EQfit: ‘Wat ik levenslang als vertrouwd gedrag beschouwde, kon ik niet meer vertonen’

Into the magic

Innerlijk werk gaat ook over dichtbij jezelf blijven; weten wat er in je binnenwereld speelt, door verstilling en zelfreflectie. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je voor jezelf weet waarom je doet wat je doet. Er zijn veel manieren om die reis naar binnen te maken. In de rubriek 'Into the Magic' gaan we op zoek naar verschillende manieren om dat te doen, zodat jij voor jezelf kan bepalen welke manier bij jou past of welke vorm je nog wil ontdekken.

Leestijd: 7 minuten

 

DE VORM VAN DEZE WEEK: EQfit-methode

Marie-Liz de Jongh is coach trainer en opleider. Samen met haar man (inmiddels ex) ontwikkelde ze de EQfit methode waarbij bewuste en onbewuste gedragspatronen waarneembaar worden. Hierbij maakt ze gebruik van verschillende oefeningen, waaronder boksoefeningen.

Marie-Liz de Jongh legt uit hoe het werkt:

Marie-Liz de Jongh

“Omdat ons overlevingsmechanisme uit het vechten, vluchten en verstarren bestaat, kunnen dingen vanuit het lichaam herschreven worden. Op deze manier kan het gedrag direct in de training aangepast worden. De coachee leert het als vanzelf toe te passen.”

Eugenie Simon volgde de EQfit-methode bij Marie-Liz

Eugenie Simon. Foto: Erik de Rie – Fotografie

Eugenie is ondernemer, organisatieadviseur en business coach. Binnen haar werk zag ze dat de fysieke en mentale weerbaarheid van een CEO invloed heeft op de ontwikkeling van zijn of haar onderneming. Ook als moeder van twee zoons kent ze dat belang van mentale weerbaarheid: “We hadden ondertussen genoeg gepraat en geanalyseerd. Ik wist dat er – along the way – iets belangrijks ondergesneeuwd was bij de jongens en mijzelf: het voelen in ons lijf.”

 

 

 


Coach Marie-Liz

Wat is de methode en waar komt deze oorspronkelijk vandaan?
“Mijn partner en ikzelf hebben deze methode ontwikkeld. Hij bedacht een gedeelte van de techniek, ik het gevoel en de verdieping, en samen bedachten we de inhoud. De basis ligt bij het boksen en de techniek. De methode en een aantal oefeningen zijn daaromheen gebouwd. Omdat ons overlevingsmechanisme uit het vechten, vluchten en verstarren bestaat, kunnen dingen vanuit het lichaam herschreven worden. Op deze manier kan het gedrag direct in de training aangepast worden. De coachee leert het als vanzelf toe te passen.

Ik heb zelf veel kennis van het gedrag, de anatomie van de mens en de holistische wetenschap. Daarmee heb ik alle touwtjes aan elkaar geknoopt. We zijn meer dan ons brein; wij zijn ons lichaam. Tijdens het opgroeien leren we door te spiegelen. Dit echoot door in ons leven, wanneer we ons gedrag vanuit het lichaam niet aanpassen. Hoe bewust we ook worden. Als het lichaam niets nieuws leert, zal het oude gedrag altijd blijven winnen. Zeker wanneer er emoties mee gepaard gaan op het moment supreme.”

Hoe gaat deze methode te werk?
“Een belangrijk onderdeel van het praktische werk is het in kaart brengen van responspatronen, waardoor cliënten zich bewust worden van de verschillende toestanden en de daarmee gepaard gaande reacties van hun autonome zenuwstelsel.

Wij werken met behulp van oefeningen die speciaal zijn ontwikkeld om het regulerende vermogen van het ventrale vagale systeem te activeren. Dit systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat we bij een conflict met elkaar blijven communiceren in plaats van direct te vechten of te vluchten. Daarmee kunnen zij stap voor stap de ingesleten patronen in hun zenuwstelsel vervangen door nieuwe, meer adaptieve patronen. Daarbij vergroten zij hun zelfregulatie en gaan zij hun sociale-betrokkenheidssysteem op adequate wijze inzetten, terwijl ze zich verhouden tot de mensen en wereld om hen heen. Zo kunnen mensen met een (trauma)geschiedenis leren om opnieuw vorm te geven aan hun autonome zenuwstelsel. Ze creëren vanuit het lichaam een nieuw verhaal over zichzelf en hun verleden. In ons lichaam slaan we het gedrag op dat we gespiegeld hebben gekregen, of hebben gecreëerd na een trauma.

Het lichaam laat het oude gedrag zien, zoals bewijsdrang, geldingsdrang, onzekerheid, reacties vanuit trauma(s), agressie of angst. Dit toont het door een passende reactie, bijvoorbeeld: spanning in de buikstreek, hard vechten, niet willen vechten, of competitiedrang. Deze reacties worden zichtbaar, herkend, erkend én herschreven. Dat doe je door het lichaam meteen wat nieuws te laten doen. Het lichaam blijft vaak in een respons hangen, omdat het nooit anders heeft geleerd. Wanneer je de patronen doorbreekt door anders te handelen, gaat je lichaam niet meer terug naar het oude gedrag. Als we dit met een oefening testen, merkt het lichaam dat het geen meerwaarde heeft om weer terug te vallen in het oude systeem.”

Waardoor werkt deze methode zo goed?
“Het is magisch in mijn beleving. Je ziet binnen één training het verschil tussen hoe mensen binnenkomen en hoe ze weer vertrekken. De transformatie die ze in een korte tijd doorgaan, is prachtig. Juist omdat we vanuit het lichaam werken. We blijven voornamelijk cognitief aan de gang. Dit terwijl de weg naar verandering vaak lang duurt.

Als een ondernemer bij ons komt, zie je negen van de tien keer dat de problemen waar hij of zij tegen aanloopt, voortkomen uit bepaalde patronen uit het verleden. Vaak heeft het niks met het ondernemen te maken. We verliezen het contact met onszelf, dus ook met ons lichaam. Het lichaam krijgt rust wanneer de verbinding herstelt tussen wie je denkt te zijn en wie je écht bent; wat je denkt en voelt. Dan krijgt het de kans om te genezen en problemen objectief te zien. Van daaruit neem je de juiste beslissing die jouw bedrijf nodig heeft. Van overleven naar leven, in elk onderdeel van het bedrijf en het leven zelf.”

Voor welke type mensen of voor welk type vraagstukken is deze vorm het meest geschikt?
“Het is voor kinderen vanaf 5 jaar tot onze oudste coachee van 86 jaar. Je bent nooit te oud om te leren, de rust te (her)vinden die je verdient en de stappen te maken die je eerst niet durfde. We hebben allemaal een lichaam, daardoor is het op iedereen toepasbaar.

We werken met ZZP’ers en ondernemers om het beste uit zichzelf te halen. Dat waar je zakelijk tegenaan loopt, heeft vaak zijn roots in het privéleven. Verder werken we binnen organisaties, scholen en in de zorg met kinderen, volwassenen en gezinnen. Eigenlijk zitten we een beetje overal.

Daardoor zijn het type vragen heel divers. Het is mooi te zien hoe de methode in elk facet van het leven voor een rimpeleffect zorgt. Hoe je groeit als mens en ondernemer. Hoe mensen van werknemer naar eigen ondernemer stappen. En hoe ze hierin groeien, omdat ze durven te geloven dat het mogelijk is. Juist omdat ze dingen hebben losgelaten die niet bij ze passen. Zichzelf durven zijn, omdat ze dat ervaren hebben. Jezelf zien, horen en voelen is een groot geschenk. We zoeken het vaak buiten onszelf, omdat we het ergens gemist hebben, maar de sleutel zit in onszelf. Het zit in ons eigen gedrag én waar we staan verantwoordelijkheid nemen. We nemen de regie weer terug door de juiste stappen te maken en te leren kiezen, vanuit liefde, voor jezelf.”


 

Coachee Eugenie

Wat maakt dat jij deze manier wilde ervaren?
Eugenie: “Het was een typisch geval van ‘practice what you preach’. Door mijn klantopdrachten weet ik wat de invloed is van de fysieke en mentale weerbaarheid van een CEO op de ontwikkeling van zijn of haar onderneming. Hij of zij is een cruciaal onderdeel van het bedrijfssysteem en dus bepalend voor het rendement. Daarnaast ben ik trotse moeder van twee zonen. Samen hebben we veel meegemaakt met de GGZ Jeugdzorg. Ik merkte dat hun begeleiding onvoldoende tegemoet kwam aan de aanpak die wij nodig hadden. Dat is een systeemgerichte aanpak in combinatie met een grote fysieke component. In mijn zoektocht naar een benadering waar juist deze twee aspecten centraal staan, vond ik Marie-Liz van EQFit Kidss.

Ik gunde ons drieën meer rust, geluk en leven. We hadden ondertussen genoeg gepraat en geanalyseerd. Ik wist dat er – along the way – iets belangrijks ondergesneeuwd was bij de jongens en mijzelf: het voelen in ons lijf. Daarbij besefte ik dat wij drieën samen een systeem vormen. Door mijn zakelijke ervaringen met mijn klanten wist ik dat ik “aan de bak” moest om er voor te zorgen dat het integraal beter met ons zou gaan.”

Hoe zag de sessie eruit?
“We hebben gebokst. Het was praktisch, simpel en recht tussen de ogen zo confronterend. Het praten bestond alleen uit de vraag wat ik wilde bereiken met de coaching. Dat moest ik op een papiertje schrijven. Ik herinner me dat Liz nauwelijks aandacht had voor wat ik opschreef. Ik weet ook nog dat het een blaadje uit een notitieblok was dat ze er argeloos uitscheurde. Haha, ik dacht: ‘Nou dat zou ik als coach anders hebben voorbereid!’

Het ging in essentie helemaal niet om wat ik opschreef. Het ging om wat er gebeurde tijdens de oefening. De bedoeling was dat ik al boksend naar de overkant van de zaal liep. Wat ik voelde toen Liz steeds meer weerstand bood en wat ik deed toen ik merkte dat ik mijn doel niet behaalde stond centraal. Ik ging alleen maar harder boksen, beuken en balen. Je moet weten, Liz is tenger en een kop kleiner dan ik, maar stiekem jeugdkampioen vechtsport dus: ‘mission impossible’. Maar goed, dat wist ik toen nog niet, dus ik bleef proberen! Enfin, je begrijpt dat er vervolgens van alles gebeurde dat te maken had met mijn overlevingsmechanisme, patronen en opgekropte emoties.”

Wat was het meest bijzondere aan je ervaring?
“Het ervaren dat mijn lijf sprak. Luid en duidelijk! Het zei dat ik woedend was, pisnijdig en ongelooflijk verdrietig. Iets wat ik wel wist, maar had weggestopt. Ik besefte dat mijn hoofd geleerd had de boventoon te voeren, maar dat mijn lijf de echte wijsheid in pacht heeft. En dat ik die twee als gelijkwaardig en aanvullend moest zien. De oefening herhaalden we diverse keren.

Het bizarre is – en dat moet je écht zelf ervaren, het is niet uit te leggen – dat er opeens een moment komt, waarop je lijf het van je hoofd overneemt. Mijn hoofd wilde met mijn aangeleerde gedrag door. Mijn lijf niet. Uiteindelijk won mijn lijf en werd het patroon doorbroken. Wat ik levenslang als vertrouwd gedrag had beschouwd, kon ik gewoonweg niet meer vertonen. Beng, binnen een uur! Blij, opgelucht en sterk voelde ik me. Maar ik snapte er tegelijkertijd niets meer van.”

In hoeverre heeft het je geholpen om antwoorden te vinden op jouw vraagstuk?
“Deze specifieke sessie met Liz heeft hét grote verschil gemaakt in alles waar ik nu voor sta. Het is één van de cruciale stappen geweest in mijn ontwikkelproces van denken (head) – voelen (health) – zijn (heart). En niet geheel onbelangrijk: de cohesie tussen deze drie H’s. Een proces met als uitkomst dat ik mezelf op waarde weet te schatten. Als ondernemer, moeder, maar vooral als mens. Als Eugenie.”

it's a movement

join us!

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

het beste van feem wekelijks in je mail?