Visie van een verschilmaker

Hoe verhouden geld en geluk zich tot elkaar?

Geld en geluk, een interessante combinatie. Drie artikelen geleden stelde geldexpert Mariëtte Muller dat geld wél gelukkig maakt. Volgens sommigen had ze daarin ongelijk. Ondanks dat men het wel met haar eens was dat een gebrek aan geld zorgt voor stress en een gevoel van onbehagen. Dit keer daagt ze zichzelf uit om anders te kijken naar geld en de relatie tot geluk en zingeving.

Leestijd: 3 minuten

Laat ik het dan nu anders verwoorden. Geld draagt bíj́ aan geluk. Maar, waarom dan?

foto geld en geluk: door Nattanan23 via Canva
foto geld en geluk: door Nattanan23 via Canva

Want om een gevoel van geluk te ervaren, zijn het hebben van plezier, tevreden zijn en zingeving belangrijke onderdelen van de geluksformule. Je zou kunnen stellen dat je plezier kunt hebben en tevreden kunt zijn zonder geld. Een liedje zingen bijvoorbeeld kost immers geen geld. Tenzij je een groot publiek wilt bereiken (amuseren, troosten, inspireren) en je daarvoor een microfoon en versterker nodig hebt.

Laat ik eens wat dieper duiken in de term ‘zingeving’, een van de onderdelen van geluk. Op GZ-Plein lees ik een artikel over het nut van zingeving. Er worden een aantal vragen opgesomd die je jezelf kunt stellen als je op zoek bent naar de zin van jouw leven. Een van de vragen is: wat zou je met je leven doen als geld geen rol speelt?

Wat een b*llsh*t s is het eerste wat ik denk. Geld speelt wel een rol! Ik ben misschien te realistisch aangelegd om iets met deze vraag te kunnen. Laten we wel wezen. Al sinds we in 1943 kennismaakten met de ‘piramide van Maslow’ weten we dat we ons pas met zingeving kunnen bezighouden als aan alle andere behoeften is voldaan. Pas als je te eten en te drinken hebt, warm en veilig bent ontstaat er ruimte voor zelfontplooiing en zingeving.

Marije Remmelink spreekt in haar artikel op &MaatschapWij zelfs van een zingevingscrisis, onder andere doordat wij als welvarend land ons hoog in de piramide van Maslow bevinden. In mijn eigen woorden: wij hebben een luxeprobleem.

Ook Marije geeft 7 vragen mee om te onderzoeken wat jouw levensdoel is hier op aarde.

  1. Als ik nog een week te leven had, wat zou ik dan beslist nog willen doen?
  2. Wat vervult me met passie, inspireert me en geeft me energie?
  3. Welke wensen en dromen staan er op mijn verlanglijstje?
  4. Waar zou ik me de rest van je leven mee bezighouden als er geen beperkingen waren?
  5. Welke mensen, plaatsen, bezigheden, muziek, of boeken vind ik interessant?
  6. Waar werd ik als kind blij en energiek van?
  7. Waar ben ik goed in?

De relatie tussen geld en geluk wordt niet bevraagd. Zij heeft een van de vragen geformuleerd als ‘waar zou je je de rest van je leven mee bezighouden als er geen beperkingen waren’? En met die vraag kan ik wél uit de voeten.

Als ik opnieuw naar de vraag van GZ-Plein kijk, lees ik ‘m ook op deze manier. Juist doordat geld zo’n grote rol in ons leven speelt, en vooral als gebrek aan geld zorgt voor problemen en stress, hoe mooi is het dan om te dromen van een leven waarin geld geen rol speelt. Dat we – waartoe iemand op Facebook een oproep doet – onze talenten ‘ruilen’. Van betekenis zijn voor anderen zonder dat we oordelen dat het ene talent meer waard zou zijn dan het andere talent. Een droomwereld!

En een utopie als je het mij vraagt. Want wat als ik nou een talent heb waar ontzettend veel behoefte aan is. Ik bak de allerlekkerste broden. Dan kan ik dat eindeloos ruilen voor alles waar ik behoefte aan heb. Maar jij…. jij hebt een prachtig talent, en niemand zit daar (vaak) op te wachten. Krijg jij dan wel voldoende wat je nodig hebt? Eten, drinken, warmte, veiligheid…. Dan zijn we toch weer waar we waren?

Geld is nou eenmaal ons ruilmiddel. Ruil je talent niet in tegen een ander talent. Ruil het in tegen geld. En vervul daar al je dromen mee.

Geld en geluk: mijn conclusie

Mijn conclusie over geld en geluk is uiteindelijk opnieuw: als we geld omarmen, het niet langer vies en lelijk vinden en het zinnig en bewust inzetten zodat we met onze talenten en passies het leven van anderen een stukje mooier kunnen maken, dan maakt geld het leven meer dan waard.

 

=======

Benieuwd hoe ondernemers die van binnen naar buiten omgaan met geld? Tipje van de sluier: geld verdienen is nooit ons doel. Het is een middel. En een gevolg. Dus zeker belangrijk, maar we zijn gestopt met het streven naar meer, meer, meer. Dat geeft veel rust en juist door die rust kan het geld rijkelijk stromen. Klik hier voor meer info over de FEEM Community,waar we regelmatig bij elkaar komen voor support, inspiratie en herkenning.

=======

Mariëtte Muller
Mariëtte Muller
Mariëtte is geldcoach voor ondernemers die willen groeien en ontwikkelen. Zij werkt als zelfstandig professional én is als coach en trainer verbonden aan Het CijferParadijs. Voor FEEM deelt Mariëtte haar persoonlijke beide op en ervaringen met geld en ondernemerschap.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuitïtie en leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

 

Meer van deze Verschilmaker

Artikelen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in