Kennisartikel

Hoe bepaal je jouw prijs?

Een tarief bepalen wordt door heel veel ondernemers als heel erg moeilijk ervaren. In de basis zou je een tarief moeten kunnen uitrekenen. Het is in beginsel een som van cijfers. Wat het zo ontzettend moeilijk maakt is de waardebepaling van jouw dienst. Wat is de waarde van de oplossing die jij jouw klanten biedt voor hun probleem. En wat is dat dan in euro's? In dit artikel help ik je een stuk op weg.

Leestijd: 2 minuten

Heather Plett zegt in haar boek ‘De kunst van Holding Space’: ”Erken de kosten van emotionele arbeid.” Volgens Heather is emotionele arbeid het proces van het omgaan met gevoelens en uitdrukkingen om aan de emotionele vereisten van een baan te voldoen.

Dus tarief = prijs berekenen + waarde toevoegen + kosten emotionele arbeid. Ga er maar aan staan!

Foto prijsbepaling: door IvelinRadkov via Canva
Foto prijsbepaling: door IvelinRadkov via Canva

”Erken de kosten van emotionele arbeid.”

Laten we eerst eens starten met het “makkelijke” deel van een prijsbepaling. Een tarief kan zoals gezegd berekend worden: het moet allereerst de kosten dekken die nodig zijn om de dienst te kunnen uitvoeren. Denk bijv. aan het laten maken van trainingsmateriaal.

Daarboven op komt een marge. Een extra bedrag dat nodig is om alle andere kosten van te kunnen betalen. Uitgaven die nodig zijn om jezelf en je bedrijf in leven te houden, moeten allemaal gefinancierd kunnen worden uit deze marge.

Terugrekenen ‘van onder naar boven’ brengt je een heel eind: hoeveel geld is er nodig om alle vasten lasten te betalen – en vergeet daarbij jezelf niet! Maak jouw salaris onderdeel van de berekening. Gun jezelf meer dan dat wat er overblijft. Tel daarbij op de kosten die nodig zijn om de dienst überhaupt te kunnen uitvoeren. Het resultaat van deze som is de omzet die er minimaal nodig is.

”Gun jezelf meer dan wat er overblijft.”

Deel dat dan door het aantal keer dat jij deze dienst/product denkt te kunnen verkopen en jouw prijs per product staat zwart-op-wit.

So far so good.

Hoe nu verder? Een tarief bepalen is immers meer dan het berekenen van een prijs. Jouw tarief vertegenwoordigt jou, in alle facetten van jouw dienstverlening en persoonlijkheid. Velen van ons doen veel aan emotionele arbeid op de werkplek. Voor jou misschien heel erg vanzelfsprekend, maar erken op z’n minst de moeite en geld die jij investeert in jouw eigen heling en groei.

”Een tarief bepalen is meer dan het berekenen van een prijs.”

En dan zijn we terug waar we begonnen: bepalen van een juist tarief is heel erg moeilijk. Want er is geen makkelijke formule voorhanden die je vertelt hoeveel euro jij waard bent.

Om de juiste prijs te kunnen bepalen moet je op z’n minst goed zijn in je vak en kunnen rekenen. En ontkom je niet aan een flinke portie emotionele arbeid en een goeie dosis persoonlijke ontwikkeling.

Laat je niet te veel afleiden door wat concurrenten doen. En vergelijk zeker geen appels met peren. Kijk in jouw markt naar de spelers met wie jij je kunt meten en vergelijken. Of wees uniek en steek je kop boven het maaiveld uit. Dúrf! Toon moed. Ken jouw kernwaarden. Ga staan voor dát wat jij de wereld te bieden hebt. Voel tot in je tenen of jouw prijs klopt. Luister naar je intuïtie. Kies de klanten die bij jou passen; zij zullen jou (letterlijk) waarderen en jouw prijs willen betalen.

Verdien jij al wat je waard bent?

Mariëtte Muller
Mariëtte Muller
Mariëtte is geldcoach voor ondernemers die willen groeien en ontwikkelen. Zij werkt als zelfstandig professional én is als coach en trainer verbonden aan Het CijferParadijs. Voor FEEM deelt Mariëtte haar persoonlijke beide op en ervaringen met geld en ondernemerschap.

FEEM Magazine

In FEEM Magazine vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuïtie en innerlijk leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Heb je behoefte aan meer support, inspiratie en begeleiding bij het ondernemen op een ontspannen manier. Zonder twijfel, onzekerheid en stress? Kijk dan eens bij de FEEM Community.

Meer van deze schrijver

Andere Artikelen

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over ondernemen van binnen naar buiten. Door jouw reactie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in