persoonlijk verhaal van een verschilmaker

Hoe wandelen mij als ondernemer inzicht geeft

Leestijd: 3 minuten

Een aantal jaar geleden ben ik gaan wandelen. Lange afstanden. Het begon toen een kennis de 7-dorpentocht op Tholen ging lopen, ze was al aardig getraind.

Een vriendin en ik besloten dat we dit ook konden. Immers we zijn hardlopers, dus wandelen…. easy! We gingen dan ook voor 40 km. Wat een wandeling was dat! Allereerst prachtig om het eiland, waar ik ben gaan wonen, te leren kennen. Fysiek is het natuurlijk vermoeiend: urenlang, kilometerslang dezelfde beweging. Maar wat me vooral opviel, en misschien ook wel tegenviel, is het mentale stuk… Ik heb toen respect gekregen voor wandelaars én ik heb beseft dat je ook daar echt voor moet trainen.

Prestaties

Nu ben ik best prestatiegericht, dus ik wilde me niet laten kennen. Het jaar erop gingen we voor de max: 50 kilometer. Dit keer bereidden we ons wél voor door enkele, steeds langere wandelingen te maken. Met succes, want het is gelukt: alle 50 kilometers gelopen in een dag. Missie geslaagd!

We leerden elkaar tijdens de wandelingen ook beter kennen: in het lopen, het tempo, wanneer pauzes en elkaar helpen. Wanneer je het zelf moeilijk krijgt, of wanneer de ander afleiding of support nodig heeft.

Een nieuw plan

Het is een deel van mijn sport geworden, wandelen. Hoe mooi is het dan om twee wensen te combineren: een meerdaagse wandeling en het bezoeken van een gebied waar ik (weer) eens naartoe wil. Het werd een stuk van het Douanierspad in Normandië: 4 dagen lopen met de rugzak op. Het lijkt misschien ‘gewoon wandelen’, maar deze trip was ook best wel buiten mijn comfortzone.

De auto stond op een plek en daar lopen we in 4 dagen naartoe, we hadden dus het doel voor ogen. Dit betekent dat we maar één vervoermiddel hadden: onze voeten. Steeds alert zijn op de route (en ja ook soms verkeerd lopen), hopen dat we onze overnachtingsplek konden vinden en door de pijn heen lopen omdat je geen andere keuze hebt….

Persoonlijk ondernemen

Stel je maar eens voor: je bent moe, en je beseft dat je nog 15 kilometer moet lopen. Er is een optie, dat is pauze nemen, maar alsnog moet je elke kilometer te voet afleggen. Hoe kun je jezelf daartoe zetten?

Voor mij was het een aantal zaken: allereerst doorzetten, opstaan en doorlopen, maar ook het vertellen. Dat voelt kwetsbaar, voor mij soms ook als falen. Maar door het te delen, wist mijn vriendin allereerst dat ik het even moeilijk had, en vervolgens kon ze me er ook doorheen helpen. Ik gaf haar daarmee ook de kans me te helpen. Nog steeds moest ik elke stap zelf zetten, elke voet voor de ander, maar toch hielp het.

En dan nog een uitdaging. We zaten in een gebied waar opvallend weinig restaurants waren. Zo kwamen we na een lange dag aan bij een landgoed en het bleek dat er op het terrein of in de buurt eromheen geen enkel restaurant was. Wat nu? Goed eten is echt belangrijk met dit soort inspanning… Gelukkig was de eigenaresse zo vriendelijk om de oplossing te regelen: stokbrood, kaasjes, vleeswaren, salade, tomaatjes… Haar restjes waren onze uitkomst.

“Een persoonlijk verhaal dat tegelijkertijd een metafoor is voor ondernemerschap”

Dit is een persoonlijk verhaal, dat tegelijk een metafoor is voor het ondernemerschap. Denk maar eens aan de volgende thema’s: een prestatie neerzetten, tegenvallers opvangen, doorzetten, nieuwe dingen proberen en in het onbekende stappen, delen en hulp vragen en tenslotte iets doen wat anderen misschien maar raar vinden.

Lessons learned

Wandelen en ondernemen lopen soms parallel. Dit heb ik geleerd, als afstandswandelaar en als ondernemer:

  • Samen is fijn, ieder neemt een deel voor haar rekening en de kern doe je samen, ook al is mijn behoefte ook alleen zijn.
  • Elkaar helpen, steunen en uitdagen.
  • Buiten mijn comfortzone gaan geeft me heel veel energie, ondanks dat dat soms (vooraf) helemaal niet zo voelt of zelfs heel oncomfortabel is.
  • Kwetsbaar delen wanneer iets niet lukt of niet fijn voelt helpt. Je hoeft dan niet te strijden tegen dat ongemak, je hoeft je niet groot te houden én het geeft de ander de kans je te helpen of op zijn minst rekening met je te houden.
  • Kies je eigen pad, je hoeft niet persé de wandeling te maken die anderen allemaal maken, om jezelf tegen te komen.
  • Ook als je voor een voldongen feit denkt te staan, kan er hulp om de hoek komen. Maar dan moet je wel delen dat je een probleem hebt.

Ik kijk uit naar de volgende wandeling, eerst weer een 7-dorpentocht van 50 km, en volgend jaar hopelijk weer een stuk van het Douanierspad. Langere etappes, meer dagen…? Ik blijf de uitdaging opzoeken.

Annechien Broekmeijer
Annechien Broekmeijerhttps://feemonline.nl/author/annechienbroekmeijer/
Annechien is Bedrijfskundig Levenscoach en begeleidt ondernemers en leidinggevenden in de breedte van bedrijfskundige, ondernemers- en levensvraagstukken in haar bedrijf Essentieel Ondernemen.

Verschilmakers Vertellen

Alle artikelen in FEEM Magazine worden geschreven door onze journalisten en redactieleden. Op één rubriek na: 'Verschilmakers Vertellen'. Hier vind je persoonlijke ervaringen, kennisartikelen en visies van leden van de FEEM Community. Zij brengen Feminien Leiderschap in de praktijk. Daarmee maken zij het verschil.

Meer van deze Verschilmaker

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in