Van de redactie

‘Help! Ik verdrink in mijn emoties.’ Zo kom je eruit.

Als je gevangen zit in een vicieuze draaikolk van zware emoties die je steeds dieper naar beneden trekken, kan het heel moeilijk zijn om daaruit te ontsnappen. Dit artikel is je reddingsboei en helpt je naar de kant om op adem te komen.

Leestijd: 4 minuten

In plaats van lekker vanuit geïnspireerde actie je ideeën uitwerken, komt er niets uit je handen. Niet omdat je lekker wil Netflixen, maar omdat je zou willen uitschreeuwen: Help, ik verdrink in mijn emoties.

– je bent niet vooruit te branden
– je hebt weinig motivatie en veel uitstelgedrag
– veel donkere gedachten (‘het lukt toch allemaal niet’)
– veel behoefte aan slaap
– je ontwijkt mensen in je omgeving
– je wil jezelf terugtrekken (liefst verstoppen onder een deken)
– je staat op de automatische piloot
– je ervaart geen voldoening
– je voelt je gestresst

Het lastige aan deze situatie is dat het een vicieuze draaikolk is. Je voelt dat je erin zit en je wéét misschien ook wel dat het goed is om:

– ademhalingsoefeningen te doen
– te mediteren
– in beweging te komen
– gezond te eten
– iemand te bellen om even je zorgen te delen
– te stoppen met eindeloos scrollen op social media
– je te verstoppen in een Netflix serie met 7 seizoenen

Maar dat is juist het hele punt. Door dat nare gevoel wat zich meester van je heeft gemaakt heb je daar juist ab-so-luut geen zin in.

Het is alsof je aan het verdrinken bent en iemand zegt tegen je dat je moet leren zwemmen. Terwijl je kopje onder gaat. That’s not gonna work. Nu is er iets anders nodig.

→ Lees je dit artikel in alle rust en wil je graag ‘leren zwemmen’ om te voorkomen dat je weer in zo’n vicieuze draaikolk terecht komt? Lees dan dit artikel. 

Gelukkig is een van de dingen die veel mensen doen wanneer ze in de vicieuze draaicirkel zitten: eindeloos op internet en social media scrollen om zichzelf van het gevoel te verdoven. We doen ons best om ervoor te zorgen dat dit artikel vervolgens in je scherm verschijnt, zodat we een reddingsboei kunnen toegooien.

foto ik verdrink in mijn emoties: door Stock_Colors via Canva
foto ik verdrink in mijn emoties: door Stock_Colors via Canva

Lieve jij,

Je hebt nu waarschijnlijk even helemaal nergens zin in. Je voelt je zielig, alleen en vooral heel naar. Je hebt nergens zin in. Er komt niets uit je handen en het liefst wil je je gewoon verstoppen. Misschien lig je zelfs al verstopt onder je deken.

Je bent niet de enige.

Dit is een hele normale reactie van je zenuwstelsel. Je zit nu in een freeze. Jouw lichaam is je op dit moment aan het beschermen. Je bent dus mens! En je menselijke systeem blijkt perfect te functioneren, want dit is zijn taak: jouw veilig houden. Het is een reactie van jouw lichaam op onopgelost trauma, chronische stress of je bent door iets wat er recent is gebeurd (of waarvan je denkt dat het gaat gebeuren) overweldigd.

We gaan er nu samen voor zorgen dat je stap voor stap uit deze freeze-stand komt, zodat je weer helder kunt nadenken en ziet dat de zon toch echt gewoon schijnt.

Adem even in 4 tellen diep in via je neus naar je buik. En adem in 6 tellen langzaam uit. Als het lukt ook via je neus.

Doe dat nog eens.

Je bent veilig.

Zeg dit ook maar even tegen je lichaam: ‘Ik zit in de freeze-stand en dat is oké. Ik ben veilig.’

Door nog een keer diep in- en uit te ademen geef je die boodschap door aan je lichaam, zodat ‘ie wat meer kan ontspannen.

Kijk eens om je heen wat je allemaal ziet en gebruik al je zintuigen. Wat hoor je? Wat ruik je? Voel eens het materiaal waar je op zit of ligt. Als je buiten bent: voel je de wind op je huid.

Nu is het belangrijk om in beweging te komen. Misschien betekent dat gewoon uit de auto stappen en naar binnen gaan. Of uit bed stappen en een glas water drinken.

Heb je wat kleine stappen gezet? Zet dan eens een lekker muziekje op. Iets waar je vrolijk van wordt en dans mee. Het kan zijn dat er tranen vrijkomen. Dat is goed! Laat maar gaan. Dit is een teken dat je lichaam aan het loslaten is en klaar is om naar de volgende fase te gaan. Er komt energie vrij en dat is goed.

Adem nog eens diep in en uit.

Zo. Je bent niet meer aan het verdrinken. Dit was je reddingsboei. Je staat weer aan de kant en bent aan het bijkomen van je avontuur. Je nervus vagus stond in de freeze stand. Maar nu is ‘ie weer wat actiever en voel je je beter. Nu het grootste verdrinkingsgevaar voorbij is, hebben we nog twee artikelen voor je klaar staan.

In dit artikel vind je wat meer uitleg over de nervus vagus en drie oefeningen die je kunt doen nu je weer veilig aan de kant staat om nog wat meer te ontspannen.

→ Zodra je je weer helemaal ontspannen voelt is het tijd om te voorkomen dat het nog eens gebeurt. We hebben een zwemles voor je klaar staan. In dit artikel vind je een hele krachtige oefening die ervoor zorgt dat je nervus vagus helemaal tot rust komt en ook meer aankan wanneer er een storm woedt. Let op: this can be life changing!

Meer verdiepende artikelen

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in