Zo wordt stress je vriend

JUST TAlk met de pitchcoach

Dr. Esmeralda Kleinreesink (De Pitchcoach) is dé expert op het gebied van pitchen in Nederland. Haar unieke combinatie van podiumervaring, schrijfervaring en wetenschap maakt dat zij feilloos weet wat er nodig is om je publiek aan je lippen te laten hangen en je boodschap écht te laten overkomen. Ze werkt vooral 1-op-1 met cliënten, waaronder (aankomend) TEDxSprekers. Ze geeft daarnaast ook masterclasses, zoals de masterclass Spreken als een TEDxSpreker en haar eigen TEDxTalk 'War Changes Soldiers' is inmiddels bijna 50.000 keer bekeken. Reden genoeg om Esmeralda te vragen om haar beste presentatietips te geven aan onze lezers. 

Leestijd: 3 minuten

Als ondernemers zijn we altijd druk. Dan ligt stress op de loer. En stress is gevaarlijk. Stress zorgt voor hart- en vaatziekten en is dus ongezond voor je, nietwaar?
Nee, zegt gezondheidspsycholoog Kelly McGonigal in haar TEDx Talk Hoe stress je vriend kan worden.

Zie hier de originele TEDx Talk: (1) How to make stress your friend | Kelly McGonigal – YouTube

Uit onderzoek blijkt dat stress alleen maar ongezond is als je denkt dat het ongezond is. Als je echter de stress in je hoofd kunt herformuleren (‘reframen’ heet dat in de psychologie) als iets dat je helpt om goed te focussen, dan heeft het geen negatieve consequenties! Integendeel.

Het is niet alleen een heel interessante TEDTalk om inhoudelijk naar te luisteren, maar ook qua presentatietechniek kun je veel van Kelly leren. Ik geef je vijf technieken die zij gebruikt en die jij als ondernemer direct kunt toepassen bij je volgende pitch, presentatie of speech.

1.

 

 

Publieksinteractie

Doe voor wat je wil dat je publiek doet als je vraagt om publieksinteractie. Dat doet Kelly heel goed als ze aan het begin vraagt of mensen weinig, redelijk of veel stress hebben gehad het afgelopen jaar. Ze stelt de vraag en steekt dan zelf haar hand telkens omhoog om te laten zien wat ze wil dat jij doet. Slim, want we hebben de neiging om andere mensen fysiek na te doen, dat zit in ons ingebakken. In de wetenschap heten de hersencellen die daarvoor zorgen ‘spiegelneuronen’.

2.

 

 

Oprechte interesse

Luister naar het antwoord als je een vraag stelt. Kelly stelt niet alleen de vraag, ze kijkt ook naar de reacties van haar publiek en geeft commentaar op die reacties. Heel kort, maar ze laat daarmee goed zien dat ze geïnteresseerd is in het antwoord, met commentaar als ‘Hmmm’ en ‘Ja, ik ook!’. Als je het stellen van een vraag alleen maar gebruikt als een gimmick en niet echt het antwoord wil weten, dan ben je je publiek gelijk kwijt. Die denken dan: ‘Je luistert niet naar ons, waarom zouden wij dan wel naar jou luisteren?’ Als je oprecht luistert, geef je juist de boodschap af: ‘Ik vind het de moeite waard om naar jullie te luisteren’. Zoals ik in tip 1 al zei: doe het gedrag voor dat je wil dat je publiek nadoet. Hier: goed luisteren.

3.

 

 

Geen tekst, maar plaatjes

Gebruik in je powerpoint geen tekst, maar plaatjes. Kelly gebruikt in haar powerpoint slides vooral plaatjes en wat cijfers. Dat is slim, want wij mensen kunnen niet tegelijkertijd luisteren én lezen. Zodra er tekst op de dia staat, gaan we die automatisch lezen en kunnen we niet meer naar jou als spreker luisteren. We kunnen wel tegelijkertijd luisteren én kijken. Maak daar gebruik van door je betoog te ondersteunen met extra visuele informatie. Dan komt de inhoud namelijk extra goed binnen: zowel door de oren als de ogen van je publiek.

Dat kan met foto’s, grafieken en illustraties in powerpoint, maar ook door een voorwerp te laten zien of uit een boek voor te lezen. Kelly zet overigens soms wel wat tekst op haar slides, maar die hoef je als publiek duidelijk niet te lezen. Ze zet de bronvermelding van de wetenschappelijke onderzoeken in de rechteronderhoek, in een slecht leesbare kleur en een klein lettertype. Dat is een uitstekende manier om om te gaan met academische zorgvuldigheid, zonder dat het al te veel afleidt. Die rechteronderhoek is namelijk een slecht bekeken deel van een slide.

4.

 

 

Functionele gebaren

Maak gebruik van functionele gebaren. Kelly gebruik niet alleen powerpoint om op een visuele manier informatie over te brengen, maar ook haar lijf. Ze zegt bijvoorbeeld ‘When you change your mind about stress…’ en wijst dan met haar wijsvinger naar haar hoofd. Dan vervolgt ze met ‘..you can change your body’s response to stress’ en haar hand glijdt langzaam van haar hoofd langs haar lichaam naar beneden. Dit geeft een extra visuele laag aan informatie aan je publiek.

Dit kun je in elke presentatie, bij elke pitch doen. Denk van tevoren na over wat belangrijke woorden zijn die je wil benadrukken en zoek daar functionele gebaren bij. Vaak maak je die al automatisch. Dat noem ik Lijfleren™. De bonus daarbij is dat het jou ook nog eens helpt om je speech tot wel 7x sneller te onthouden! Want je spiergeheugen werkt veel beter dan je normale geheugen.

5.

 

 

Zenuwachtig?

Ontken niet dat je zenuwachtig ben, maar zie het als je lichaam dat je helpt om je optimaal voor te bereiden. Dat is de hoofdboodschap van deze hele TEDTalk, die Kelly heel uitgebreid wetenschappelijk onderbouwt. Dit is een top tip als het gaat om jezelf goed voor te breiden als je voor een groep moet spreken. Voel je stress, zeg dan tegen jezelf: top, mijn lichaam zegt dat ik er helemaal klaar voor ben, want de focus is er!

 

Als je nog meer tips wilt, bekijk dan mijn hele TEDAnalyse van Kelly McGonigals TEDTalk:

Wil je ook jouw favoriete tedtalk insturen?

We vinden het erg leuk als je ook jouw favoriete TEDtalk wilt insturen. Door welk TEDxTalk raak jij elke keer weer geïnspireerd? Of van welke talk wil je weten waarom deze zo goed is? Stuur 'm op naar redactie@feemonline.nl en onze experts gaan ermee aan de slag!

Ook boeiend

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM dagelijks in je mail?