‘Ik begin vertrouwen te krijgen dat ik het kan, tegelijkertijd ben ik nog erg onzeker.’

Sylvana Hazenveld (34) is huisarts en directeur bij Fonkelzorg. Ze kan af en toe erg onzeker zijn over de manier waarop ze leiding geeft. Sylvana heeft namelijk geen opleiding hiervoor gevolgd. Twijfel jij ook soms aan je eigen kunnen? Dan kan het antwoord van Vera ook verhelderend voor jou zijn!

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 2 minuten

De huidige situatie

Sylvana vertelt: “In drie jaar tijd ben ik uitgegroeid van zzp’er naar leidinggevende van een team bestaande uit 35 medewerkers. Ik heb nooit een opleiding gehad om leiding te geven, maar ik maak gebruik van mijn communicatievaardigheden die ik heb geleerd tijdens mijn studie en de kennis van mijn man. Op dit moment begin ik een beetje vertrouwen te krijgen dat ik het kan, tegelijkertijd ben ik nog erg onzeker over het leiding geven. Ik heb geen rolmodel of mentor. Ik twijfel vaak: doe ik het wel goed?”

“Ik twijfel vaak: doe ik het wel goed?”

“In het begin had het team een duidelijke leider nodig die knopen doorhakte en een nadrukkelijke richting koos. Nu heb ik steeds meer het gevoel dat het team sterker geworden is en zelf ook goed in staat is om een richting te kiezen. Echter zit ik nog in de modus dat ik mijn mening moet geven. Hoewel ik altijd open heb gestaan voor feedback, merk ik nu dat ik soms een erg sterke mening heb waardoor ik juist minder opensta voor feedback. Daar baal ik van. Ik sta sterk in mijn schoenen waardoor ik soms te vocaal ben. Eigenlijk voel ik me dus heel zeker, maar daardoor voel ik me weer onzeker.”

“Ik sta sterk in mijn schoenen waardoor ik soms te vocaal ben.”

De visie van Vera

De reflectie van Sylvana

“Vera is heel optimistisch en positief. Ik vind het heel fijn dat iemand die mij niet kent en buiten de organisatie staat, naar mijn probleem heeft gekeken. Ik had zelf wel een beetje in mijn hoofd wat een oplossing zou kunnen zijn, maar door deze video is het echt duidelijk geworden. Ik hoef niet altijd mijn mening te geven, maar kan ook vragen stellen. Bovendien is het goed dat ik kritisch naar mezelf kijk – het zelfinzicht is er – en Vera benoemt hoe ik dit verder kan ontwikkelen.”

“Door deze video is het  duidelijk geworden voor me.”

“Aan het begin van de video benoemt Vera dat ik een natuurlijk leider ben. Zo had ik er zelf nog niet naar gekeken, maar toen ze het zei, dacht ik meteen: daar zit wel wat in. Dat vond ik fijn om te horen en die uitspraak neem ik dan ook echt mee. Ik heb meedoen aan The Real Deal zeker positief ervaren.”

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?