‘Het idee van opnieuw starten vind ik eng. Ik schaam me.’

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 2 minuten

Anne (31) heeft een goed idee om een nieuwe online onderneming te starten, maar hoe ze ook probeert, het lukt haar niet om zich hiertoe te zetten.

Ik heb een idee voor een nieuwe online onderneming. Ik verlang ernaar om het uit te voeren en te proberen, maar om de één of andere reden doe ik het niet. Ik zit al maanden op dit geblokkeerde punt en kom er maar niet overheen.

Het idee kwam op geïnspireerde wijze en als ik anderen iets soortgelijks zie doen in een andere sector voel ik verlangen/afgunst – ik wil ook doen wat zij doen! Niets houdt me tegen en toch doe ik het niet.

Die druk verlamde mij waardoor ik blokkeerde en er juist niet aan ging werken

Tot een paar maanden geleden had ik een drukke baan en geen ruimte in mijn hoofd om echt aan de slag te gaan met mijn idee (of was dat mijn excuus?). Ik heb ervoor gekozen om te stoppen met die drukke baan, zodat ik tijd en ruimte zou hebben om het nieuwe idee uit te werken. Ik legde heel veel druk op mezelf en wilde zo snel mogelijk geld met mijn nieuwe onderneming verdienen. Die druk verlamde mij waardoor ik weer blokkeerde en juist niet eraan ging werken. Ik werd heel onrustig van het feit dat er zo weinig geld binnenkwam dat ik weer ander werk heb aangenomen, waardoor ik nu weer in situatie 1 zit: ik heb het gevoel dat mijn hoofd te vol zit. Echter ik werk nu ongeveer 20 uur per week, dus ik weet dat ik er tijd voor heb als ik echt zou willen.

Ook al weet ik dat het niet zo werkt, ik heb mezelf ook nog tijdsdruk opgelegd, want mijn vriend en ik willen binnen twee jaar kinderen en in mijn hoofd is deze periode dus mijn ‘laatste kans’ waarin ik zoveel tijd heb om een nieuw project op te zetten.

Ik voel me verdrietig en schaam me ervoor dat het me niet lukt om mezelf aan de slag te krijgen. Met name tegenover mijn partner, die mij juist steunt en aanmoedigt. Ondertussen werkt hij wel fulltime en betaalt hij meer in het huishouden, terwijl ik dus geen stappen zet om mijn onderneming op te bouwen. Daar voel ik me ook nog schuldig over!

Ik heb het gevoel dat ik veel teveel druk op mezelf leg en daardoor juist blokkeer. Of wil ik het blijkbaar gewoon niet graag genoeg en moet ik het hele plan maar opgeven?

DE VISIE VAN VERA

DE REFLECTIE VAN ANNE

Wat een fijne videoboodschap, ik kan hier zeker wat mee!

Het advies om in mezelf te voelen waar de meeste energie naartoe gaat was heel verhelderend. Ik ben net verhuisd naar een nieuwe woonplaats en ik voel dat mijn energie heel erg gericht is op settelen en een nieuwe, fijne basis creëren. Op dit gebied zit ik ook enorm in flow en komen er veel mogelijkheden op me af, zonder dat ik daar bewust naar op zoek ben.

Een nieuw bedrijf opzetten, al het werk en de onzekerheid die daar bij komt kijken past daar (op dit moment) helemaal niet goed bij. Dus onder het mom van ‘voor alles is een tijd’ parkeer ik dit idee even, ik merk dan vanzelf wel of het op een later moment weer opkomt.

Dankjewel Vera!

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?