Wat heeft geld verdienen met energie te maken? Meer dan je misschien in eerste instantie zou denken. Sinds het begin van de 20e eeuw is de kwantumfysica in opkomst waarin energie wetenschappelijk wordt bestudeerd. Wetenschappers hebben ontdekt dat vaste atomen en quantums zich gedragen als trillingen. Dit houdt in dat zelfs de tafel waaraan je nu zit trilt op atoomniveau, ook kunnen we dat niet zien. De tafel lijkt heel stevig en te bestaan uit vaste materie, maar op het diepste niveau bestaat deze dus uit trillingen. Al die trillingen vormen samen één geheel: de tafel in dit geval.
Het is vrijwel onbegrijpelijke materie die samen te vatten is als: alles bestaat uit een vibrerende energie. Wij, de mens, bestaat ook uit deze trillende energie. Je lichaam vibreert op een bepaalde energie. Ook je gedachten en je gevoelens: alles is energie.
Als alles energie is, is geld dus ook energie. Een van de basiswetten van energie houdt in dat deze trillingen elkaar aantrekken, als een magneet. Dit gaat altijd om dezelfde trillingen. Hoge (of ‘positieve’) trillingen trekken hoge trillingen aan. Lage ( of ‘negatieve’) trillingen trekken lage trillingen aan. Dit is van toepassing op alles in je leven. In dit artikelen beperken we ons tot geld. En nog specifieker: geldtrilling.
Geld verdienen vs. geld energie
Geld verdienen gaat dus niet alleen om de hoeveelheid geld op je rekening, maar ook over je gevoelens en gedachten over geld. Veel mensen staan er niet bij stil hoe belangrijk het is om hier bewust van te zijn. Geld is energie. Gedachten zijn energie. Je financiële situatie is sterk afhankelijk van de manier waarop jij over geld denkt, want: gelijke trillingen trekken elkaar aan. Heb je veel negatieve, beperkende gedachten over geld dan is dit wat je waarschijnlijk ook terugziet in je leven. Heb je veel positieve, stimulerende gedachten over geld, dan is de kans groot dat je dat ook terug ziet in je leven.
Kanttekening: ons ego is heel goed om te verdraaien: ‘Dus als ik weinig geld heb, is dat mijn eigen schuld’? Of sarcastisch: ‘Dus als ik positief over geld blijf denken, komt het vanzelf naar me toe?’ Nee. Zo werkt het niet. Dit is wat ons ego ervan kan maken, maar dat is niet wat we hier bedoelen. Voel je deze weerstand opkomen? Probeer deze even te parkeren en lees zo open minded mogelijk dit artikel. Hoe je over geld denkt, komt voort uit alles wat je in het verleden hebt geleerd van je ouders, leraren, vrienden, familie en situaties. Daar kun je dus niet altijd iets aan doen. Je kunt wel nu de verantwoordelijkheid nemen over alle overtuigingen die je in de loop der tijd hebt opgebouwd en bewust ermee aan de slag gaan, zodat je beperkende overtuigingen kunt omvormen naar stimulerende overtuigingen.
Barbara Borecka & René Argonijt schrijven in hun boek ‘Geld creëren’:
“Veel mensen zijn gesloten voor geld. Ze zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat geld niet zomaar naar hen toe kan komen. Of ze geloven in gebrek en geloven daarom dat ze alleen geld kunnen krijgen ten koste van iets of iemand anders. Of ze denken ergens dat geld slecht is en dat het hebzuchtig en egoïstisch is om geld te willen hebben. Veel van dit soort beperkende ideeën hebben mensen overgenomen van andere mensen. Vaak zijn het overtuigingen van ouders of onderwijzers. Schuldgevoel kan geld bij je weghouden. Veel Nederlanders voelen zich schuldig ten opzichte van mensen die armer zijn dan zij. Iedereen die last heeft van schuldgevoel, heeft dat gevoel liever niet en probeert daarom “niet schuldig” te zijn. De delen van je die zich schuldig voelen, zullen daarom geneigd zijn geld bij je weg houden – omdat geld hebben je “schuldig” maakt.”
Geld is dus energie. Het trilt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? We gaan erover in gesprek met onze leiderschapsdeskundige Veronique Kilian die zich in haar werk veel bezig houdt met het energetische niveau.
Wat betekent ‘geld is energie’?
Geld is energie gaat over ontvangen en uitgeven. Het gaat over stromen; van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Je kunt energie ontvangen en geven. Dat betekent dat je geld ook kunt tegenhouden. Veel geldoefeningen gaan over de belemmeringen die je hebt als je veel geld ontvangt. Belemmeringen zoals: ‘dan moet ik er de hele tijd op letten’, ‘dan kan het gestolen worden’ of ‘mensen gaan me anders behandelen’. Dit zijn ook vaak onbewuste overtuigingen en dan is het dus handig om dat op te ruimen.
Je hebt het nu meteen over de belemmerende overtuigingen. Is het zo simpel als dat? Dus dat je uitzoekt dat je belemmerende overtuigingen zijn en that’s it. Daarna stroomt het?
Het is een eerste stap. Ik geloof in overvloed. Overvloed gaat per definitie over stromen. Een klein verhaal ter illustratie: Er was eens een gezin wat op reis ging en op een gegeven moment was het geld op. Hij was glazenwasser en hij kon maar niet aan klanten komen. Overal waar hij kwam, kreeg hij een ‘nee’ te horen. Op dat moment hadden ze nog 3 euro over. Zijn vrouw hanteerde de 10% regel, wat inhoudt dat ze 10% van wat ze hebben, delen met anderen. Ze geven het weer door aan het grotere geheel. Hoe konden ze dat doen van 3 euro, terwijl ze daar zelf niet eens van rond konden komen? Zijn vrouw ging naar de kerk en stopte 0,30 in een potje. Diezelfde dag kwam haar man thuis met de mededeling dat hij alle ramen op een school mocht gaan wassen. Het is slechts een heel klein voorbeeld. Het gaat hier om de durf om geld uit te blijven geven en dat je dan ziet dat er op een ander vlak een deur open gaat.
Het is dus niet perse een directe uitwisseling. Geld aan de ene kant geven, kan betekenen dat het via een andere kant terugkomt?
Dat is de kern van overvloedsdenken. In dit voorbeeld hadden ze makkelijk kunnen denken: we hebben maar drie euro, daar gaan we niets van aan een ander geven.
Je kunt geld delen vanuit de overtuiging ‘ik moet dit doen anders blijft het niet stromen’ of vanuit de oprechte intentie om te delen wat je hebt. Ik kan me voorstellen dat dat ook een verschil maakt. De intentie waarmee je geeft, is de energie waarmee je ontvangt. Gelijke trillingen trekken elkaar aan. Hoe zie jij dat?
Ja, dat klopt. Wanneer je vanuit schaarste gedachten geeft, blijf je het nog steeds tegenhouden. Ik geef bijvoorbeeld aan het einde van het jaar 10% weg van alles wat ik heb verdiend. Een aantal jaar geleden heb ik dat geschonken aan een ziekenhuis. Dat doe ik dan vanuit de intentie van overvloed: dat het ten goede kwam aan de patiënten, dat er meer mensen beter zouden worden.
Kwam het ook weer bij je terug?
Een tijd later werd ik door een ander ziekenhuis benaderd of ik een lezing kon komen geven over werkgeluk. Zij wisten uiteraard niet van mijn gift. Ik kreeg zelfs meer dan het bedrag dat ik had gegeven. En dat is niet omdat ik het geld ‘terug wilde hebben, maar omdat mijn lezing dat waard was.
Vanuit de Oosterse filosofie bestaat energie uit masculiene energie en feminiene energie. Yin en Yang. Wat is op het gebied van geld masculiene energie en wat is feminiene energie?
Masculiene energie gaat over moed. Dat gaat qua geld dus bijvoorbeeld over de moed om te staan voor je uurprijs of salaris wat je verdient. De moed om te laten zien dat je het waard bent. Het feminiene gaat over de stroming. Zit je in de flow? Kun je het toelaten? Het feminiene gaat erom dat geven en ontvangen een crikel is.
Ik dacht je zou zeggen dat masculiene energie het geven van geld is, en de feminiene energie het ontvangen van geld. Maar het zit dus niet in die tegenstellingen?
“Geven en ontvangen is dezelfde energie. Zo zit ‘moed’ in geven én ontvangen. Het vereist moed om geld te geven als je zelf weinig hebt. Het vereist moed om een hele grote investering te doen. Het vereist ook moed om te gaan staan voor het bedrag wat je wil ontvangen.”
Als geld niet stroomt bij iemand, wil dat zeggen dat deze persoon dus nog beperkende overtuigingen heeft?
Dat kan. Maar het heeft ook te maken met vaardigheden. Bijvoorbeeld marketing, sales of onderhandelingsvaardigheden. Het heeft altijd te maken met een combinatie tussen ‘zakelijkheid’ en ‘spiritualiteit’.
Wat vind je daarin een van de belangrijkste aspecten?
Zorg dat je heel helder hebt waar je naartoe wilt. Visualiseer het. Zie het voor je. En zet vervolgens een eerste stap.
Maar… even een kritische noot. Die droom helder hebben, verandert toch nog helemaal niets?
Ja, dat klopt. De valkuil van is dat je je dromen helder krijgt en vervolgens om je heen kijkt en duidelijk ziet dat het er nog niet is. Sterker nog; misschien is het wel het tegenovergestelde. Je zit bijvoorbeeld in een rotbaan en je wil graag het tegenovergestelde. Het voordeel van een groot contrast is dat het je dwingt om na te denken over wat je dan wél wilt. En daarnaast: op het moment dat je nadenkt over wat je wél wilt, is het belangrijk dat je vervolgens een klein stapje doet alsof het al wél in je leven is.
Dit gaat dus ook over vertrouwen. Erop vertrouwen dat de richting waarin je wilt klopt?
Ja dat vraagt om vertrouwen en moed. Maar het zal echt niet zo zijn dat je dat vertrouwen altijd voelt.
Erachter komen hoe je over geld denkt, is dus belangrijk als het gaat om geld verdienen. Het is de eerste stap om je eigen geldgedachten naar een hogere trilling te krijgen. Hoe kom je erachter hoe je denkt over geld?
Een krachtige oefening is de volgende: Neem een groot geldbedrag wat je letterlijk in je geld stopt. De grootte van het bedrag maakt minder uit, het gaat erom dat het voor jou een groot bedrag is. Dat kan voor de éne 500 euro contant zijn en voor een ander een totaalbedrag van 1000 euro. Houd het geld letterlijk de hele dag dichtbij je, bijvoorbeeld in je broekzak en ben de hele dag alert op wat het met je doet. Brandt het in je zak? Ben je bang dat je bestolen wordt? Ben je bang dat je het kwijt raakt? Vraag je je steeds af waaraan je het gaat uitgeven? Ben je er steeds mee bezig dat het zo’n groot bedrag is? Zo kom je achter je overtuigingen die op geld zitten en weet je wat je ‘op te ruimen’ hebt om het vrijelijk te laten stromen.
Het volledige interview met Veronique Kilian is beschikbaar voor leden van de FEEM Community. Hierin geeft ze ook een krachtige oefening hoe je je beperkende overtuigingen kunt opruimen. |