Elite Model-directeur Suzanne: “In mijn moestuin kan ik alleen zijn met mijn gedachten”

mijn inspiratie top 5

Waardoor gaat bij jou de inspiratie stromen? In deze rubriek "Mijn Inspiratie Top 5" laten we je kennismaken met de inspiratiebronnen van inspirerende ondernemers. Kruip even uit je eigen bubbel en dompel je een keer onder in deze bronnen. Wie weet waar het toe leidt en wat voor creatieve ideeën er bij je opkomen door het een keer anders te doen dan anders. 

Leestijd: 3 minuten

DE INSPIRATIE TOP 5 VAN DEZE WEEK:

Suzanne Pots:
– Is Director of Development bij Elite Model Management Amsterdam, moeder van drie kinderen, zelfstandig onderneemster én volgt een opleiding tot bloemstylist
– Werkt samen met Nederlandse topmodellen als Birgit Kos, Yasmin Wijnaldum, Robin Hölzken en Chu Wong
– Bouwde met Fresh Model Management een basisschool in Oeganda

Suzanne (39) was achttien jaar toen ze zich vol in de modewereld stortte. “Ik ben dit vak ingerold.” De modewereld trok haar altijd al aan. Op tienjarige leeftijd gaf ze haar zakgeld al uit aan het magazine ‘Elle Topmodel’ en toen ze vijftien was, bezocht ze met haar moeder verschillende modellenbureaus. Helaas zonder succes. De verrassing was dus groot toen ze als achttienjarige alsnog gescout werd in Amsterdam. “Twee weken later ben ik naar Parijs vertrokken.”

“Destijds kreeg ik niet de begeleiding die je als model hoort te krijgen. Hoe je moest poseren en hoe je op foto’s moest kijken? Geen idee. Hoe je moest bewegen, wat je met je kleding, haar en make-up moest doen? Ik keek vooral naar hoe andere modellen dat deden.” Na 7,5 jaar de hele wereld rondgereisd te hebben en in het buitenland gewoond te hebben, kwam ze terug naar Nederland. Ze besloot met haar man Mauro onder de naam Fresh Model Management zelf modellen te gaan scouten en de begeleiding te bieden die zij in haar werk had gemist. “We deden alles zelf: van de administratie tot het fotograferen, tot het geven van catwalk-trainingen en stylingadvies. Dat ging eigenlijk heel goed.”

“Ik heb het idee dat ik nog heel veel meer kan doen tot ik met pensioen ga”

In 2014 kwam Elite Model met een aanbod om onder hun naam het agency te leiden in Amsterdam. “Daar moesten we wel even over nadenken. We hadden zelf een goedlopend agency waar we alles zelf konden bepalen en uitvoeren wanneer we wilden. Maar met je eigen onderneming is het ook heel moeilijk om een eigen huis te kopen. Je hebt minder stabiliteit en zekerheid. We hadden inmiddels twee dochters, later kwam er nog een zoontje bij, dus we wilden meer stabiliteit in ons leven.” Na onderhandelingen besloten ze een contract te tekenen bij Elite.

Het ondernemerschap was al op jonge leeftijd zichtbaar bij Suzanne: “Mijn moeder noemde me vroeger al de directeur. Daarnaast was mijn vader directeur van een metaalhandelsbedrijf in Groningen. Ik denk dat het in mijn genen zit. Dingen regelen en organiseren vind ik gewoon ontzettend leuk om te doen.”

Hoewel ze met Elite Model voor vastigheid koos, staat haar leven niet vast. “Ik heb het idee dat ik nog heel veel meer kan doen voor mijn pensioen. Dus ik kan nu niet zeggen of ik over twintig jaar nog bij Elite werk, of dat ik iets heel anders doe. Voor mijn gevoel kan ik mezelf nog meer ontplooien en ontwikkelen door verschillende dingen te ondernemen en opties te bekijken. Ik zit niet graag stil. Naast Elite ben ik zelfstandig ondernemer, ik volg een opleiding tot bloemstyliste en zorg voor het huishouden. Ik ben niet iemand die op de bank gaat zitten Netflixen. Ik sta regelmatig ’s avonds om half twaalf de was op te vouwen ofzo.”

________________________________________________________________________

Dit is de Inspiratie Top 5 van Suzanne. Hier haalt zij haar inspiratie vandaan.

1. Levensspreuk

“Believe in yourself and all that you are. Know there is something inside you that is greater than any obstacle.”

“Ik zeg dit altijd tegen iedereen. Het modellenvak is hoog competitief en daarom vergelijken modellen zichzelf vaak met een ander. Ze kijken altijd naar wat beter kan, terwijl het belangrijk is om te weten dat je er mag zijn. Ik ben er van overtuigd dat je alles wat in de weg komt te staan, kunt overbruggen, overleven en overwinnen. Daarom is dit echt mijn levensspreuk.”

2. Film

Intouchables

“Deze film laat zien wat er gebeurt als je je leven compleet in het teken van een ander stelt. De film is ontroerend en inspirerend, maar ook enorm komisch. Ik denk dat iedereen iets kan leren van deze film.”

3. Inspirator

Kwok Chan (Insta: @kwokkanchan)

“Kwok Chan is een scout, model manager en developer. Hij is mijn grote voorbeeld omdat hij een goede strateeg is qua carrièreplanning van een fashionmodel en als de beste kan omgaan met de verschillende karakters van modellen, klanten en situaties. In ons vakgebied hebben mensen nog wel eens een ego. Hij kan daar heel goed mee omgaan en dat vind ik inspirerend. Zelf vind ik het soms moeilijk om te doen alsof ik iemand aardig vind, terwijl ik dat niet vind. Hij kan dat als de beste en dat vind ik echt een kunst.”

4. Boek

Mandela: het geautoriseerde portret

“Ik heb natuurlijk heel veel gereisd, maar mijn hart ligt absoluut in Afrika. Ik heb enorm veel boeken gelezen over Afrika. Mijn favoriete boek is Mandela: het geautoriseerde portret. Dat heb ik in een adem uitgelezen. Dit boek laat zien dat Mandela het voorbeeld is van vastberadenheid en doorzettingsvermogen. En ook dat vind ik enorm mooie eigenschappen.”

5. Plek

De natuur: mijn moestuin

“Ik heb een moestuin, echt zo’n volksmoestuintje. Dat klinkt misschien heel suf, maar daar kan ik tot mezelf komen: zonder de kinderen, zonder het gevoel van mama of collega zijn. Het is een plek waar ik even helemaal alleen kan zijn met mijn gedachten.”

Ook boeiend

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?