Boekbespreking

Het overpeinzen van mijn geschrijf

Leestijd: 3 minuten

Schrijven vind ik heerlijk om te doen. Ik vind het fijn om een inspirerend of mooi stukje tekst te creëren. Vaak is dit een tekst waarin ik een inzicht of ervaring deel of mijn onderzoekende geest al typend in woorden vat.

En ik kan ook wel een beetje leuk schrijven. Ik krijg vaak genoeg positieve reacties, dus dan zal ik het wel een beetje kunnen. Toch?
Lees je het goed? Ik zwak mijn talent af en ik zoek bevestiging van mijn talent bij anderen. Ik wil dus zelf niet erkennen dat ik dit kan. Hier zit een belemmering. En pas als ik zelf overtuigd ben van mijn kunnen, durf en kan ik er volop voor gaan.

Ik schrijf om me te uiten
Als kind schreef ik al kleine gedichten en verhalen (eerlijke noot: eigenlijk wilde ik hier gedicht”tjes” en verhaal”tjes” schrijven. Ik erken het niet als talent, dus maak ik het onbenullig en klein). En door mijn leven heen zijn er momenten dat ik mij uit door te schrijven. Meestal bij de overgang van het één naar het ander, een betekenisvolle levensgebeurtenis of als ik niemand had om mee te praten en ik alles toevertrouwde aan het papier. Dan gaat het om een behoefte die er is, waar ik iets mee moet. Kortom, dan moet het eruit.

Dagboeken en mooie notitieblokjes hebben nu plaats gemaakt voor berichten op mijn social media: linkedin, instagram en facebook. Omdat ik het leuk vind en omdat ik graag deel en inspireer. En dan bedenk ik eigenlijk niet wat ik schrijf. Ik schrijf wat ik denk. Ik heb zo af en toe een moment dat er iets uit moet, iets gedeeld moet worden, omdat ik iets te vertellen of delen heb. Als ik op die manier schrijf, is het echt en oprecht, komt het aan bij lezers.

Het moet wel vanzelf gaan hoor
Als ik er teveel over nadenk, lukt het niet, of raakt het de lezer niet. Als ik denk ‘goh, ik heb een tijdje niets gepost, het is weer tijd voor iets’ en ik ga vanuit het gevoel van noodzaak iets schrijven, dan is het bijna nooit een goed bericht. Ik kan het precies terugzien aan het aantal views van mijn berichten. Als ik moeite doe, komt het niet aan.

Al een tijd staat het schrijven van een blog op mijn to-do lijstje. En ik blijf de einddatum aanpassen en het voor me uit schuiven. Een blog is toch echt wel iets anders dan een bericht. In een blog moet ik opeens hele slimme dingen gaan zeggen en dien ik een expert te zijn. Tenminste, dat is míj́n beeld van blogs en van mensen die blogs schrijven. Die mensen hebben een expertise, een focus; die weten waar ze het over hebben.
En ik? Nee joh, ik niet, ik ben toch geen expert? Een blog is daarom een ver-van-mijn-bed-show.

Een blog is van een ander niveau
Maar stel nou dat ik wel een blog zou schrijven, op mijn eigen manier. Waarin ik het laat ontstaan, zonder er moeite voor te doen, zonder al te veel na te denken, dan mist het focus en expertise. En daarmee is het geen blog (vind ik).
En stel dat ik wel heel gefocust een blog gaan schrijven nadat ik mezelf heb overtuigd dat ik wel degelijk iets te vertellen heb. Dan ga ik heel serieus een stuk tekst schrijven, waarover ik nadenk, wijze dingen wil zeggen. En, zoals ik hiervoor al schreef, dat leidt vaak niet tot een goed stuk tekst.

En dan zit ik vast in een loop van mijn eigen overtuigingen. Ik wil het vooral laten ontstaan en wil mezelf geen expert noemen. Dan blijft het bij leuk geschrijf.

Zo lang ik dit blijf denken en ernaar handel blijf ik in mijn comfortzone en zet ik geen stap in mijn leer- en rekzone. Ik maak het mezelf lekker gemakkelijk. Want zo lang ik niet hoef te erkennen dat ik goed kan schrijven èn dat ik iets te vertellen heb, mag ik lekker blijven aanrommelen. En blijft het dus klein. Maar stiekem is dit niet comfortabel meer, ik wil blogs schrijven en meer lezers inspireren. Ik wil die stap maken. Maar hoe dan?!

Blog of bericht, weet jij het?
Toen spiegelde iemand mij dat juist dit onderwerp goed is voor een blog. En voilà, hier is het blog. Het bevat geen expertise, tenzij zelfkennis en zelfreflectie expertises zijn. Het is ongefocust ontstaan door gewoon te typen en vervolgens met focus aangepast.

En is het nu een blog of een bericht? Ik heb geen idee. Maar doordat ik het niet direct als bericht op mijn social media post, maar het als blog indien bij het FEEM platform, is het opeens een blog.

Ik ben heel benieuwd wanneer iets voor jou een blog of een bericht is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?