De diskwalificatie van de vrouw; de powervrouw. Een zogenaamd gerenommeerde titel die je als vrouw enkel en alleen kunt bemachtigen wanneer je naast vrouw, ook moeder bent en hard werkt of wanneer je de meest gruwelijke ziektes onder de leden hebt en die dan als het ware glansrijk overwint.
Powervrouw is een stempel voor de ambitieuzen onder ons en de ultra positivo’s; iets wat je blijkbaar moet verdienen. Een lintje voor de elite vrouw. Want gewoon vrouw zijn dat kan anno 2021 natuurlijk écht niet meer. Waar komt die drang vandaan om dit deel van de vrouwen onder ons te verheffen boven de rest van het plebs?
Een powervrouw is volgens google: “Succesvolle, ondernemende en inspirerende vrouwen. Bekend, maar ook minder bekend. Vrouwen die voor de maatschappij, hun omgeving of een specifieke doelgroep van betekenis zijn.”
Waar komt die vermarketing van deze term vandaan?
Het gaat geheel aan mij voorbij waarom wij als vrouwen een extra competitie toevoegen in ons werkveld of zelfs privé. Dat we andere vrouwen meer talent toekennen, inzicht of visie door het label powervrouw erop te plakken. Zij doen alles net even beter dan de standaard vrouw of mogen steun halen uit de term tijdens een stevige strijd in en om het ziekenhuis. Alsof je dat niet gewoon kunt zijn; vrouw.
Wat is eigenlijk de mannelijke term voor ‘powervrouw’? Hebben zij de powerman verkiezing van het jaar? Behoefte aan een krachtterm die hen onderscheidend maakt van de rest van de heren? Een titel verdiend omdat je vader bent van 2 kids, een labrador en ook nog eens 50u werkt?
Waarom wekken wij het gevoel op, dat deze prestaties, enkel zijn weggelegd voor een groep uitverkoren dames die in staat zijn ‘deze bovenmenselijke’ prestaties te leveren? Waar komt die vermarketing van deze term vandaan?
Je kan gewoon moeder zijn, heel hard werken, succesvol zijn volgens je eigen norm en CEO zijn bij een groot bedrijf. Of je doet dat gewoon niet wanneer het je droom is om een fijne huismoeder te zijn. Lekker zelf weten. Maar laten we niet langer meegaan in een hype die ons nog verder verdeelt in groepen.
Jouw geleverde prestaties zijn niet minder, beter of slechter zonder deze marketingterm. Jij staat niet ‘meer in je kracht’ wanneer je deze titel zogenaamd hebt verdiend en de buurvrouw niet.
Je bent een vrouw, punt. Dat is genoeg.