Kennisartikel van een verschilmaker

Ontdek in dit artikel of jij een gezonde relatie met geld hebt

Wil je genoeg salaris verdienen voor de kwaliteit die je levert, dat geldt: je hebt een gezonde relatie met geld nodig. In dit artikel zet ik je op scherp om weer even te checken bij jezelf of je een gezonde of ongezonde relatie hebt met geld. En die uitkomst zou je wel eens kunnen verrassen...

Leestijd: 2 minuten

Ik kan al zolang als geld een rol speelt in mijn leven, goed met geld omgaan. Geen gat in mijn hand en netjes sparen voor welk doel ik op dat moment dan ook voor ogen heb. Ik kan ook goed met mensen omgaan. Heb altijd veel vriendinnen en vriendjes gehad.
En toch wil dat niet zeggen dat al deze relaties gezond waren. Sterker nog, als ik er met de kennis van nu op terug kijk, waren veel van mijn vriendschappen en relaties helemaal niet zo goed voor mij.

Relaties
Met de kennis van nu kan ik dat ook zeggen over mijn relatie met geld.
Ik was (en ben) een neurotische spaarder. Voor elk doel wel een potje. Zowel privé als zakelijk. Ik vind het prettig om te weten hoeveel geld ik heb, en waarvoor het bestemd is. Een controle freak is er niets bij. Ik ben ermee aan de slag gegaan. En ondanks dat ik nog altijd geld reserveer voor toekomstplannen, kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat mijn relatie met geld nu gezonder is dan ooit!

“Geld is energie”

Geld is energie en als je een gezonde relatie hebt met geld dan durf je:

  • geld te vragen
  • geld te verdienen
  • geld uit te geven
  • geld te reserveren
  • geld áan te kijken

Geld sparen kon ik goed. Geld uitgeven niet. Geld verdienen was een dingetje.
Sterker nog, ik was er trots op dat ik met heel weinig geld rond kon komen. En op zich is daar ook niets mis mee. Bezuinigen moeten we allemaal wel eens en het is fijn als dat zonder al te veel frustraties kan.

Foto relatie met geld: door geralt via Canva
Foto relatie met geld: door geralt via Canva

Gezond/ongezond
Maar de crux zit ‘m natuurlijk in dat verschil tussen gezond en ongezond. Trots zijn op ‘weinig geld’ omdat je niet méer geld durft te vragen is ongezond. Geld sparen omdat je bang bent altijd te kort te komen is ongezond. Geld reserveren om te anticiperen op grote uitgaven in de toekomst is dan weer gezond!

Gezonde relaties hebben alles te maken met waardering. Of dat nou om relaties met mensen of om relaties met geld gaat. Waardering voor de kwaliteit die jij levert. Waardering voor de klant voor wie jij zo graag een probleem oplost. Waardering voor jezelf als persoon.

“Gezonde relaties hebben alles te maken met waardering”

En daar zat voor mij het kantelpunt.

Door mijzelf de afgelopen jaren eens flink onder de loep en onder handen te nemen heb ik mijzelf beter leren kennen. Schematherapie, een ODC-talentscan en een familieopstelling brachten ontzettend veel inzicht. Ik ben gaan waarderen wat ik in huis en de wereld te bieden heb. En door deze ontwikkeling vind ik nu dat ik meer verdien.
Zowel in geld als in vriendschappen.

Mariëtte Muller
Mariëtte Muller
Mariëtte is geldcoach voor ondernemers die willen groeien en ontwikkelen. Zij werkt als zelfstandig professional én is als coach en trainer verbonden aan Het CijferParadijs. Voor FEEM deelt Mariëtte haar persoonlijke beide op en ervaringen met geld en ondernemerschap.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, gedrag en leiderschap. Zij begeleiden jou bij het leiden van je eigen, echte leven zodat je werkt en leeft op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Meer van deze Verschilmaker

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in