“Ik moet zo verschrikkelijk veel van mezelf, waardoor ik niet helemaal in de flow zit”

Ada Kerkdijk (49) is eigenaresse van bureau TekstpreZ en helpt ondernemers en organisaties verbinding te leggen met de doelgroep aan de hand van storytelling. Ze legt de lat hoog voor zichzelf en heeft daarom moeite om in de flow te blijven. Herken jij dit? Dan kan de visie van Vera voor jou misschien ook waardevol zijn.

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 2 minuten

DE HUIDIGE SITUATIE

Ada vertelt: “In de eerste coronaperiode ben ik officieel zelfstandig ondernemer geworden. Ik had er hoge verwachtingen van, maar doordat ik jarenlang over mijn eigen grenzen ben gegaan, loop ik nu tegen veel dingen aan. Het kost me veel tijd om mezelf moed in te praten en mezelf ervan te overtuigen dat ik goed bezig ben. Ik moet ook heel veel van mezelf en leg de lat hoog. Ik heb ontzettend veel ideeën en ik wil nog meer kennis opdoen dan ik al heb. Ik lees heel veel over hoe ik mezelf in dit proces zo goed mogelijk kan ondersteunen. Eigenlijk ben ik mijn eigen coach, met hier en daar wat hulp. Mijn omgeving merkt gelukkig niets van mijn worsteling. Zij zien vooral mijn enthousiasme om mijn opdrachten zo goed mogelijk te doen en van betekenis te zijn.”

“Eigenlijk ben ik mijn eigen coach, met hier en daar wat hulp”

Flow

“Omschakelen naar het weekend en weer schakelen naar een werkweek vind ik het moeilijkst. Dan zit ik in de flow van de week en andersom. Daarom gun ik me zelf op maandag een ontwikkeldag en begint mijn werkweek pas op maandagmiddag of dinsdag. In mijn moeilijke momenten vraag ik me vaak af of ik niet gewoon beter iets anders kan gaan doen. Totdat ik weer in de flow zit, dan ga ik als een speer en moet ik weer mijn eigen grenzen bewaken. Dat alleen al is een kunst op zich.”

“Mijn omgeving merkt gelukkig niets van mijn worsteling”

Onzekerheid

“Om me heen zie ik allerlei initiatieven van anderen. Het maakt me onzeker als ik zie hoe goed zij bezig zijn. Ik vraag me dan af wanneer ik dat punt ga bereiken. Ik ben wel echt een doorzetter, alleen mijn gedachten zitten me dwars. Achteraf begrijp ik ook niet waarom ik het elke keer zo zwaar maak. Inmiddels weet ik dat het goed komt. Dat is tot nu toe altijd zo geweest.”


DE VISIE VAN VERA


DE REFLECTIE VAN ADA

Eerlijk gezegd voelde ik me eerst een beetje aangedaan. Daarom heb ik even de tijd genomen om de video op me te laten inwerken. Na een week heb ik het filmpje nog eens bekeken en toen realiseerde ik me dat Vera eigenlijk de spijker op zijn kop slaat. Ik moet zo verschrikkelijk veel van mezelf, waardoor ik niet helemaal in de flow zit. Doordat ik dat beter snap, sta ik mezelf nu toe om op een andere manier er tegen aan te kijken. Dat is een proces voor de komende weken – misschien wel maanden – maar dit is een mooie eerste aanzet.”

“In plaats van altijd maar te ‘moeten’ ook vooral te genieten van de dingen die ontstaan.”

“Ik ben blij dat ik aan The Real Deal heb meegedaan, omdat het me heeft geholpen vanuit een ander perspectief naar het ondernemerschap te kijken. In plaats van altijd maar te ‘moeten’ ook vooral te genieten van de dingen die ontstaan, de ontwikkeling die ik doormaak. Het fröbelgehalte dat Vera benoemt en dat je jezelf wat minder serieus moet nemen; zo wil ik het ook het liefste doen.”

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?