Een ton omzet is geen ton winst

De omzetverdubbelaar, de van 0 naar 10.000 (10k) in de maand of zelfs van 10 naar 100k in een kwartaal. Eerlijk gezegd, ik erger me groen en geel aan dit soort trainingen. Je vraagt je misschien af waarom? Het antwoord daarop is simpel: een ton omzet is geen ton winst.

Onze expert: Ilona Dieleman, eigenaar Flex Your Profit

Ilona is winstadviseur en helpt vrouwen om financieel onafhankelijk te zijn. Om dat te bereiken heb je een stevig financieel fundament nodig. Het probleem is dat je ondanks een mooie omzet, minder winst draait met gevolg een te laag salaris voor jou. Hierdoor voel jij je niet gewaardeerd voor de inspanningen die je doet. Het kan toch niet zo zijn dat jij de slechtst betaalde werknemer bent van jouw bedrijf? Ilona begrijpt én weet dat groeien pijn kan doen. Als gecertificeerd Profit First Professional heeft ze al tientallen vrouwen geholpen op een gezonde manier te groeien zonder financiële concessies te doen. Voor FEEM Magazine zet ze haar beste tips elke maand op een rijtje.

Leestijd: 2 minuten

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het doel ook heb gehad, want dat getal heeft toch iets magisch. Maar stel de training werkt en je bereikt die ton. Wat blijft er van over? Hoeveel kosten moet je maken om dat bedrag te bereiken? Over het algemeen komt het niet aanwaaien, moet je tijd en geld investeren. Hoeveel is dit dan?

Wat ik veel zie bij ondernemers die (explosief) groeien is dat de kosten in hetzelfde tempo of zelfs nog harder meegroeien. Gevolg: er blijft minder over. Iedereen profiteert van jouw bedrijf, behalve jijzelf. Je gaat harder werken voor je doel en je krijgt minder betaald. Je slechtste promotie ooit!

Hoe pak je het dan wel aan?

Maak een plan, een winstplan. Door vooraf je doel te bepalen, dus bijvoorbeeld die ton, kan je gaan bedenken hoe je dat wil bereiken en wat je daarvoor moet doen.

Je kan op een rijtje zetten met welke vaste kosten je al te maken hebt, welke (vaste) kosten erbij komen en je kunt een inschatting maken van de variabele kosten en investeringen. Op deze manier weet je al op voorhand dat als je bijvoorbeeld met een team wil samenwerken, dat je keuzes moet maken.

Daar blijft het niet bij. Je moet ook de Belastingdienst betalen! Bereken hoeveel dit is, welk salaris je zelf wil en wat je als buffer wil opbouwen. Pas dan heb je zicht op je winst. Het geld dat écht overblijft op je bankrekeningen.

Uiteindelijk kreeg ik, door een plan te maken, het inzicht dat ik er met een ton omzet op achteruit zou gaan. Dat ik weliswaar meer zou omzetten, maar minder zou gaan verdienen! Dus paste ik mijn plan aan, ging bijsturen en met succes.

Natuurlijk verloopt een jaar niet zoals je van tevoren bedenkt. Maar een plan zorgt focus, sturing en inzicht in je geldstromen. Door actief te sturen op je plan, en soms door onverwachte dingen die op je pad komen, kan ook jij je doelen overtreffen en meer verdienen.

Wil jij dat ook? Maak dan een plan, want hoe oud de uitspraak ook is, er schuilt veel waarheid in: “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!”

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Ilona helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem wekelijks in je mail?