Inhoud van dit artikel
Deze week: Femke Hogema
• is eigenaar van Profit First Professionals BV en Healthy Finance.
• schreef de boeken: ‘Financiën voor ZZP’ers, de Winstadviseur’, ‘Succesvol ondernemen in crisistijd’ en ‘Winstgevende plannen’.
• was als financieel coach te zien in het SBS-programma ‘Hoeveel ben je waard?’
“Ik zou eigenlijk jeugdhulpverlening gaan studeren, maar rolde op de een of andere manier in de financiën”, vertelt Femke Hogema (45). “Het bleek dat ik dat heel erg leuk vond en goed kon.” In haar werk als financieel manager in het bedrijfsleven viel haar op dat er een kloof was tussen de financiële wereld en de rest van de wereld. “Ik merk dat mensen negatief praten over financiën. Ze vinden het moeilijk of niet leuk, ze hebben er geen zin in of ze begrijpen het niet. Maar financiële experts zijn vaak ook niet erg behulpzaam: zij gebruiken zoveel jargon dat die kloof niet gedicht wordt.”
Daar zag ze haar toegevoegde waarde: “Na een tijd gewerkt te hebben als controller en trainer werd ik benaderd door een uitgever. Zij zochten iemand die én goed was in financiën én goed in communicatie.” Ze kwamen uit bij Femke en vroegen haar een boek te schrijven: ‘Financiën voor ZZP’ers’. “Door dat boek ben ik me ook gaan richten op het helpen van ondernemers bij het begrijpen van financiën.” Schrijven werd een belangrijk onderdeel van haar werk: “Als ik schrijf komen mijn creatieve ideeën. Ik heb vier boeken geschreven en ben bezig met de vijfde. Maar dat is vast niet de laatste.”
“Geld is in essentie net zo belangrijk voor een bedrijf als zuurstof voor je lichaam”
Met haar trainingen, boeken en events probeert Femke financiën toegankelijker te maken voor ondernemers. Ook leert ze accountants en boekhouders hoe zij hun klanten op een betere manier kunnen helpen. “Dit is belangrijk, omdat geld in essentie net zo belangrijk is voor een bedrijf als zuurstof voor je lichaam. Veel ondernemers zeggen: het draait niet om geld. Maar als je je financiën niet goed op orde hebt, kan dat de doodsteek zijn voor je bedrijf.” Het goed managen van je financiën ziet ze als een win-win situatie: “Alle ondernemers willen iets groters bereiken met hun bedrijf, maar dat kan nog beter als er genoeg geld beschikbaar is.”
Vijf jaar na de oprichting van haar onderneming wordt Femke genomineerd voor vrouwelijke ZZP’er van het jaar. “Dat was heel gaaf, want dat betekent dat je gezien en erkend wordt. Het was jammer dat ik het uiteindelijk niet werd.” Maar bij de pakken neerzitten deed ze niet. Ze werkte keihard door en met succes: er verschenen nog verschillende boeken en in 2019 was Femke als financieel coach te zien in het SBS-programma ‘Hoeveel ben je waard?’ “Ik hoop dat er nog meer televisieprogramma’s gaan komen. Het was een geweldige ervaring om deel uit te maken van zo’n team.”
De Inspiratie Top 5 van Femke Hogema. Dit zijn vijf manieren hoe zij ervoor zorgt dat de inspiratie blijft stromen.
1. Mindset
Accepteer de realiteit
“Deze periode (corona – red.) heeft ook impact op mij. Ik vind het lastig dat ik soms wakker word en geen zin heb in de dag. Maar ik realiseer me ook dat het oké is om af en toe te balen, dus ik veroordeel mezelf daar niet om. Maak de realiteit niet erger – met andere woorden: noem jezelf niet meteen depressief als je gewoon een rotdag hebt – maar duw het ook niet weg. Van het onderdrukken van emoties is nog nooit iemand beter geworden.”
2. Sport
Personal training en Ommetje
“Een enorm belangrijke manier voor mij om geïnspireerd te blijven, is letterlijk in beweging blijven. Ik heb een personal trainer. Die helpt me enorm, want zin of geen zin is op dat moment niet relevant. Ik ga trainen. Maar ook als je geen personal trainer hebt: blijf bewegen! Bijvoorbeeld met de app ‘Ommetje’. Ik zit met 10 Profit First Professionals en teamleden in een wandelgroepje en het feit dat ik ergens onderaan bungel, motiveert mij om heel veel ommetjes te maken. Even eruit gaan, buitenlucht en beweging. Dit is zo belangrijk om de moed erin te houden.”
3. Podcast en video
Laat je inspireren
“Ik luister veel. Bijvoorbeeld naar podcasts, Clubhouse rooms en YouTube video’s. Ben ik aan het koken? Dan zet ik ‘iets’ op mijn oortjes. Wat ik ook luister, er zit altijd wel inspiratie in. Er wordt iets gezegd waardoor ik een ideetje krijg, mijn hart sneller gaat kloppen of er popt een compleet businessplan op. Inspiratie is een mega belangrijke driver voor mijn energie. Clubhouse vind ik interessant omdat het het enige social media platform is dat 100% echt is. Het gaat om diepgang. Je hebt geen vormgever die je advertenties in orde kan maken, je kunt je video’s niet editen. Het enige wat er is, is jouw stem.”
4. Focus
Stel doelen
“Ook op zakelijk gebied is het belangrijk om in beweging te blijven. Zorg dat je doelen blijft stellen en realiseert. Vooral als je het nu zakelijk zwaar hebt, is dit enorm belangrijk. Als je jezelf uitdaagt creatief te zijn wanneer het tegenzit, krijg je daar energie en omzet voor terug. Ik schreef hierover het boek Winstgevende plannen. Ondernemers richten zich op dat waar ze goed in zijn en hopen dat de winst vanzelf volgt. Maar dat is zelden het geval. Je hebt als ondernemer zelf invloed op je winst. ”
5. Boek
Crash van Niek van den Adel
“Als mijn businesspartner last heeft van stress, dan zeg ik tegen haar: ‘Zolang we geen hartchirurgen zijn, gaat er niemand dood.’ Dat helpt. Het geeft een ander perspectief op de situatie. Het is niet zo bedoeld dat ik alles weg relativeer zolang er niemand dood gaat, maar soms helpt het om zaken in perspectief te zetten. Het boek Crash van Niek van den Adel heeft mij geholpen bij het relativeren van dingen. Het gaat over een jonge man die een dwarslaesie krijgt door een motorongeluk. Hij weigert in de put te gaan zitten. Het boek laat je de positieve kant van het leven zien. Hoewel het hoofdpersonage niet meer kan lopen en constant pijn heeft, blijft hij beseffen dat hij een goed leven heeft. Dat vind ik heel indrukwekkend.”