Visie van een verschilmaker

Eigenwaarde en money mindset zijn onlosmakelijk verbonden

De relatie tussen jouw money mindset en eigenwaarde gaan hand in hand met elkaar. Alle facetten in jouw doen en laten op het gebied van geld - van de manier waarop jij denkt en praat, tot aan hoe je uitgeeft en ontvangt – geven je een directe doorkijk naar je eigenwaarde. Iedereen heeft haar eigen persoonlijke situatie en relatie hierin. Wanneer je je hier bewust van bent, kan het je fascinerende inzichten opleveren. In dit artikel neem ik je mee aan de hand van een recent voorbeeld waarin de situatie vonkte vanuit eigenwaarde en ontvlamde door een opmerking over betalen.

Leestijd: 4 minuten

Het verschil en de relatie

Zowel je money mindset als je gevoel van eigenwaarde ontstaan al vroeg in je leven. Het verschil is, dat je money mindset gevormd wordt door gedachten en je eigenwaarde door gevoelens.

Money mindset is de manier waarop jij naar geld kijkt en hoe je ermee omgaat. Dit is veelal een optelling van de overtuigingen die jij van huis uit meekreeg. Het weerspiegelt de manier waarop jij naar geld kijkt en hoe je vanuit die gedachten omgaat met geld. Je externe bankrekening. Een van de door onze generatie ouders meegegeven associaties is bijvoorbeeld dat je hard moet werken om geld te verdienen. Hoe rijmt dat met de prijs die jij bepaalt voor je diensten die aangedreven vanuit jouw passies en talenten juist moeiteloos voelen?

Eigenwaarde is het gevoel dat opgebouwd is door de manier waarop jouw omgeving met je omging in de periode dat jij sterk afhankelijk was. Dit is jouw mening en gevoel over wat jij jezelf waard vindt en wat jij betekent – los van de mening van anderen. Het is je interne bankrekening. Jij en jij alleen bepaalt de balans van deze rekening, zowel op het gebied van uitgeven als gestort krijgen. Het kan zijn dat je door de combinatie van jouw vroege ervaringen en je afhankelijkheid, onbewust compensatiegedrag vertoonde. Omdat dat toen nodig was om je behoefte aan bijvoorbeeld erkenning, liefde en aandacht te vervullen.

De relatie tussen beide schets ik het liefst als een vloeiende stroom tussen denken en voelen. Ze gaan hand in hand, zowel positief als negatief. Als je gevoel van eigenwaarde wankelt, beweegt je money mindset hierin mee en dat geldt ook in de positieve vorm. Besef je hierbij dat ook dit energie is.

Foto eigenwaarde en money mindset: door Stevica Mrdja/EyeEm via Canva
Foto eigenwaarde en money mindset: door Stevica Mrdja/EyeEm via Canva

Mijn praktijkvoorbeeld waarin eigenwaarde vonkte

Tijdens een traject dat ik onlangs volgde, kreeg ik aan het einde de mogelijkheid aangereikt om tegen gereduceerd tarief foto’s en video’s voor mijn branding te laten maken. De studio stond voor de week erna ingepland waardoor we in no time mijn concept zo compleet en haalbaar mogelijk voorbereidden. Eenmaal in de studio, kwamen we tot zo’n 75% van dat alles. Inhoudelijk en qua energie.

De beelden werden opgeleverd. Het waren prachtige en professioneel geschoten foto’s en video’s. En ze bevestigden wat ik van binnen al wist: ik herkende mijzelf niet in deze vrouw. Waar was die unieke energie vanuit mijn essentie met alles erop en eraan? Deze Margriet had geen sprankeling in haar ogen. Ik zag aangespannen kaken en veelal opgetrokken schouders. Er was geen bevestiging voor mijzelf, geen kritische check of ik wel mooi genoeg was. Ik kon mijn complete ik, mijn uniciteit niet zien en voelen in deze beelden. Ik voelde me tekortgedaan; het raakte me in mijn eigenwaarde.

“Ik kon mijn complete ik niet zien en voelen in de beelden”

Toen ik dit uitlegde, bleek onze perceptie van het resultaat enorm te verschillen. In haar beleving was de content een bevestiging van hoe zij het voor mij voor ogen had. Een optelling van haar visie en de maximale expertise van de foto- en videograaf, verpakt in dit extra cadeau tijdens het traject. We belandden in een discussie over mogelijke aanpassingen; dat bleek voor deze prijs niet mogelijk te zijn. Dit was het moment dat ook haar eigenwaarde werd geraakt. Zag ik dan niet hoeveel waarde ze me hiermee heeft willen geven?

En of ik dat zag! Het is het eerste wat ik benoemde, op meerdere manieren. Het veranderde voor mij het huidige resultaat niet. Bovendien zou het zonde zijn van ieders tijd, energie en geld wanneer ik de content niet zou gebruiken. Open en eerlijk sprak ik mijn (onvervulde) behoefte uit, hier en daar zoekend naar woorden om zowel aan mijn als haar eigenwaarde vast te houden. Ook uitte ik de zin ‘ik weet niet of ik hiervoor wil betalen’. Hiermee wilde ik benadrukken hoe ongelukkig ik was met het resultaat, zonder de intentie om daadwerkelijk niet te willen betalen.

Die zin over betaling liet de situatie ontvlammen

De sfeer van het gesprek veranderde, de discussie begon als een strijd aan te voelen. Haar reactie op die ene zin liet me glashelder beseffen dat ze zich gekwetst voelde, niet gezien. We praatten over geld en streden op de achtergrond voor ons beider eigenwaarde.
Mijn hardop uitspreken dat we voorbij het geld allebei streden voor onze eigenwaarde, bracht ruimte voor beweging in het gesprek. Voorzichtig formuleerden we zin voor zin onze inzichten en vonden we herkenning en begrip. Daar lag de opening om samen naar een oplossing te zoeken.

We spraken af om alles een week te laten bezinken en het daarna af te ronden. De onverwachte angel van de betaling heb ik diezelfde dag nog verwijderd door direct de factuur te voldoen. Voor mij woog de relatie sowieso zwaarder dan het resultaat. We rondden het uiteindelijk af met een tweetal kleine aanpassingen in mijn video’s waarvoor ik haar bedankte. De beelden zelf hadden hun glans al verloren voor mij.

Zet je eigenwaarde in vuur en vlam

Als het onderwerp geld jou raakt, op welke manier dan ook, besteed je kostbare tijd dan alsjeblieft aan jou. Verdiep je in jouw overtuigingen en herinneringen hierover. Wat is je meest gelukkige én meest pijnlijke herinnering?

Onderzoek je gedachten en de gevoelens en emoties die het oproepen. Het vergroten van deze bewustwording levert je rijke inzichten op. Het geeft je de ruimte om te kiezen voor alles van jou. Wat zou het je opleveren als je vanuit die compleetheid je koers gaat bepalen, wetende dat geld hier onlosmakelijk mee verbonden is?

Margriet van Dijk
Margriet van Dijk
Er is niets wat Margriet liever doet dan haar klanten helpen de beste versie van zichzelf te zien en zijn. Zodat ze impact maken vanuit wie ze zijn en daar droomresultaten mee behalen. Zij kijkt verder dan de oppervlakte en ziet dat veel issues geld-gerelateerd zijn. Daarom schrijft ze graag over de diepere lagen die met geld te maken hebben.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuitïtie en leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

 

Meer van deze Verschilmaker

Artikelen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in