Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het bijkomend voordeel als je dagelijks vriendelijk bent, jouw eigen angst- en stressniveau daalt. En zou dat niet een top-wens zijn op jouw bucketlist: ‘lager angst- en stressniveau’? Bovendien maakt zowel jouw lichaam – als dat van de ‘ontvanger’ – een hormoon aan waar je kalmer, gezonder en blijer van wordt.
Denk aan:
- de liftdeuren open houden voor iemand die er aan komt.
- wat kleingeld bijleggen als iemand wat tekort komt bij de kassa.
- even een handje helpen bij wat dan ook.
- sta op in de trein of bus voor iemand.
- of gewoon gemeend glimlachen naar onbekenden.
Het lijkt misschien niet veel voor te stellen, maar het kan een groot verschil voor iemand maken.
In het gunstigste geval inspireer je anderen, om ook zo’n goede daad te doen. Wat zou het gaaf zijn als er zo een kettingreactie plaatsvindt!
Een kettingreactie van vriendelijkheid in je buurt, je dorp, je provincie, je land, je werelddeel en uiteindelijk een vriendelijkere wereld. Is dat niet wat we eigenlijk allemaal willen? Het is in ieder geval iets dat je een winnares van een Miss verkiezing vaak hoort zeggen 😊. En het begint dus allemaal gewoon met 1 persoon, jij.
Inhoud van dit artikel
Heal the world
Michael Jackson maakte er een nummer over: Heal the world.
Tijdens een chatsessie met fans op internet in 2001 zei Michael Jackson dat Heal The World het nummer is waarop hij het meest trots is. Na het nummer heeft hij ook de Heal The World Foundation opgericht, een goed doel om de levens van kinderen uit arme landen te verbeteren en ze te leren hoe ze de wereld om hen heen kunnen verbeteren.
Goed nieuws: liefheid kan worden aangeleerd.
Op een lagere school waar ze jaarlijks een ‘anti pest week’ organiseerden, besloten ze deze week te vervangen door een ‘kindness week’.
Hier werden denkbeeldige emmertjes gebruikt. Het zal je niet verbazen dat deze ‘buckets’ (die me herinneren aan een bucketlist) me aanspreken.
Als je iets vriendelijks doet voor iemand, dan komt er wat in je emmer. Als je gemeen doet, gaat er wat uit je emmer. Ze noemden zich de ‘emmervullers’ en waren overtuigd dat ze superhelden konden worden door aardig te doen en anderen te helpen.
Wij noemen dat hier thuis ‘karma cookies’. Als je wat goeds doet voor iemand anders dan jezelf, levert je dat in gedachten ‘karma cookies’ op. Een virtuele beloning die je alleen zelf voelt, maar die wel fijn is.
Dit kan heel breed zijn, maar behelst ook vrijwilligerswerk of het opruimen van zwerfafval om de wereld een heel klein beetje beter te maken.
Een vriendin van me draait het wel eens om. Als iemand iets gemeens of egoïstisch doet, denkt ze (wel of niet hardop) ‘moet jij zelf weten, het is jouw karma’.
Karma is een begrip uit het hindoeïsme en het boeddhisme, dat letterlijk vertaald wordt als ‘handeling’, ‘actie’ of ‘daad’. In zowel het hindoeïsme als het boeddhisme omvat karma de fysieke en mentale acties van een individu die gevolgen hebben voor het leven en volgende levens door middel van reïncarnatie.
In het dagelijks gebruik bedoelt men er vaak mee dat alles wat we doen, denken of zeggen weer bij ons zelf terugkomt. Karma en zijn gevolg worden gezien als een natuurlijk principe, een wet van “actie en reactie”. [bron: Wikipedia]
Uitdaging
Ik sluit af met een uitdaging.
Eentje die buiten je comfortzone ligt, die geen of weinig geld kost, maar waar je leven wel leuker van wordt. Dus hij zou niet misstaan op jouw bucketlist, want daar hoeven niet alleen dure dingen op te staan. Ik daag je uit:
Geef de hele week complimenten, vooral ook aan onbekenden (minimaal 1x/dag).
P.S.
Vriendin T. is hier een ster in. Zij zal nooit een mogelijkheid laten schieten om een kamermeisje te complimenteren met de frisse hotelkamer, een duimpje opsteken naar de verkeersregelaar of een schouderklopje uitdelen aan een vakkenvuller. Ze heeft me aangestoken met deze gewoonte. Gewoon omdat ik de reacties zag die ze hiermee teweeg bracht. Een oude heer vertelde haar eens waarderend dat ze de eerste persoon was die tegen hem sprak die dag.
Het kan soms zo simpel zijn om het verschil te maken voor iemand.
Laten we met z’n allen wat goedheid delen, alle beetjes helpen.
Groeten van Paulien –ik zou het gewoon doen- van ‘t Westeinde