Leestijd: 2 minuten

Hoi Bianca,

Wat supertof dat je de stap gaat nemen om fulltime ondernemer te worden. Ik zat anderhalf jaar geleden precies in dezelfde situatie en het is spannend om deze stap te nemen.

Zoals je zelf zegt: “De hypotheek moet toch betaald worden”. Als ondernemer is de financiële zekerheid anders dan als je in loondienst bent.

Een buffer is een reservepotje om onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven direct te kunnen betalen. Hoeveel buffer je moet opbouwen is voor iedereen anders.

TOOL

 

 

Gelukkig heeft het Nibud een prachtige tool ontwikkeld namelijk de buffer berekenaar. Deze tool geeft een indicatie op basis van jouw persoonlijke situatie hoeveel buffer je nodig hebt. Je weet dan een bedrag wat wordt geadviseerd, maar er zijn twee andere factoren die van invloed zijn.

• Wat is de status van je bedrijf? Welke verdienmodellen heb je en heb je al veel (potentiele) klanten?
• Hoeveel risico wil je nemen en handel je uit vertrouwen?

Over je bedrijf

 

 

Als jij werkt met een verdienmodel met jaarcontracten en je hebt al twintig klanten en je verwacht er nog 25, dan hoeft de buffer minder hoog te zijn dan dat je elke maand twintig nieuwe klanten moet vinden.

En in welke branche zit je? Verkoop je kerstbomen en schaatsen, dan zit je buffer anders in elkaar dan dat je een online marketingbedrijf hebt.

Dus hoe zeker ben je van inkomen voor het komend jaar. En let dan niet op de omzet, maar juist de winst na de belasting is hier van belang. Omzet -/- zakelijke kosten -/- inkomstenbelasting is immers je winst wat je aan jezelf kan uitkeren.

Over het risico

 

 

Risico nemen hoort bij ondernemen en ook bij het leven. Durf jij erop te vertrouwen en het risico te nemen dat je auto geen grote reparatie nodig heeft. Of het vertrouwen te hebben dat je al je omzetdoelen gaat behalen?

Al deze factoren hebben te maken met het opbouwen van je buffer. Sommige ondernemers hebben een buffer van drie maanden en anderen van twee jaar.

Het is net waar jij je fijn bij voelt en hoeveel vertrouwen je hebt in je bedrijf.

Succes!

Groetjes,

Garcia

1 REACTIE

  1. Hallo Garcia,
    dankjewel voor je uitgebreide antwoord! Je geeft me precies de schop onder mijn kont die ik nodig heb. Inmiddels heb ik de datum dat ik mijn baan op ga zeggen bepaald. Ik voel en weet dat het nu mijn tijd is. Hierdoor ontstaat er ruimte en merk ik direct dat het nog meer gaat stromen.
    groeten Bianca

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in