column

‘Hoe krijg je een olifant in een koelkast?’

Leestijd: 2 minuten

‘Ken je die mop van die olifant?’

Ik kijk mijn vriendin glazig aan. Nee, van die mop heb ik nooit gehoord.

‘Hoe krijg je een olifant in een koelkast?’

Geen idee. Waarschijnlijk iets pijnlijks. In mootjes hakken?

‘Deurtje open, olifant erin, deurtje dicht’.

Het blijft even stil. De mop blijft in het luchtledige hangen. Ik vind hem niet erg grappig. Maar wel heel praktisch.

Er wordt weleens gepraat over ondernemen alsof het rocket science is. Als je van een afstandje kijkt naar ‘grote’ ondernemers kun je al snel denken dat zij over kennis beschikken die jij niet hebt. In advertenties op Facebook lees je hoe andere ondernemers tienduizenden euro’s hebben geïnvesteerd om zich bepaalde ‘strategieën’ eigen te maken. Dat klinkt als het geheime recept, om van gewone cola een échte cola te maken. Als jij zulke investeringen niet doet, als jij de strategieën niet kent, als je de juiste technieken en trucjes niet beheerst kun je nooit uitgroeien tot een topondernemer.

Inmiddels ben ik vier jaar ondernemer. Als ik één ding heb geleerd is het dat ondernemen één grote leercurve is, waarin je voortdurend nieuwe uitdagingen tegenkomt. Elke keer als je denkt ‘nu snap ik het’, loop je tegen iets nieuws aan wat je nog niet weet, het grote onbekende. In dat grote onbekende kun je je onzeker voelen, of niet competent genoeg.

Maar alle grote uitdagingen die jij tegenkomt, zijn andere ondernemers ook tegengekomen. Het lucht mij altijd enorm op als ondernemers die verder zijn dan ik, van dezelfde dingen hebben wakker gelegen. En toch is het ze gelukt om door hun onzekerheid heen te groeien en zich het onbekende eigen te maken. Niet door naar een speciale business school te gaan, of allerlei dure programma’s te kopen. Nee, gewoon door elke grote nieuwe uitdaging die ze tegenomen weer klein te maken. Hoe krijg je een olifant in een koelkast? Juist. Deurtje open, olifant erin, deurtje dicht.

Dit principe pas ik zelf ook toe. In iedere nieuwe situatie, bijvoorbeeld als ik voor het eerst personeel aanneem. Personeel aannemen? Help! Een olifant! Geen idee waar te beginnen. Hoe weet ik of ik er klaar voor ben?

In zulke situaties bedenk ik me: Ok. Het is nóg niet makkelijk, maar het kan geen rocket science zijn. Heel veel ondernemers gingen me al voor. Adem in, adem uit. Wat is de meest praktische weg om te leren wat er nodig is? Wat kan de eerste kleine stap zijn?

De oplossing is bijna altijd simpel. Een keer praten met mijn accountant? Een HR-adviseur bellen? Zo’n eerste kleine stap leidt vanzelf tot een volgende. Onderweg leer ik, vind ik de missende puzzelstukjes, raak ik vanzelf goed geïnformeerd. Zo wordt het onbekende steeds meer eigen, waardoor mijn zelfvertrouwen om een volgende stap te zetten groeit.

Deurtje open, deurtje dicht.
Het is heus niet zo ingewikkeld. Probeer maar eens!

Rachel Levi
Rachel Levi
Rachel is een kleurrijke, creatieve wervelwind. In haar populaire podcast Chaos in de Orde onderzoekt ze de mysterieuze verdwijning van menselijkheid en creativiteit in ons volwassen, werkende leven. Maar, hoe runt zij eigenlijk haar eigen bedrijf, Huis van Verbeelding? Waar loopt ze tegenaan als ervaren ondernemer? Elke maand neemt ze de lezers van FEEM Magazine mee in haar ondernemersavontuur.

Ook boeiend

Meer columns

MEEST BEKEKEN

Yvonne van Balkom vrouwelijke ondernemers

Vrouwelijke ondernemers zijn cruciaal voor een mooiere wereld

3
Inmiddels ben ik zestien jaar ondernemer. In mijn ondernemerschap kon ik altijd mijn passies en talenten inzetten. Maar vier jaar geleden bekroop me een...

Dorien volgde een Creatrix-traject. “Je voelt je bijna lullig, want wát...

0
DE METHODE VAN DEZE WEEK: Creatrix Het is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Creatrix haalt overtuigingen die in je (onderbewuste) systeem zitten weg. Je...
Glancy is niet meer financieel afhankelijk

“Beslag op mijn huis! Ik wil nooit meer financieel afhankelijk zijn.”

0
Businesscoach Glancy van Elst heeft een winstgevend bedrijf waarin ze vrouwen helpt bij het opzetten van een onderneming vanuit hun zielsmissie. Maar winstgevend is...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?