“Het voelt nog steeds raar om mezelf te ‘verkopen’.”

Simone van Geelen (40) richt haar bedrijf op teamontwikkeling, coaching en training. Elke keer als ze een nieuw programma of training heeft ontwikkeld, maakt ze daar te weinig promotie voor, merkt ze. "Het is niet gek dat ik geen aanmeldingen krijg, bijna niemand weet ervan. In ieder geval niet die ene opdrachtgever of deelnemer voor wie dit een oplossing is. Ik ben dan teleurgesteld en boos in mezelf dat ik niet doe wat nodig is, maar ook over iedereen die zich niet heeft aangemeld. Hoe kan ik toch zo stom zijn om te denken dat het wel zou lukken? Dan voel ik me afgewezen door mezelf en door anderen."

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 3 minuten

DE HUIDIGE SITUATIE

Simone vertelt: “Met mijn visie wil ik meer liefde en aandacht in deze wereld brengen en de ik heb de missie om dit in alles wat ik doe toe te passen. Het komt er vooral op neer dat ik mensen verbinding en contact laat maken met zichzelf en de ander. Ik merk dat ik puur mezelf ben als ik aan het coachen, begeleiden of trainen ben. Of als ik in gesprek ben met iemand over mijn werk of mijn vak, en dat het dan altijd goed is. Als ik mijn best ga doen, wil presteren, wil bewijzen, ben ik minder mezelf.

Deze polariteit maakt het voor mij ingewikkeld om door te kunnen pakken. Ik heb voldoende opdrachten, maar ik kan en wil veel meer. Ik voel dat ik in een transitie zit en dat ik meer kan betekenen. Dat gaat niet vanzelf, hiervoor is een plan nodig om de wereld te vertellen dat ik besta en dat ik van waarde ben.

De angst borrelt op: wat als dit nooit lukt en ik niet kan blijven doen wat ik graag doe?

Tegelijk wil ik niet in de bewijs/moeten/streven-energie terecht komen omdat ik daar niet op mijn best ben. Want dan kom ik in lijstjes terecht, in het gevoel iets te móeten doen en voel ik mijn weerstand op acquisitie. Vervolgens overtuig ik mezelf dat dit niet mijn manier is en heb ik dus een excuus om het niet te hoeven doen. Om niet te bellen naar de mensen waar ik zó graag mee wil werken en waarvan ik vermoed dat ik van waarde kan zijn. Want tja, ze zullen al wel andere contacten hebben met partners die veel meer ervaring hebben dan ik. Ik ga hun tijd toch niet verspillen omdat ik iets wil van hen? Of ik denk dat mijn verhaal niet goed genoeg zal zijn over wat ik te bieden heb. Want wat is dat eigenlijk? Heb ik een duidelijk product? Nee, niet echt. Ik geef mezelf en het voelt ergens nog steeds raar om mezelf te ‘verkopen’. Allerlei belemmerende gedachten waardoor ik niet ga staan en mezelf laat zien. Dus waar ik eigenlijk echt tegenaan loop, is dat ik wellicht niet voldoende overtuigd ben van mijn toegevoegde waarde, waardoor ik het ook niet kan en durf te verkondigen.

Hoe kan ik toch zo stom zijn om te denken dat het wel zou lukken?

Eigenlijk gebeurt het iedere keer als ik een mooi programma heb ontwikkeld dat ik wil aanbieden aan mogelijke opdrachtgevers of potentiële deelnemers:  ik bel niemand! Ik zet het op mijn website, plaats het op social media en ben dan verbaasd dat ik geen aanmeldingen krijg en vervolgens veroordeel ik mezelf dat ik verbaasd ben. Het is niet gek dat ik geen aanmeldingen krijg, bijna niemand weet ervan. In ieder geval niet die ene opdrachtgever of deelnemer voor wie dit een oplossing is. Ik ben dan teleurgesteld en boos in mezelf dat ik niet doe wat nodig is, maar ook over iedereen die zich niet heeft aangemeld. Hoe kan ik toch zo stom zijn om te denken dat het wel zou lukken? Voel me afgewezen door mezelf en door anderen. De angst borrelt op: wat als dit nooit lukt en ik niet kan blijven doen wat ik graag doe? Ik ben er dan ook erg verdrietig over.

DE VISIE VAN VERA

DE REFLECTIE VAN SIMONE

“Vera begint met een duidelijke en begrijpelijke uitleg van de ‘ik die wil’ en de ‘zelf die is’. Dat past natuurlijk heerlijk bij mijn hoofd waarmee ik vooral dingen wil begrijpen. Het is ook verhelderend om dit onderscheid te maken. Want ik stap inderdaad van de ‘zelf die is’ naar de  ‘ik die wil’ op het moment dat ik ga nadenken over de toekomst en acquisitie.

“De tip om vooral te delen vanuit mijn vreugde en enthousiasme is raak. Ik merk dat als ik het op die manier doe met een verhaal vanuit mezelf, ik altijd meer mensen bereik. Dat ervaar ik nu al en krijg ik ook terug van mensen. Dat is heel fijn!  Misschien formuleer ik zelf nog een andere overtuiging die ik als mantra kan gaan gebruiken.

De tip van Vera om vooral te delen vanuit mijn vreugde en enthousiasme is raak

“Wat het meest resoneert is Vera’s reactie op mijn zin dat ik voel dat ik meer kan en wil brengen. Ik zag dat vooral als stimulans voor mezelf. Vera benadrukt dat ik daarmee juist uit mijn flow stap, omdat ik bezig ben met de toekomst en mezelf daarmee druk opleg.

Ik weet zeker als ik meer ga delen vanuit vreugde en minder bezig ga zijn met de gedachte mezelf te moeten verkopen, ik dichter bij mezelf en meer in mijn flow kom. Dan kunnen er mooie mensen en dingen op mijn pad komen!”

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

2 REACTIES

  • Hoi Nancy,
   Ik lees je reactie nu pas. Maar zo fijn om te delen! Dank voor je steun. En succes met jouw route. Op naar een mooie andere overtuiging in plaats van belemmeringen. 🙂
   Warme groet,
   Simone

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?