foto: Ono Kosuki
Leestijd: 2 minuten

Financieel overzicht is heel belangrijk als ondernemer. Niet alleen voor de belastingdienst, maar vooral voor jezelf! Als je financieel overzicht hebt, kan je heel snel zien waar je geld laat liggen en waar je geld verliest en kan het zelfs als sturingsmiddel gebruikt worden. Maar hoe krijg je nu financieel overzicht?

Tip 1

 

 

Plan elke week een finance is fun moment in. Voor mij is dat elke maandagochtend. Maak alle verkoopfacturen, zoek alle inkoopfacturen en bonnetjes bij elkaar en boek ze in of laat ze inboeken. En doe alle betalingen. Op deze manier stapelt het niet op en is het iedere keer maar een kleine overzichtelijke taak. De kans is ook groter dat je alle bonnetjes kunt vinden.

Tip 2

 

 

Heel veel boekhoudprogramma’s en banken hebben een app, waar je meteen de bonnetjes kunt inscannen. Maak hier gebruik van, dan raak je ze ook niet kwijt. Automatiseer ook zoveel mogelijk. Mijn verkoopfacturen worden automatisch gemaakt en ingelezen in Moneybird.

Houd privé en zakelijke financiën gescheiden

Tip 3

 

 

Misschien overbodig, maar houd privé en zakelijk gescheiden. Ik zit dit nog vaak misgaan, zowel bij ervaren als startende ondernemers. Privéboodschappen betaal je niet met je zakelijke rekeningen. Dit levert alleen maar ruis in je administratie.

Tip 4

 

 

Verander je mindset over Finance. Zie het doen van je administratie als een feestje. Je mag weer een verkoopfactuur sturen naar die klant en je hebt geld uitgegeven aan je bedrijf, waardoor het nog beter gaat functioneren. Dat is toch een feestje waard.

Tip 5

 

 

Besef dat je administratie slechts een onderdeel is van je financiën. Je administratie is het verleden en zegt veel over waar je nu staat, Daarom is het zo belangrijk.

Je administratie is het verleden
en zegt veel over waar je nu staat

Je kunt nu verdergaan met financiële doelen stellen en kijken hoe je er komt. Als je elke maand checkt hoe het met je doelen staat, wil je natuurlijk ook dat alles op orde is. Het is dan een extra motivatie om je administratie overzichtelijk te hebben.

Succes!
Garcia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in