Franca (62): ‘Het ondernemerschap vraagt iets anders van me, iets waar ik niet vertrouwd mee ben’

Franca van Montfoort (62) is manager en eindverantwoordelijke bij de Rijksoverheid. Daarnaast coacht ze af en toe mensen en teams. Graag wil ze haar dagelijkse bezigheden omgooien: zich meer richten op het ondernemen en coachen en minder tijd besteden aan haar werk bij de Rijksoverheid. Toch worstelt ze om deze stap écht te zetten. Herken jij je in het probleem van Franca? Misschien helpt de visie van Vera jou ook.

The real deal

Vera Helleman is emotie-expert en beantwoordt in deze rubriek lezersvragen. The Real Deal is de meest kwetsbare rubriek van het magazine. En daardoor misschien ook wel de meest krachtige. De lezers die hieraan meewerken hebben lef. Ze durven ons een inkijkje te geven in persoonlijke gedachten en gevoelens. Daar hebben we veel respect voor. Zij snappen dat luisteren naar je gevoelens en emoties een continu proces is wat bij iedereen speelt. We hopen dat hun worsteling herkenning geeft aan anderen en dat het laat zien: 'You're not alone'. Tegelijk willen we hiermee een lans breken voor meer openheid van gedachten, gevoelens en emoties. Alles mag er zijn. Bij iedereen. Dat maakt ons juist compleet. 

 

Leestijd: 2 minuten

De huidige situatie

Franca: “Ik wil graag een omslag maken in mijn werk, vooral ondernemer zijn in het coachvak en wellicht nog een beetje in dienst bij de Rijksoverheid zijn. Ik weet wat ik wil en ik heb de mogelijkheden. Je zult je afvragen: waar ligt dan het probleem? Nou, het lijkt wel een kluwen aan worstelingen: mezelf opnieuw uitvinden, vertrouwen hebben in wat ik wil en kan, loslaten van het vertrouwde en opnieuw leren, anders handelen. Datgene waar ik vertrouwd mee ben en waar ik goed in ben, hoort bij het denken en handelen van een overheidsmanager. Het werk komt naar je toe, taken en bevoegdheden zijn duidelijk en er is altijd veel werk dat gedaan moet worden. Het ondernemerschap vraagt juist iets anders van me, iets waar ik niet vertrouwd mee ben. Dat maakt me onzeker en ik durf het soms ook gewoon niet.”

‘Ik moet echt uit mijn comfortzone komen om te bereiken wat ik bereiken wil’

“Ik wil zichtbaar worden als coach en als ondernemer. Dan moet ik echt uit mijn comfortzone komen om te bereiken wat ik bereiken wil. Klanten binnenhalen roept bij mij woorden op als ‘zeuren’, ‘bedelen’ en ‘leuren’. Ook wel: opscheppen over wat je wilt, kunt en nodig hebt. Dat past helemaal niet bij me, dat wil ik helemaal niet. Ik ben een goede coach, dus mensen komen vanzelf wel naar me toe. Haha, ik weet zelf ook dat dit een behoorlijk naïeve gedachte is.”

“Ik raap mezelf bij elkaar en ga vol energie aan de slag. Ik probeer uit te vinden wat de juiste marketingstrategie is, probeer vervolgens wat te schrijven en mijn netwerk aan te spreken. Als er echter weinig reactie volgt op mijn activiteiten, dan zakt de moed me weer in mijn schoenen. Mijn stemmetje zegt: “Zie je nou wel, het gaat je niet lukken.” Ik voel me machteloos, soms heel klein en verdrietig, dat het – ondanks alle inspanningen – nog niet lukt. Het voelt alsof ik mezelf opnieuw moet uitvinden. Loslaten wat me zo’n veertig jaar vertrouwd was en een andere mindset aannemen. Ik vind het echt lastig. Dan ga ik opnieuw twijfelen en begint de cirkel weer van voren af aan.”

De visie van Vera

 

De reflectie van Franca

Franca: “Wauw, wat een mooi filmpje met een authentiek advies. Vera heeft me met deze video geraakt op de snaar van vertrouwen in jezelf. Laat zien waar je voor staat en wees bezig met de energie waar je in zit, laat het klanten werven los en verspreid wat je te bieden hebt. Daar ga ik mee aan de slag: het voelt licht en passend bij mij. Mijn vraag is na het advies van Vera niet opgelost, maar zij biedt wel een ander perspectief hoe ik ermee om kan gaan. Grappig, want eigenlijk weet ik dat ook wel. Interessant is dan de vraag voor mij waarom ik dat op zakelijk gebied nog niet doe.”

Mijn vraag is niet opgelost, maar Vera biedt wel een ander perspectief hoe ik ermee om kan gaan’

“Wellicht pas ik het niet toe omdat ik activiteiten als klanten werven, omzet genereren en een onderneming opzetten niet meteen vind passen bij ‘flow’ en ‘laten stromen’. Terwijl ik het vertrouwen op eigen kracht, werken met de energie waar je in zit en dicht bij jezelf blijven wel benut in mijn leven en coachingstrajecten. Bijzonder hoe dat werkt. De metafoor van een nieuwe tak aan de boom die nog ongemakkelijk voelt, geeft me ruimte om groeipijn te voelen. Het hoort erbij!”

Ook boeiend

Onze expert: Vera Helleman

Vera Helleman is oprichter van het Emotie Expertise Centrum, haar boeken over emoties zijn inmiddels duizenden keren verkocht en speciaal voor deze rubriek beantwoordt ze twee keer per maand een lezersvraag. Luisteren naar je gevoel en je emoties maakt je sterk. Het is een kompas om steeds beter te weten te komen: wie ben ik nu eigenlijk en wat wil ik? Vera duikt in die emotie, geeft helderheid op wat er speelt en geeft haar kijk op de situatie. 

Ook in deze rubriek?

Wil jij ook graag het advies van Vera op iets waar jij mee zit rondom je bedrijf of werk/privé-balans? Stuur dan even een mail naar redactie@feemonline.nl

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Praat mee over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem elke week in je mail?