Kennisartikel van een verschilmaker

Welk geldtype ben jij?

Mijn ene dochter is nogal van verbinding maken. Mijn andere dochter wil vooral niet buitengesloten worden. Volgens mij zijn dat twee keerzijdes van dezelfde medaille. Oftewel de een leeft vanuit een verlangen naar overvloed en de ander laat zich sturen door angst. Wat in beide situaties in ieder geval gelijk is, is de behoefte bij een groep(je) te horen. Het zegt veel over hun money mindset. In dit artikel lees je over de verschillende geldtypes.

Leestijd: 2 minuten

Iets soortgelijks zien wij ook bij mensen die aankloppen bij Het CijferParadijs.
Er is een verlangen (meer) geld te verdienen. Bij de een vanuit een angst voor schaarste. En bij de ander uit verlangen naar overvloed.

”Er is een verlangen meer geld te verdienen”

Voldoende verdienen maken is bij beiden het uitgangspunt. Prima zou je zeggen. Niks meer aan doen. Wat maakt het uit wat er achter zit?

Maar helaas gaat die vlieger niet altijd op. Als de relatie met geld niet snor zit, voelt het hebben of verdienen van geld lang niet altijd prettig. Of er ‘mankeert’ iets aan de motivatie waardoor er belangrijke zaken over het hoofd worden gezien.

Zo zijn er de angsthazen en de spaarvarkens. Er wordt gespaard voor de belastingdienst. Een buffer voor onvoorzien aangelegd. Soms zo’n grote buffer dat niet meer helemaal duidelijk is waar het voor bedoeld is. Geld om privé uit te geven is er wel, maar ‘het kan maar (beter) op een rekening staan!’

”Er zijn angsthazen en spaarvarkens”

Levensgenieters daarentegen hebben niet zo veel op met de belastingdienst. Een noodzakelijk kwaad waar liever niet te veel aandacht aan besteed wordt. Geld moet rollen. En het vertegenwoordigt vooral plezier! Go with the flow en niet al te veel doelen van te voren vastgelegd.

De types struisvogel en wereldverbeteraar zijn überhaupt niet bezig met geld verdienen. Dat is een heel andere medaille. De een gaat het niet aan en de ander wil vooral een ander helpen, niet perse zichzelf. Overigens kan bij beide types angst ook een rol spelen. Van een (bewust) verlangen naar geld is in ieder geval geen sprake.

”Geld moet rollen”

En dan is er de adelaar! Hij waakt met een helicopterview over geld. Het Nibud noemt dit geldtype de Rekenmaster. En zo is het maar net. Er wordt in een financieel plan berekend hoeveel geld er nodig is. Voor salaris, voor kosten, voor toekomst(wensen) en voor de belastingdienst. De Rekenmaster weet wanneer er actie genomen moet worden om de inkomsten omhoog te schroeven en deinst niet terug voor het vragen van hulp. Alles voor the good cause!

Hoe je ze ook noemt, alle geldtypes zijn gebaat bij het maken van een financieel plan. Of het nu is om regie te houden, angst de baas te zijn, om je kop uit het zand te halen, om jezelf ook wat te gunnen of om niet alleen nu plezier te kunnen maken met geld, maar ook later.

”Alle geldtypes zijn gebaat bij het maken van een financieel plan”

Is het erg om geen adelaar te zijn? Natuurlijk niet! Tenzij geld stress geeft. Dan is het goed om jouw relatie met geld eens te onderzoeken. Want bewustwording is natuurlijk het halve werk.

Vraag jezelf eens af hoe jij naar geld verdienen kijkt. Is er angst of een verlangen?
Welk probleem lost het hebben van geld voor jou op? Of– even een doordenker – welk probleem lost juist het niet hebben van geld voor jou op? Door uit te zoomen en op een bewuste manier op zoek te gaan naar het grotere geheel en verbanden te leggen, kun je antwoorden vinden op deze vragen.

Mariëtte Muller
Mariëtte Muller
Mariëtte is geldcoach voor ondernemers die willen groeien en ontwikkelen. Zij werkt als zelfstandig professional én is als coach en trainer verbonden aan Het CijferParadijs. Voor FEEM deelt Mariëtte haar persoonlijke beide op en ervaringen met geld en ondernemerschap.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, gedrag en leiderschap. Zij begeleiden jou bij het leiden van je eigen, echte leven zodat je werkt en leeft op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Meer van deze Verschilmaker

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in