Hoe een boek kan ontstaan zonder te doen ‘wat hoort’

Behind the Books

Wij willen weten wat 'het verhaal achter het boek' is. In de rubriek 'Behind the Books' neemt redacteur Martien Versteegh je mee achter de schermen bij de mooiste boeken, geschreven door vrouwelijke ondernemers. Een soort 'behind the scenes' maar dan dus bij boeken. Waarom juist dit verhaal, deze vorm, deze tijd, de manier van uitgeven? Martien is heel nieuwsgierig naar het verhaal van de auteur. Ze pakt er per boek één hoofdvraag uit. Lees je mee?

Leestijd: 3 minuten

Het moest in ieder geval geen zelfhulpboek worden, zoveel wist coach Wendy Hobbelink zeker. Verder had ze van tevoren niet zoveel ideeën. Het klopt helemaal met hoe ze in het leven staat en vermoedelijk ook met hoe ze coacht. Ze laat de dingen ontstaan en wat er ontstaat is veelal prachtig of toch in ieder geval waardevol. Voor haar én vaak ook voor anderen.

‘Ik ben niet iemand die graag op een kussen gaat zitten mediteren. Dat doe ik soms wel, maar ik ga het liefst de natuur in. Dan ontstaat er een innerlijke stilte, van waaruit dingen kunnen ontstaan.’ Toen ze op reis ging naar Nieuw-Zeeland grapte ze dat ze misschien wel een boek ging schrijven, maar ze was daar helemaal niet serieus mee bezig. Ook niet als ze aantekeningen maakte. Die maakte ze vooral voor zichzelf. Maar terug in Nederland, op een mooie plek in Midden-Delfland ging ze ineens schrijven. Een proces waar ze intens van genoot. Soms zat ze zelfs hardop te lachen tijdens het schrijven, hoewel het voor buitenstaanders niet per definitie een grappig boek is. Maar wel een inspirerend boek.

‘Na twee hoofdstukken wist ik dat het een boek zou worden. Maar ik wilde geen ‘In-tien-stappen-naar-innerlijke-wijsheid’-boek schrijven. Ik wil mensen helemaal niet vertellen wat ze moeten doen of hoe ze moeten leven. Ik hoop er wel mensen mee te raken. Toen ik merkte dat dat gebeurde bij mijn eerste proeflezers, had ik het idee op het goede spoor te zitten.’ En nu ligt Grenzeloos vrijhoe oude wijsheid naar je innerlijke natuur leidt in de winkel!

Het proces

Tijdens een schrijfdag van Schrijven Magazine, hoorde Wendy van een uitgever dat het gebruikelijk is dat een stagiaire drie of vier manuscripten uit de binnengekomen stapel selecteert en die aan de redactie pitcht. ‘Soms valt er ook wel een manuscript achter de verwarming,’ zei de uitgever in kwestie. ‘Ik ging rechterop zitten en dacht: dat gaat mij dus niet gebeuren! Hij zei ook nog dat bellen niet op prijs werd gesteld, maar ik besloot dat tóch te doen.’ Drie uitgeverijen belde ze en Uitgeverij Ten Have was direct enthousiast. Dat ze een aanbeveling had van hun best-sellerauteur Pim van Lommel hielp ongetwijfeld. Dat hij hun best-sellerauteur was, wist Wendy overigens helemaal niet.

Reflecties

Hoewel Wendy dus geen zelfhulpboek heeft willen schrijven, eindigt ze ieder hoofdstuk wel met reflecties. ‘Ik heb dit boek niet geschreven met een duidelijke lezer voor ogen, zoals ze je wel altijd adviseren. Ik heb mijn reis beschreven, mijn fysieke én innerlijke reis. Die reflecties ontstonden soms al in de situatie zelf, maar soms ook achteraf. De uitgever leek het een goed idee die reflecties uit te breiden en het reisverhaal daarin te verweven.’ Wendy voelde in haar hart dat ze dat eigenlijk niet wilde. Ze wist de uitgever te overtuigen door hem te zeggen dat dit de tijd van storytelling is. Het verhaal doet ertoe! En ze gingen akkoord.

Op één plek wijkt Wendy wel af van haar voornemen geen tips & tricks te delen. In hoofdstuk vijf beschrijft ze namelijk haar rouwproces dat volgt op het verlies van haar relatie. Een van haar proeflezers en tevens goede vriendin wilde daar graag tips bij. ‘Dus schreef ik 14 EHBO-tips op voor bij een verse wond. Heel inconsequent eigenlijk, maar het paste hier mooi. Ik heb veel geleerd van mijn rouwproces en misschien hebben anderen daar iets aan.’ Ook dit zijn echter tips die helemaal passen in de lijn van Wendy’s levensvisie, zoals ‘Ga op zoek naar de ruimte tussen de rouw en heb oog voor een vogel of bloem, of wat er ook maar op je pad komt.’  Als gezegd, Wendy hoopt vooral mensen te raken en misschien te inspireren. En daar is ze goed in geslaagd.

Volgende boek

Ze heeft veel zin in het schrijven van een volgend boek, maar het thema heeft zich nog niet aangediend. ‘In essentie heb ik er niets over te zeggen waar dat volgende boek over gaat.’ Wel neemt ze haar notitieboekje mee bij haar op handen zijnde meerdaagse wandeling. ‘Gewoon omdat ik het gevoel heb dat dat een goed idee is.’


Over Grenzeloos vrij

Grenzeloos vrij vertelt het verhaal van een vrouw die diep in gesprek gaat met wijsheid uit allerlei culturen en uiteindelijk innerlijke vrijheid vindt. Zo ontdekte Wendy Hobbelink in Nieuw-Zeeland de wijsheid van de Maori’s, vond zij innerlijke rust in het zenboeddhisme en leerde zij op Bali wat vrijheid ten diepste is. Dit meeslepend geschreven boek is van belang voor iedereen die zich wel eens afvraagt of hij of zij eigenlijk wel de juiste weg in het leven bewandelt.

 

Ook boeiend

Vragen over dit artikel?

Misschien heb je zelf ook een schrijfdroom? Stel je vraag hieronder! Als klein kind schreef Martien Versteegh al schriften vol verhalen en stapels brieven. Daar is ze nooit mee opgehouden. Inmiddels heeft ze bijna 25 jaar ervaring als (eind)redacteur en vormgever in mijn eigen bedrijf creatief bureau Donkigotte. (Ook leuk om te delen: als ghostwriter werkte ze aan een boek dat inmiddels 10.000 keer over de toonbanken is gegaan!) Ze is auteur van vijf boeken en sinds een aantal jaar werkt ze ook als schrijfcoach. Kortom; Martien kent het proces van het schrijven en publiceren van een boek vanuit meerdere kanten. Dus stel je vraag gerust!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?