Een gezonde relatie met geld

Onze expert: Mariëtte Muller van het CijferParadijs

Het CijferParadijs is een geldontzorgkantoor voor mensen die met mensen werken. Tanja en Mariëtte zijn geldcoach en begeleiden bewuste ondernemers op hun pad naar een financieel gezond bedrijf. Daarnaast staan er in Het CijferParadijs drie boekhoud-dames klaar om de boekhoudingen en fiscale aangiftes bij te houden en op te stellen. Het CijferParadijs staat voor zakelijke en persoonlijke ontwikkeling. Voor FEEM deelt Mariëtte (en soms Tanja) haar persoonlijke visie op en ervaringen met geld en ondernemerschap

Leestijd: 2 minuten

Een financieel gezond bedrijf heeft allereerst een ondernemer nodig die een gezonde relatie heeft met geld. Wil je genoeg salaris verdienen voor de kwaliteit die je levert, dat geldt hetzelfde: je hebt een gezonde relatie met geld nodig.

Ik kan al zolang als geld een rol speelt in mijn leven, goed met geld omgaan. Geen gat in mijn hand en netjes sparen voor welk doel ik op dat moment dan ook voor ogen heb. Ik kan ook goed met mensen omgaan. Heb altijd veel vriendinnen en vriendjes gehad.
En toch wil dat niet zeggen dat al deze relaties gezond waren. Sterker nog, als ik er met de kennis van nu op terug kijk, waren veel van mijn vriendschappen en relaties helemaal niet zo goed voor mij.

Relaties
Met de kennis van nu kan ik dat ook zeggen over mijn relatie met geld.
Ik was (en ben) een neurotische spaarder. Voor elk doel wel een potje. Zowel privé als zakelijk. Ik vind het prettig om te weten hoeveel geld ik heb, en waarvoor het bestemd is. Een controle freak is er niets bij. Ik ben ermee aan de slag gegaan. En ondanks dat ik nog altijd geld reserveer voor toekomstplannen, kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat mijn relatie met geld nu gezonder is dan ooit!

“Geld is energie”

Geld is energie en als je een gezonde relatie hebt met geld dan durf je:

  • geld te vragen
  • geld te verdienen
  • geld uit te geven
  • geld te reserveren
  • geld áan te kijken

Geld sparen kon ik goed. Geld uitgeven niet. Geld verdienen was een dingetje.
Sterker nog, ik was er trots op dat ik met heel weinig geld rond kon komen. En op zich is daar ook niets mis mee. Bezuinigen moeten we allemaal wel eens en het is fijn als dat zonder al te veel frustraties kan.

Gezond/ongezond
Maar de crux zit ‘m natuurlijk in dat verschil tussen gezond en ongezond. Trots zijn op ‘weinig geld’ omdat je niet méer geld durft te vragen is ongezond. Geld sparen omdat je bang bent altijd te kort te komen is ongezond. Geld reserveren om te anticiperen op grote uitgaven in de toekomst is dan weer gezond!

Gezonde relaties hebben alles te maken met waardering. Of dat nou om relaties met mensen of om relaties met geld gaat. Waardering voor de kwaliteit die jij levert. Waardering voor de klant voor wie jij zo graag een probleem oplost. Waardering voor jezelf als persoon.

“Gezonde relaties hebben alles te maken met waardering”

En daar zat voor mij het kantelpunt.

Door mijzelf de afgelopen jaren eens flink onder de loep en onder handen te nemen heb ik mijzelf beter leren kennen. Schematherapie, een ODC-talentscan en een familieopstelling brachten ontzettend veel inzicht. Ik ben gaan waarderen wat ik in huis en de wereld te bieden heb. En door deze ontwikkeling vind ik nu dat ik meer verdien.
Zowel in geld als in vriendschappen.

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Mariëtte helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van feem meteen in je mail?