Geld als straf
Er is in de afgelopen weken nog iets anders bijgekomen: geld als straf. Geblokkeerde bankrekeningen, afgesloten van SWIFT, aan de ketting gelegde luxe jachten. Ik geloof oprecht dat ik het inhouden van zakgeld nooit als pressiemiddel heb ingezet in de opvoeding van mijn dochters. Geld is in onze maatschappij namelijk ook een eerste levensbehoefte.
“Geld als eerste levensbehoefte”
In de ondernemerspiramide van Mike Michalowicz staat niet voor niets sales onderaan. Zonder verkoop – of baan – geen ontvangst van geld. En zonder geld niets om weg te geven. En juist dat – het delen van geld – is op dit moment ontzettend belangrijk gebleken. Als een donatie, in de vorm van spullen, als een bijdrage in het huishouden van een ander die een gezin kan opvangen.
Solidariteit
Het gaat dus meer dan ooit om geld. Geld vertegenwoordigt ook solidariteit. En wil jij jouw bijdrage kunnen leveren, dan is het meer dan ooit belangrijk om voldoende geld te verdienen. Het kan dus zijn dat deze periode een reality check betekent. Dat je je realiseert dat het weggeven van geld een gat slaat in jouw eigen buffer. Misschien zorgt het wel voor onzekerheid over jouw eigen toekomst. Een gewetensdilemma ligt mogelijk op de loer.
Maar in het vliegtuig wordt ons verteld dat we eerst ons eigen zuurstofmasker moeten opzetten, voordat we een ander kunnen helpen. Het is dus niet reëel, hoe lief bedoeld ook, om geld weg te geven dat je zelf nog moet gebruiken. Natuurlijk kunnen dromen even in de koelkast, ook dat is solidariteit. Maar er is altijd een basisbedrag aan geld nodig. Pas daarna, als je voldoende over hebt, ben je in staat om weg te geven.
“Eerst je eigen zuurstofmasker voor je anderen kunt helpen”
Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Heb je voldoende spaarpotten om salaris en kosten minimaal drie maanden te kunnen dekken? En de belastingaanslagen te kunnen betalen?
- Ben jij winstgevend genoeg om te kunnen delen?
Om terug te komen op mijn eerste gevoel niet over geld te willen schrijven; geld is natuurlijk alles behalve banaal. Geld is power. Maar dan graag wel in de positieve zin van het woord.