“Ik maak weerstand nu bespreekbaar.”

Leestijd: 2 minuten

Onduidelijke signalen en kleine opmerkingen tussendoor: ze gaven leiderschapscoach Gonnie Leguijt soms het gevoel dat haar klant het niet eens was met de prijs die ze vroeg. Maar goed: er was een deal, de klant was binnen. Gewoon aan de slag toch? “Het gaf een soort onderbuikgevoel. Maar dat wegwuiven en laten voor wat het is? Dat doe ik nooit meer.”

 

– Hoe groot was dit probleem voor jou?

“Ik hoorde en zag soms signalen bij mijn klanten dat ze mijn prijs te hoog vonden. Daar deed ik niets mee. Ik was zo blij dat ik een klant had, dat ik de weerstand die ik voelde aan de kant schoof. In plaats van dat ik het bespreekbaar maakte, pakte ik de overtuigingsmodus en probeerde ik de klant te overtuigen van wat zij allemaal zou krijgen voor die prijs. Dit zorgde voor problemen, want klanten gingen om meer vragen: vaker tussendoor bellen, een extraatje vragen, wat langer de tijd nemen, omdat ze eigenlijk het gevoel hadden dat ze misschien te veel betaald hadden.”

“Toen kwam de vraag: wiens probleem is dit nou eigenlijk?”

– Wat heb je hier aan gedaan?

“Maanden heb ik er mee rondgelopen. Op een gegeven moment heb ik het besproken met een businessbuddy, dat hielp mij. Als je het niet bespreekt en het blijft in je hoofd zitten, blijf je rondjes lopen. Toen kwam de vraag: wiens probleem is dit nou eigenlijk? Daardoor realiseerde ik me dat dit mijn probleem is en niet dat van een klant.

Vervolgens gebeurde het weer dat ik een extra dienst had verleend. Ik had voor mezelf bedacht dat ik daar een bedrag voor ging rekenen en was daarover in contact met de desbetreffende klant. We kwamen in een discussie en maakten een nieuwe afspraak waarbij zij mij een handreiking gaf. Later dacht ik: dit is eigenlijk heel gek. Dit is mijn leergeld. We houden ons gewoon aan de gemaakte afspraak. Dit heb ik dus nog te leren in mijn ondernemerschap en zij is blijkbaar degene die mij dit leert. Toen was het vervelende gevoel ook weg.”

“Niet de hele wereld hoeft mijn klant te zijn”

– Hoe kijk je terug op deze situatie?

“Het is voor mij een leerkans geweest. Ik vond het spannend om die stap te maken, ik moest echt een drempel over. Ik heb geleerd dat als je weerstand ervaart, je dat beter meteen kunt aanpakken als je nog met elkaar in onderhandeling bent. Daarnaast ben ik hierdoor transparanter, opener en authentieker geworden als ondernemer. En steviger, want het voelt heel stevig en fijn om te kunnen zeggen: ‘weet je, volgens mij zijn wij gewoon die match niet.’ Het is onderdeel geweest van de zoektocht naar mijn ideale klant. Niet de hele wereld hoeft mijn klant te zijn.”

Dit doe ik nooit meer

In de rubriek 'Dit doe ik nooit meer' vertellen professionals openhartig over de 'fouten' die ze hebben gemaakt in hun werk. Hoe komt het dat dit fout ging? Wat hebben ze ervan geleerd? En natuurlijk weten we dat 'fouten maken mag'. Toch mogen we onszelf daar soms wel weer even aan herinneren. Want tegen je vrienden zeg je dat met gemak, maar sta je jezelf ook toe om lekker 'op je bek' te gaan?

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een inspirerend verhaal om hier te delen? Mail je verhaal in het kort naar redactie@feemonline.nl 

it's a movement

join us!

Meer van dit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MEEST BEKEKEN

Hoe je dromen waarmaakt

Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

De comfortzone van je bucketlist

Voordeel is dat we zullen genieten van dingen die we tot een jaar geleden ‘gewoon’ vonden en voor lief namen. Wat dacht je van...

Zie je overal de cijfers 11 11? Dit betekent het!

De betekenis van het getal 11 11 in numerologie Het getal 11 11 heeft in de numerologie een bijzondere betekenis. Het wordt beschouwd als een...

Dorien volgde een Creatrix-traject. “Je voelt je bijna lullig, want wát een hoop shit heb ik”

DE METHODE VAN DEZE WEEK: Creatrix Het is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Creatrix haalt overtuigingen die in je (onderbewuste) systeem zitten weg. Je...

Energetische reading: kijken naar je energie.

DE VORM VAN DEZE WEEK: Energetische Businessreading Bij een energetische (business)reading wordt gekeken naar de energie van jou en je bedrijf. iedereen die dit kan,...

Omgaan met tegenslag. Esmeralda weet niet beter.

Van jongs af aan is Esmeralda Kleinreesink ondernemend ingesteld. Op haar zeventiende begint ze bij defensie, waar ze opklimt tot luitenant-kolonel bij de Luchtmacht....

Van ongepland zwanger naar doula: “Zij gaf me de richting die ik zocht”

Bewust leven speelde altijd al een grote rol in het leven van Elvira Broersma. De switch die ze drie jaar geleden maakte van haar...

Dit vroef om lef: ‘Ik dacht: het wordt nooit meer wat’

Jeannette Welp, spreker en musicus, trok zalen van honderden mensen met haar muzikale keynote toen corona ons land bereikte. Al haar sprekersklussen werden opeens...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?