“Mijn bewust onbekwaamheid verlamt mij.”

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 2 minuten

Met haar bedrijf Bureau van Invloed helpt Marinde van Loo (33) om het beste uit je team of uit jezelf te halen. Om het beste uit zichzelf te halen volgt ze een vervolgopleiding. Dan begint echter haar probleem…

Marinde: “Toen ik begon met mijn bedrijf voelde ik me heel zeker over mijn toegevoegde waarde. Ik was een goede teamcoach en kon teams verder helpen in hun ontwikkeling. Ik was overtuigd van mijn vakmanschap. Het was geen bravoure, maar gegrond zelfvertrouwen door jaren ervaring. Het bedrijf liep dan ook uitstekend.

Ik besloot een vervolgopleiding te gaan doen om bij te leren hoe ik teams duurzamer kan ondersteunen. Tijdens mijn opleiding werd duidelijk hoe ik als een superwoman teams heb gered. Steeds duidelijker zag ik ook dat de verandering die ik ze liet ondergaan niet heel duurzaam was. En daarmee ben ik op een ongemakkelijk punt als ondernemer. Ik ben me nou zo bewust van mijn onbekwaamheid. Ergens zie ik in de verte hoe het wél kan. Maar dat vakmanschap ben ik nu nog aan het timmeren. Ondertussen krijg ik ‘het oude’ niet meer vol zelfvertrouwen verkocht. Ik verlang zo naar bewuste bekwaamheid dat mijn bewust onbekwame me soms kan verlammen in mijn vervolgstappen als ondernemer.  Ik krijg geen blogs geschreven. Ik twijfel over alles en voel een vermoeidheid, omdat niks vanzelfsprekend is. Ik wil zo graag weer ‘supergoed’ zijn in mijn vak!”

DE VISIE VAN VERA

DE REFLECTIE VAN MARINDE

Mooi dat Vera zegt ‘dat je alles altijd kraakhelder voor elkaar hebt’. Dat is inderdaad wat ik goed ken van mezelf. Ik weet waar ik naartoe wil en die weg is helder. Hoe spannend mijn stappen ook soms zijn, ik voel me daar comfortabel bij. En ik heb gekozen om mezelf weer te ontwikkelen, waardoor er op onbewust niveau een hoop beweegt. Die periode voelde flink onzeker.

Vera legt haar vinger op de juiste plek: er zit een non-acceptatie in mij dat ik in ontwikkeling ben. Ik wil het nu alweer kraakhelder voor de geest hebben.
Alles op hetzelfde tempo door laten gaan én tegelijkertijd leren. Dat heeft de disbalans die bij ontwikkelen hoort wat ingewikkelder gemaakt. Mijn hoofd was inderdaad aan het vechten tegen de energie die mijn onderbewuste aan het innemen was.

Dit was niet de laatste ontwikkeling die ik aan zal gaan in mijn leven. Ambitieus als ik ben, zal ik me nog vaker op onbekend terrein gaan begeven. Van non-acceptatie naar acceptatie dat ook ik mag ontwikkelen. En daar ook als ondernemer tijd voor mag nemen. Dat is de toestemming die mij zal beïnvloeden als ondernemer.
En hoe beter ik dat beheers, hoe sneller ik dan weer kan en mag ontwikkelen.

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?