Visie van een verschilmaker

Geld maakt gelukkig? Absoluut.

Geld maakt niet gelukkig zeggen ze. Persoonlijk denk ik daar toch heel anders over. Al zal er best een omslagpunt zijn, waarbij nóg meer geld erbij niet persé gelukkiger maakt. Laten we allereerst eens naar een definitie van geluk kijken. Volgens Guido Weijers (ja die komiek inderdaad, die zich verdiept heeft in 'geluk') is geluk 'de ultieme balans tussen plezier, tevredenheid en zingeving'.

Leestijd: 3 minuten

Geld maakt gelukkig. Daar gaan we het over hebben. Maar om daar te komen eerst even de definities van plezier, tevredenheid en zingeving. Want, uiteindelijk draait het leven daarom. Toch?

Plezier is een kort moment dat door jou genoten wordt en je even instant happiness kan geven. Het is vluchtig en zorgt daardoor maar eventjes voor een geluksgevoel.

Tevredenheid is meer een state of mind voor de langere termijn. Je voelt je senang en blij met je leven en hoe de dingen gaan. Je bent gezond en doet wat je leuk vindt.

Zingeving is de belangrijkste factor mijns inziens om écht een geluksgevoel te ervaren. Je doet iets voor een ander, je bent van betekenis, je weet waarom je híer bent en je geeft gehoor aan jouw levens- of zielsmissie. Al heb je nog zoveel plezier en ben je overall tevreden, zonder zingeving voelt het leeg en zal je altijd naar ‘meer’ blijven verlangen.

“Geluk is de ultieme balans tussen plezier, tevredenheid en zingeving”

Ik denk dat ik er niet al te veel woorden aan vuil hoef te maken welke rol geld speelt bij het hebben van plezier. De mogelijkheden zijn legio: een avondje dansen, meezingen op een concert, ritje in de achtbaan, de slappe lach met vriendinnen en niet te vergeten: kattenfilmpjes!

foto geld maakt gelukkig: door Dean Drobot via Canva
foto geld maakt gelukkig: door Dean Drobot via Canva

Geld maakt gelukkig vs. zingeving

Het is misschien iets lastiger om geld te koppelen aan tevredenheid. Maar als ik je vertel dat het moeilijk is om tevreden te zijn met je leven als een gebrek aan geld voor (grote) problemen en slapeloze nachten zorgt, dan ben je het me eens dat het hebben van geld ook voor deze geluksfactor cruciaal is.

Maar dan zingeving. Dit is voor heel veel spirituele ondernemers (en werknemers die hun spirituele missie leven) ab-so-luut níet gekoppeld aan geld. Ik hoef niet rijk te worden, ik wil alleen iets doen voor een ander, als ik maar beleg op m’n brood heb; gevleugelde uitspraken en wellicht herken je deze overtuiging bij jezelf.

Maar heb je er wel eens bij stil gestaan hoeveel zin jij kan geven aan het leven van een ander door wél voldoende geld te (willen) verdienen? Je kunt het weggeven. Af en toe iets pro bono doen. Met een goede salarisbuffer zelfs een sabbatical opnemen voor een periode van vrijwilligerswerk. Ook hier zijn de opties legio en ligt de wereld voor je open, om dat te doen met geld waar jij gelukkig van wordt.

“Jij kan zin geven aan het leven van een ander”

Het hebben van voldoende geld maakt mij heel gelukkig. Om dit gevoel voor de langere termijn vast te kunnen houden, wil ik graag meer geld verdienen. Tegelijk kom ik nu op een punt dat ik lang niet alles wat ik verdien direct zelf nodig heb. En nu we geconfronteerd worden met verschillende grote wereldcrises ben ik me samen met mijn gezin aan het beramen met wie of welke organisatie wij ons geluk kunnen delen.

Omdat ik meer geld dan tijd tot mijn beschikking heb, deel ik op dit moment in mijn leven graag in de vorm van geldelijke donaties. Zodat anderen ook plezier kunnen maken, tevredenheid kunnen ervaren en op hun beurt zinvolle dingen kunnen doen.

Hoe is dat voor jou? Maakt geld jou (al) gelukkig? Of zie jij het echt heel anders dan ik?

=============

Benieuwd hoe ondernemers die van binnen naar buiten omgaan met geld? Tipje van de sluier: geld verdienen is nooit ons doel. Het is een middel. En een gevolg. Dus zeker belangrijk, maar we zijn gestopt met het streven naar meer, meer, meer. Dat geeft veel rust en juist door die rust kan het geld rijkelijk stromen. Klik hier voor meer info over de FEEM Community,waar we regelmatig bij elkaar komen voor support, inspiratie en herkenning.

Mariëtte Muller
Mariëtte Muller
Mariëtte is geldcoach voor ondernemers die willen groeien en ontwikkelen. Zij werkt als zelfstandig professional én is als coach en trainer verbonden aan Het CijferParadijs. Voor FEEM deelt Mariëtte haar persoonlijke beide op en ervaringen met geld en ondernemerschap.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuitïtie en leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

 

Meer van deze Verschilmaker

Artikelen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in