Boekbespreking

Faalziekte nummer één onder ondernemers

Leestijd: 4 minuten

Goed gevoel als ondernemer

Het boek start helemaal geweldig, naar mijn (sales)mening. De auteur geeft mij meteen een compliment over het feit dat ik dit boek ben gaan lezen. Ik quote: “You have another admirable quality. The fact that you’re holding this book in your hands shows you have the intellegence to look for tools that will help take you where you want to go.” Briljant toch?! Het gaf mij in ieder geval een instant goed gevoel dat ik aan het werk was met mijn grootse dromen als ondernemer.

Niet dat ik het nodig heb om gestimuleerd te worden dit soort boeken te lezen. Maar heel eerlijk gaf dit mij wel een zet om grootser te gaan denken. In deze maatschappij zijn we nog zo gewend onszelf klein te maken. Kleiner dan we zelf zijn. Met de gedachte dat we het niet waard zijn, niet genoeg te bieden hebben of uit angst om op onze bek te gaan. En door deze complimenten voelde ik mij meteen gesteund om mijzelf groter te maken. Om door te zetten op het pad dat ik al ben ingegaan.

Excuusjes verzinnen

Het mooiste van het boek vind ik hoe hij oorzaken van falen zo makkelijk onderuit haalt. Door prachtige voorbeelden van uitersten in gedrag van succesvolle en niet succesvolle mensen.

Vooral de manier waarop hij faalziekte nummer één van ondernemers op de weg naar succes omschrijft. Ik ga jullie niet een hele samenvatting geven van het boek. Als je alles wil weten, lees deze dan zelf. Wat trouwens echt hilarische momenten oplevert.
Wat ik wel ga doen is je meenemen in de meest voorkomende faalziekte: Excusitis!

De 4 meest voorkomende soorten Excusitis
Hierbij een opsomming van de meest voorkomende vormen die je waarschijnlijk wel ergens in je leven herkent:

1. Gezondheids excusitis
2. Intelligentie excusitis
3. Leeftijd excusitis
4. Geluk excusitis

Gezondheid, intelligentie, leeftijd en geluk zijn echt geen excuus om niet de doelen te behalen die je wil behalen. Tenzij je olympisch goud wil winnen met schaatsen maar geen benen hebt. En zelf dan zie je dat mensen zo gedreven zijn dat ze alsnog op de paralympics goud halen.

Deze 4 punten gebruikt ons brein regelmatig om ons veilig te houden. Want als je niks doet kan je ook niet op je bek gaan. Ik herken ze zelf ook helaas. Zo had ik problemen om na mijn afstuderen een baan te vinden. Om mij heen hoorde ik allemaal signalen over een slechte economie. Die ik lekker de schuld kon geven. Maar wat ik werkelijk als schuld opvoerde: mijn leeftijd en gebrek aan ervaring. Er kwamen veel mensen terug op de markt door ontslagen. Mensen met meer werkervaring dan ik die net van school kwam. Ik begon mijzelf te vertellen dat niemand zat te wachten op mij zonder fulltime ervaring. Ik was te jong!

Ik projecteerde mijn onzekerheid op mijn leeftijd

Als ik hierop terug kijk was ik heel onzeker. En ik projecteerde mijn onzekerheid op mijn leeftijd. Dikke bullshit! In de realiteit was ik te laat gestart met bedrijven aanschrijven en ik viel totaal niet op. Dat weet ik nu!

Ook de “niet intelligent genoeg” kaart heb ik regelmatig als smoes gebruikt om niet door te pakken op bepaalde vlakken. Ik kan ze makkelijk schuiven onder: ik was zo jong en onervaren. In werkelijkheid was ik nog aan het leven met oogkleppen op. Ik solliciteerde niet op bepaalde functies omdat ik dacht daar niet slim genoeg voor te zijn. Of ik dacht daar niet genoeg kennis voor te hebben. Bang voor afwijzing dus dan maar niet doen.

De gezondheid excuses
Mijn gezondheid is best goed. Naast wat lactose intolerantie, een spastische darm, een hele rij aan vage klachten en een aangeboren liesbreuk is er niks ernstigs met mij aan de hand. Ik heb mij daar nooit door tegen laten houden in succes. Hoewel je mij niet zou zien werken in een melkfabriek als toetjes proever ofzo.

Toch herken ik dit excuus ook al te goed. In 2015 ontdekte ik dat ik HSP (high sensitive person) ben. Ik was door mijn burn-out gaan geloven dat er iets totaal mis was met mij. Waarom kon ik niet aarden in loondienst? Waarom gebeurde mij dit? Ik zat compleet in de slachtofferrol. Ook al was dit maar tijdelijk. Ik voelde mij zo hulpeloos en dacht bij alles wat ik meer las over HSP: misschien kan ik beter alleen leven in een hutje op de hei. Ik gebruikte mijn HSP tijdelijk als excuus om helemaal op mijzelf te zijn. Even alle sociale verplichtingen af te zeggen.

Ik zag HSP als zwakte.

Tot ik in alle boeken steeds meer las over de voordelen. Over hoe het een gave is die ervoor zorgt dat jij andere dingen kan dan niet HSP’s. Ik ging bewust opzoek naar de voordelen en de kracht van mijn gave. Ik besloot de zwakte achter mij te laten.

Geluk
Had dat iets te maken met geluk? NEE. Ik kwam niet toevallig op de voordelen, ik ging er bewust naar opzoek. Het was ook geen toeval want mijn psychologe was ook HSP. Dat had de huisarts heel goed begrepen die mij doorverwees. Niks toeval.

Toch krijg ik vaak zelf de geluk kaart toegespeeld: ‘Jij hebt echt geluk dat je die klant hebt, jij hebt echt geluk dat die jou gecontact heeft, jij hebt echt geluk dat…..’ Vul het zelf maar in. De gelukkaart is de enige die ik nooit zelf speel maar wel vaak op mijn pad krijg. En daar baal ik van. Als er iets is waar ik niet in geloof dan is het geluk. Geluk creëer je zelf. Door elke keer meer grip te krijgen op je eigen gedachten. Door de juiste dingen te doen ook al zegt je brein dat het een risico is.

Door al die excuses eens aan de kant te gooien en gewoon te gaan. Actie in de taxi. Gaan met die banaan. Want echt: jij bent de enige die jou nog klein houdt. Jij bent zelf je grootste vijand.

Wees nu eens eerlijk: welke excuuskaart herken jij inmiddels goed?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?