“Een jaar wachten op mijn geld? Vooraf betalen graag!”

Leestijd: 3 minuten

Het ondernemerschap brengt veel vrijheden met zich mee: je bent je eigen baas, dus je hebt het zelf voor het zeggen, toch? Volgens businesscoach Moniek van Rheenen (44) valt dat tegen: veel ondernemers geven de regie uit handen en laten hun klanten bepalen.
Een fout die ze zelf ook ooit maakte, daardoor moest ze een jaar lang op haar geld wachten.

– Hoe kwam jij in deze situatie terecht?

“Ik werkte destijds voor internationale bedrijven en adviseerde de Raad van Bestuur en CEO’s over strategische vraagstukken. In mijn eerste jaar als onderneemster had ik niet goed nagedacht over hoe ik wilde ondernemen en wat mijn voorwaarden waren. Dus toen ik werd gevraagd om een CEO te begeleiden, was dat nog niet duidelijk.

Ik stelde een factuur op en deze kwam terecht bij de inkoopafdeling. Bij multinationals duurt het vaak drie tot vier maanden tot zoiets afgewerkt wordt, omdat het langs verschillende andere afdelingen moet voor goedkeuring. Ik had daar niet over nagedacht. Bij de controle van de boekhouding kwam ik er pas achter dat de factuur nog openstond. Ik heb toen een reminder gestuurd en tegen de desbetreffende CEO gezegd: ik kan je niet meer helpen als je je niet aan mijn betalingstermijn houdt. Blijkbaar was dit duidelijk, want deze klant zorgde er direct voor dat de voorwaarden van de inkoopafdeling veranderd werden.”

– Welke stappen zette je om dit niet opnieuw mee te maken?

“Ik relativeer heel snel, zet de knop om en ga door. Ik wist dat ik deze situatie niet prettig vond, dus vroeg me af hoe ik het kon veranderen. Het antwoord op die vraag kwam snel: ik moet duidelijker zijn over mijn werkwijze naar mijn klanten. Dit veranderde ik van de een op de andere dag. Bij de volgende klant die met me wilde werken zei ik: ‘dat kan, mits je het op mijn voorwaarden doet.’ Het is nooit voorgekomen dat iemand daar nee tegen zei. En ik had me voorgenomen dat áls het zou gebeuren, dat het gewoon geen klant is voor mij.”

“Als je voor jezelf niet bepaalt hoe jij het wil, dan bepaalt je klant.”

Ik kan me voorstellen dat veel ondernemers het spannend vinden om zoiets te benoemen. Maar als je voor jezelf niet bepaalt hoe jij het wil, dan bepaalt je klant. Vanuit mijn werk spreek ik met veel ondernemers en ik merk dat veel mensen gaan ondernemen voor de vrijheid, maar uiteindelijk helemaal geen regie over hun eigen onderneming hebben. Daar kunnen nog veel stappen in gemaakt worden. Wat ik anderen graag wil meegeven is: als je gaat ondernemen, denk goed na over jouw voorwaarden. Hoe regel jij je facturatie? Hoe vaak wil je werken? Wanneer werk je wel en wanneer niet?”

– Wat was voor jou hierin de belangrijkste les?

“Ik realiseerde me dat ik voor mezelf de manier waarop ik wilde ondernemen, nog niet scherp had. Ik denk dat je als ondernemer ontzettend kunt groeien door dit soort spiegels voorgehouden te krijgen. Hierdoor heb ik ook duidelijk gekregen wat het resultaat van mijn werk is. Dat resultaat benoemen is een proces geweest. Dat inzicht had ik niet meteen, maar ik denk dat het voor een klant veel helder maakt. Als je net begint met ondernemen, snap ik dat je aan uurtje-factuurtje doet, maar stop daar op een gegeven moment mee. Bij uurtje-factuurtje vertel je je uurtarief aan een klant, maar je weet nog niet hoe lang het traject gaat duren. Uiteindelijk weet de klant dan nog steeds niet hoeveel hij of zij kwijt gaat zijn.

Een issue dat nu heel actueel is, is ziekteverzuim. Als je als ondernemer kunt zeggen: ‘ik kan je helpen om het ziekteverzuim met vier procent te verlagen en dit gaat het kosten’, weet ik zeker dat een bedrijf met je wil werken en bereid is om de factuur vooraf al te betalen. Dat is namelijk veel helderder dan: ‘ik kan je helpen met het ziekteverzuim. Mijn uurtarief is 110 euro en laten we maar beginnen’.”

Dit doe ik nooit meer

In de rubriek 'Dit doe ik nooit meer' vertellen professionals openhartig over de 'fouten' die ze hebben gemaakt in hun werk. Hoe komt het dat dit fout ging? Wat hebben ze ervan geleerd? En natuurlijk weten we dat 'fouten maken mag'. Toch mogen we onszelf daar soms wel weer even aan herinneren. Want tegen je vrienden zeg je dat met gemak, maar sta je jezelf ook toe om lekker 'op je bek' te gaan?

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een inspirerend verhaal om hier te delen? Mail je verhaal in het kort naar redactie@feemonline.nl 

it's a movement

join us!

Meer van dit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MEEST BEKEKEN

Hoe je dromen waarmaakt

Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

De comfortzone van je bucketlist

Voordeel is dat we zullen genieten van dingen die we tot een jaar geleden ‘gewoon’ vonden en voor lief namen. Wat dacht je van...

Energetische reading: kijken naar je energie.

DE VORM VAN DEZE WEEK: Energetische Businessreading Bij een energetische (business)reading wordt gekeken naar de energie van jou en je bedrijf. iedereen die dit kan,...

Dorien volgde een Creatrix-traject. “Je voelt je bijna lullig, want wát een hoop shit heb ik”

DE METHODE VAN DEZE WEEK: Creatrix Het is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Creatrix haalt overtuigingen die in je (onderbewuste) systeem zitten weg. Je...

Van ongepland zwanger naar doula: “Zij gaf me de richting die ik zocht”

Bewust leven speelde altijd al een grote rol in het leven van Elvira Broersma. De switch die ze drie jaar geleden maakte van haar...

Omgaan met tegenslag. Esmeralda weet niet beter.

Van jongs af aan is Esmeralda Kleinreesink ondernemend ingesteld. Op haar zeventiende begint ze bij defensie, waar ze opklimt tot luitenant-kolonel bij de Luchtmacht....

Dit vroef om lef: ‘Ik dacht: het wordt nooit meer wat’

Jeannette Welp, spreker en musicus, trok zalen van honderden mensen met haar muzikale keynote toen corona ons land bereikte. Al haar sprekersklussen werden opeens...

Mijn ambities? “Ik ben gewoon een zoeker, dat is onderdeel van wie ik ben.”

Dat ze al vijftien jaar als taalverwervingsdeskundige lessen en trainingen verzorgt is best bijzonder. Want als je het c.v. van Alike Last bekijkt, is...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?