktijk gestart waarin ze ambulant zorgbegeleider is, gezinnen coacht en huiswerkbegeleiding verzorgt. “Ik krijg regelmatig de vraag of ik kinderen heb. Op zich niet vreemd gezien het feit dat ik 39 ben en dagelijks met kinderen werk. De kans is dus vrij groot dat ik dan zelf ook kinderen heb. Dit is echter niet het geval,” vertelt Monique.

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 3 minuten

DE HUIDIGE SITUATIE

“Mijn partner en ik hebben twee jaar geleden definitief besloten dat er bij ons geen kinderen komen. Een beslissing met een heel voorafgaand proces, want eerder wilde ik altijd wél kinderen. Toen ik eindelijk deze beslissing nam, hoopte ik dat ik opgelucht zou zijn en dit ook naar buiten zou durven brengen. Helaas is dit nog niet het geval. Ik durf het bijna niet uit te spreken tegen anderen. Ik vind het vaak lastig om een goed antwoord te geven op de vraag of ik kinderen heb. Als ik antwoord geef, heeft dat een diepere lading voor mij.

Dit is de eerste keer dat ik dit verhaal deel, omdat ik voel dat ik hierin nog stappen mag zetten. Ik weet zeker dat ik hiermee ook anderen kan helpen die wellicht in hetzelfde schuitje zitten. Ik wil oké zijn met het feit dat ik geen kinderen heb en ook nooit zal krijgen. Ik wil er gewoon vrij over kunnen praten, zonder dat mensen gelijk oordelen. Het feit dat ik bewust kinderloos ben, wil niet zeggen dat ik het moederschap soms niet mis.

Ik weet zeker dat ik hiermee ook anderen kan helpen, die wellicht in hetzelfde schuitje zitten.

“Op de vraag of ik kinderen heb, antwoord ik meestal met een ‘nee’ en geef ik er geen uitleg bij. Een tijd geleden had ik een intakegesprek met een gezin, dat soepel verliep. Tot de moeder aan mij vroeg of ik kinderen heb. “Nee.” Ik zag haar gezicht betrekken, vragend kijken en daarna zei ze: “Hoe kun jij dan mijn dochter coachen, terwijl je zelf geen kinderen hebt en dus ook niet weet hoe het is om een kind op te voeden!” BAM…die kwam binnen. Ik voelde een soort paniek en wist niet goed hoe te reageren. Het raakte me echt. Ben ik inderdaad geen goede coach als ik zelf geen kinderen heb? Vinden meer mensen dit, maar durven ze het niet uit te spreken? Moet ik toch moeder worden, zodat mensen me dan serieus nemen? Het enige dat ik kon uitbrengen, was dat ik nóg geen kinderen had. Ik liet het verder open.

Ik wil afrekenen met die onzekerheid en me goed over mijn keuze en daarvoor gaan staan.

Dit voorval heeft er behoorlijk ingehakt en neem ik onbewust nog steeds mee. Ik heb weloverwogen de keuze gemaakt om zelf geen kinderen te krijgen. Ik ben me ervan bewust dat ik een geweldige kindercoach ben. Dat ik ouders begeleid in de opvoeding en dit met succes doe. Ik zie elke dag stralende gezichten, ouders die me bedanken, leerkrachten die nu weten hoe met een kind om te gaan. Mijn praktijk loopt echt super goed. Ik twijfel niet aan mijn kunnen als coach. En toch voel ik mij soms onzeker om uit te spreken dat ik geen kinderen heb en dat dit een bewuste keuze is. Ik wil afrekenen met die onzekerheid. Ik wil me goed voelen over mijn keuze en hier echt voor gaan staan. Ik ben anderen in principe geen tekst en uitleg verschuldigd waarom er geen kinderen komen. Wel wil ik met zelfvertrouwen en een goed gevoel kunnen antwoorden op de vraag: “Heb je kinderen?””

DE VISIE VAN VERA

DE REFLECTIE VAN MONIQUE

“Op dit moment gaan mijn emoties en gedachten alle kanten uit, omdat het voor mij nog een kwetsbaar onderwerp is. Ik ben er zelf nog niet 100% oké mee en zit nog middenin het proces. Dit had Vera goed opgemerkt vanuit mijn brief. Ik ben sinds een paar jaar met persoonlijke ontwikkeling bezig en deze persoonlijke reis naar binnen hoort daar ook bij. Ik zie mee doen aan ‘the Real Deal’ als een mooie verdiepende stap.”

Vera noemt een aantal supervoorbeelden waar ik nog niet bij stil had gestaan

“De video van Vera kwam wel even binnen! Ik heb de video 3x bekeken en elke keer kon ik het met meer zachtheid bekijken en haar mooie lessen eruit halen. Er zijn 3 uitspraken die ik meeneem en waar ik mezelf verder in mag ontwikkelen:
– Mensen oordelen altijd. Hier heb je geen invloed op, maar wel op de manier hoe jij hiermee omgaat.
– Emoties geven feedback op overtuigingen. Klopt helemaal. Ik heb inderdaad zelf nog wat overtuigingen los te laten, waardoor ik me vrijer kan voelen in deze keuze.
– Ga maar eens kijken naar de voordelen van iemand die geen moeder is in jouw positie als coach. Vera noemt een aantal supervoorbeelden waar ik nog niet bij stil had gestaan. Ik kan deze echt gaan inzetten binnen mijn bedrijf en als mens.”

Het advies van Vera gaat mijn werk en privéleven enorm beïnvloeden. Als ik 100% oké kan zijn met mijn keuze en al mijn overtuigingen los kan laten, kunnen de reacties die mensen geven mij niet meer raken. De opmerking die Vera gaf over dat ik nooit zal weten hoe het is om moeder te zijn en dit dus ook niet hoef te vergoelijken, raakte me nog het meest. Het is inderdaad anders en dat mag ik accepteren, want dat neemt niet weg dat ik een hele goede kindercoach ben die de vertolker is van het kind.”

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

2 REACTIES

  1. Dit verhaal is zo herkenbaar. Ik heb in mijn 30er jaren 2x een miskraam gehad. Hierna heb ik nooit meer een poging gedaan om het opnieuw te proberen. Ik bleef het uitstellen, vond niet de juiste partner. Ik ben nu 48 jaar en ga geen moeder meer worden. Ik heb wel een bonus kind. Dat is anders dan zelf moeder zijn, voor mijn gevoel
    Sta ik aan de zijlijn.
    Het voelt zo hetzelfde wat je zegt. Ik verdedig me waarom? Ik heb zelf jaren met kinderen gewerkt en ook in gezinnen. Dezelfde opmerking als jij mogen ontvangen: jij bent geen moeder dus je weet niet het is om een kind op te voeden. Dat is pijnlijk. Ik ben alleen benieuwd wat voor moeder ik geweest zou zijn. Mijn zusje heeft 2 meisjes (een tweeling) op de wereld gezet. Symbolisch voor mij mijn 2 verloren kindjes. Ik had bij beiden sterk het gevoel dat het een meisje was. Dat heeft troost. Ik denk
    Dat het altijd een kleine blauwe plek blijft. Liefs Mirjam

  2. Nou, je bent een sterke vrouw. Ik waardeer je keuze. Geloof niet een ieder die moeder is weet om te gaan met kinderen. Ik ken u niet persoonlijk maar ik waardeer een ieder die zich bekommert om kinderen, want zij worden de toekomst van morgen. Keep up the good work, zeg ik …kritiek zal je altijd krijgen maar haal het positieve eruit. Ik ben zelf leerkracht van kleuters en moeder van 2 kinderen. Groetjes uit, suriname.
    Judith millerson

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?