Kennisartikel van een verschilmaker

De 4 fasen van groei. En waarom het belangrijk is om er geen over te slaan.

Wat zijn de fases van groei als je een nieuwe vaardigheid leert? Je hebt er, vaak onbewust, mee te maken. Wanneer je een fase overslaat, kan je in een staat van constante paniek raken. Hoe kun je er voor zorgen dat je zelfvertrouwen groeit, zonder daar zelf aan onder door te gaan? Burn-out expert Bianca Meijsen neemt je mee in haar advies.

Leestijd: 5 minuten

Met trillende handen stond ik de dozen in te pakken. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Een overtuiging die me ver heeft gebracht (nu nog) en me regelmatig ook de nodige blauwe plekken en diepe wonden heeft gegeven. Wat had ik toen graag iemand gehad, die zei ‘Het komt goed schatje’. De paniek was bijna te groot. Bijna…

Ik was al weer bijna 5 jaar werkzaam als ondernemer. Eerst naast mijn baan als boekhouder en de laatste dik 2 jaar volledig zelfstandig. Het laatste jaar leek alles mis te gaan wat mis kon gaan. Ik voelde me eerder een boksbal dan een zelfverzekerde vrouw die alles kon. Toch was opgeven geen optie vond ik.

”De paniek was bijna te groot”

Dus stond ik de dozen van mijn kantoor in te pakken waar ik de afgelopen 2 jaar met veel plezier trainingen had gegeven en klanten had ontvangen. Wat was ik trots dat ik dit helemaal zelfstandig voor elkaar had gekregen. En wat voelde ik me gefaald dat ik dit alles opzei en vanuit huis ging werken.

Er was niemand in mijn omgeving geweest die mij kon uitleggen hoe ondernemen werkte. Iedereen die ik kende, werkte in loondienst en vond mij ‘stoer’ dat ik het wel durfde. Het was echter voor mij de normaalste zaak van de wereld. Niet denken maar doen. En dus was ik heel hard gaan ‘werken’ om mijn onderneming van de grond te krijgen.

Als ik nu terugkijk naar die tijd, dik 10 jaar geleden, had ik mijzelf graag bij de hand gepakt en gezegd ‘Goed bezig meid!’ en ‘Zal ik je verder helpen?’. Ik weet niet of ik in die tijd dit aanbod had gehoord, maar jeetje wat had dit een hoop pijn en verdriet kunnen voorkomen. Ik had toen, zoals alles achteraf, al een aantal stappen overgeslagen.

”Ze vonden het ‘stoer’ dat ik het aandurfde”

Wat ik niet wist, was dat ik in een soort van constante staat van paniek verkeerde. Je kunt zeggen dat dit logisch is wanneer je buiten je comfort-zone zit. Het is echter pas sinds kort dat ik me meer bewust ben dat er verschil is, wanneer je in de groei-curve zit buiten de comfort-zone of wanneer je in de paniek-zone zit. Die groei-curve sloeg ik standaard over.

Dit blijkt een bekend gevolg te zijn van hooggevoeligheid. Een eigenschap waarvan ik op dat moment nog steeds niet veel begreep, behalve dat ik het op dezelfde hoop gooide als helderziendheid en ander zweverig gedoe. Hooggevoeligheid is echter een iets te sterk afgestelde snaar op de zintuigen. Alles wordt dieper, sterker en intenser ervaren.

Tijdens mijn gesprek met Monique van Zoelen van “Weer een blij kind” werd me weer duidelijk, hoe weinig hierover nog steeds bekend is bij veel mensen. En vooral bij ouders is dit een gemis vind ik. Want de stapjes die zij aangaf voor de begeleiding van kinderen, vind ik net zo relevant voor ‘grote mensen’.

”Hooggevoeligheid is een iets te sterk afgestelde snaar op de zintuigen”

De tip die zij gaf over de fases van groei was de tip die ik zelf graag meer had begrepen toen ik begon met ondernemen. Deze groei-fases zijn voor vrijwel alles toepasbaar. Doe er je voordeel mee.

Fase 1 – Voordoen

Het werkt heel prettig om eerst te kunnen kijken naar hoe anderen iets doen. Denk maar aan het moment dat je leert lopen, dan kijk je ook vooral in het rond hoe anderen dit doen.

Fase 2 – Samen doen

Deze fase is een onzekere fase voor veel mensen, want niet iedereen functioneert op dezelfde manier. Toch begin je ook in deze fase door het eerst te doen zoals iemand anders het je heeft voorgedaan.

Denk maar aan het moment waarop je gaat leren rekenen en schrijven, of zelfs je kamer opruimen. Eerst leer je het zoals iemand anders je vertelt hoe het werkt. Dan ga je samen aan de slag. Dat gaat nog niet zo vanzelfsprekend, want vaak is er ook nog zo’n deel in ons (zelfs als kind zijnde) die vindt ‘Ik kan dit zelf wel’.

Veel ouders en ook docenten hebben de neiging om deze fase over te slaan. Zelf hebben ze vaak ook geen begeleiding hierin gehad en moesten direct laten zien ‘wat ze geleerd hebben’.  Ze vinden dat het kind direct moet kunnen nadoen, maar vaak hebben we geen idee.

”Ik kan dit zelf wel”

Hoe heerlijk is het wanneer je ook in het ondernemen – of elke andere nieuwe vaardigheid – met iemand zou kunnen test-rijden.  Net als bij leren autorijden met iemand naast je die je de weg wijst, voordat je roekeloos de snelweg oprijdt. Iemand die ziet waar je verbeterpunten zitten, waar je nog vaardigheden mag leren en wat je al makkelijk en zonder problemen oppakt.

Fase 3 – Na doen

Wanneer fase 2 wordt overgeslagen, schieten veel mensen hier eigenlijk al in de paniek-zone. Zonder dit te weten want het is al van kinds af aan dat je het direct zelf moet kunnen nadoen. Even flink zijn en gewoon doen!

Vaak staat er nog wel iemand bij, een ouder of een docent die kijkt of het goed gaat en om te kunnen helpen. Maar de realiteit is vaak dat helpen meer in de trant gaat van aanwijzingen geven en vertellen wat je moet doen. Wanneer je fase 2 niet hebt gedaan, is dit pure frustratie en paniek omdat nog steeds niet duidelijk is.

”Even flink zijn en gewoon doen”

Heb je het voorrecht gehad dat je wel samen hebt kunnen onderzoeken en ervaren, dan is deze fase één waar het zelfvertrouwen groeit. Je weet wat je moet doen. Denk aan leren fietsen. Steeds werd de fiets vastgehouden terwijl jij je balans zocht. En voor je het wist, zat je in de volgende fase omdat de fiets niet meer werd vastgehouden.

Fase 4 – Alleen doen

Nu ben je ‘groot’ en kun je het helemaal alleen. Tenminste… als je fase 1, 2 en/of fase 3 niet hebt overgeslagen. In deze fase zal normaal gesproken jouw zelfvertrouwen worden vergroot en vind je jouw eigen wijze manier die naar alle waarschijnlijkheid iets afwijkt van de letterlijke instructies en aanwijzingen in fase 1 en 2.

Als kind zijnde kan je dus te maken hebben met een te beschermende ouder die in fase 2 of 3 blijft zitten en vergeet je los te laten. Ook kun je een te zelfstandige ouder ervaren die je al heel snel dat duwtje in de rug geeft en je direct in deze fase beland. Welke ouder je ook had, dit heeft absoluut impact op hoe je nu omgaat met groei en verandering.

”Je kunt het nu helemaal alleen, tenzij…”

Als ondernemer sloeg ik dus fase 1, 2 en 3 over en ging ik direct naar fase 4. Alleen doen. Vooral op dat moment dat ik de dozen stond in te pakken om uit mijn kantoor te vertrekken, was ik me bewust van het gebrek aan zelfvertrouwen en gevoel van falen.

Nog steeds pluk ik de vruchten van mijn manier van leren ondernemen en ervaar uiteraard ook de nadelen. Ach, zoals een bekend iemand ooit zei: “Elk nadeel heeft een voordeel en elk voordeel heeft een nadeel.” Jou gun ik echter wat minder blauwe plekken en wat meer plezier om te ontdekken en te leren vanuit jouw eigen kracht en kwaliteit.

Ik ben wel benieuwd: In welke fase zit jij nu met een vaardigheid waar je goed in bent? Herken je de fase die jij hebt overgeslagen?

Bianca Meijsen
Bianca Meijsenhttps://feemonline.nl/bianca-meijsen/
Bianca Meijsen is oprichter en eigenaar van Expect a Miracle Training & Co met als missie om de beste versie van jezelf te zijn en je geld te verdienen met je eigen passie vanuit verbinding met jezelf. Werkzaam als Trainer, Coach en Auteur.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, gedrag en leiderschap. Zij begeleiden jou bij het leiden van je eigen, echte leven zodat je werkt en leeft op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Meer van deze Verschilmaker

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in