Boekbespreking

Geloven in jezelf kun je leren (als je het nog niet doet)

Leestijd: 2 minuten

Nadat ik mijn opleiding tot gediplomeerd ziekenverzorgende in 1990 net niet afrondde, wilde ik graag naar de MEAO. Handelskennis en Cijfers vond ik toch een goede tweede zet om mee bezig te zijn. Waarom ik die zorgopleiding net niet afmaakte, daarop kom ik graag nog eens terug in een volgende blog. Maar naar de MEAO gaan leek mij toentertijd een mooie volgende stap. En tot september kon ik nog enkele maanden gaan werken om zo geld te verdienen voor uitstapjes naar de kroeg, boeken en nog zoveel meer dingen die een 19-jarige leuk vindt om te doen.

Dat werken gebeurde bij EDAH te Stein, of zoals wij in ons dorp zeiden: werken bij Dhr. Knoops. Een supermarkt die in de jaren 70 was gestart en inmiddels zijn intrek had genomen in het winkelcentrum. Er waren 4 aantikkassa’s aanwezig met een enorme kluis in de hoek van de zaak. Kwam je als student naar de supermarkt om te vragen voor werk, dan moest je je schoolagenda op de kluis leggen en ging Dhr. Knoops naar je schoolschema kijken en paste hij daarop je werktijden aan. Hij hield daarbij rekening met het opgegeven huiswerk en sportactiviteiten.

Al winkelend met mijn moeder meldde ik mij bij dhr. Knoops met de vraag of hij nog hulp voor enkele maanden kon gebruiken. En dat kon hij zeker! Als ondernemer wilde hij zijn winkel groter maken met meer producten om zo nog meer mensen naar de winkel te krijgen. Van een EDAH naar een EDAH +. Zo’n plus-winkel had toentertijd twee versafdelingen: vleeswaren en kaas. Die eerste was in klein oppervlak aanwezig en werd geleid door Mw. Knoops. De andere afdeling, Kaas, die was er feitelijk alleen als idee. En tijdens mijn sollicitatiegesprek kreeg ik de opdracht om deze te gaan opzetten.

De gewenste weekomzet werd mij vooraf al meegegeven en kennis van Kaas werd mij aangereikt via het leerboek van VENDEX en door stage te gaan lopen bij andere EDAH’s +.
Tijdens de verbouwing van de winkel heb ik gestudeerd en werkervaring opgedaan over kaas. Erg leuk en leerzaam en gaandeweg was ik klaar om een nieuw ondernemersonderdeel op te zetten binnen de nieuwe EDAH. Inschrijving voor de MEAO ging al snel naar de achtergrond van prioriteiten.

Dat was voor mij persoonlijk een inspiratie waaraan ik wekelijks denk! Als 16-jarige deed ik al vakantiewerk bij de EDAH, dus Dhr. Knoops en ik kenden elkaar goed. Onze werkervaring met elkaar leidde ertoe dat hij mij de kans gaf om de kaasafdeling van de grond af op te bouwen.

Zijn vertrouwen in mij zorgde ervoor dat er een hele nieuwe wereld voor mij open ging. Een wereld waarin heel goed kon aarden, mijn creativiteit in kwijt kon en mocht zijn wie ik wilde zijn. Door zijn geloof in mij, en de basis aldaar voor huidige mijn ondernemerschap, heeft mij in de afgelopen 30 jaar een groeispurt gegeven in mijn persoonlijke ontwikkeling. Iets wat ik nog steeds dagelijks kan toepassen in mijn onderneming. Door het creatieve denken toe te passen bij het ontwikkelen van nieuwe bedrijven en oplossingen vinden voor vele uitdagingen bij andere ondernemers, kan ik mijzelf daarbij uit blijven dagen.

Het startte allemaal met één ding: iemand geloofde in mij, waardoor ik ook in mezelf kon geloven. Dat vertrouwen van Dhr. Knoops geef ik nu weer door aan anderen.

Blij maken, niet alleen jezelf maar ook anderen – dat gun ik iedereen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?