Visie

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

'Money money money, must be funny, in the rich man’s world.' Abba. Wie kan ‘m niet meezingen. Funny dus dat geld. Nou, voor heel veel mensen helemaal niet zo funny. Want geld schuurt. Oké, het is energie zeggen ze. Maar hoe dan, als je liever je bed uit komt om anderen te helpen dan om geld te verdienen. Wat als geld kopzorgen geeft, omdat je je er niet mee bezig wilt houden, maar toch móet het!

Leestijd: 3 minuten

Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het ook ontzettend lastig is om geld te vragen. Het voelt vies. Het voelt als binnen harken. Het voelt als aftroggelen.

En dat terwijl we vaak wel graag geld uitgeven. Bijvoorbeeld aan een mooie opleiding of masterclass. Iets dat ons vooruit helpt. Is die ander dan ook aan het harken en troggelen? Nee, dat vinden we van niet, want we krijgen er iets van waarde voor terug.

“Zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, is het ontzettend lastig om geld te vragen”

Dus als jij mensen helpt, dan durf jij daar géén goed geld voor te vragen? Terwijl als een ander jou helpt, dan betaal je daar graag voor.
Volgens mij is het resultaat van deze som dat het dan onder aan de streep wel erg slecht voor jóu uitpakt!
En trouwens, even heel praktisch, hoe kun je nou geven wat je niet ontvangen hebt.

Geven en nemen.
Yin en yang.
Donker en licht.
Bassie en Adriaan.

Het kan alleen samen bestaan.

Het fundament van een gezonde relatie, en dat geldt óók voor zakelijke relaties, is een balans in gelijkwaardige uitwisseling. Als er alleen gegeven of alleen genomen wordt, dan is het eenrichtingsverkeer en raakt de relatie uit balans en wordt ongezond. En we weten best dat dat zo werkt. Toch?

“Het fundament van een gezonde relatie is een balans tussen gelijkwaardige uitwisseling”

In het boek De Fontein schrijft Els van Steijn: “Ieder geeft en ontvangt op zijn eigen manier. De uitwisseling hoeft niet in dezelfde vorm plaats te vinden. Zo ontstaat een prachtige gezamenlijk gegenereerde omzet van geven en ontvangen. Deze omzet wordt gevoeld als een oprechte relatie.”

Foto gelijkwaardige uitwisseling: door CihatDeniz via Canva
Foto gelijkwaardige uitwisseling: door CihatDeniz via Canva

En voor de duidelijkheid, deze alinea volgde op een anekdote over een shawl die cadeau werd gegeven. Els spreekt hier dus niet over omzet in de vorm van geld. Maar als ondernemer heb jij wél omzet in geld nodig om te kunnen blijven bestaan. Bovendien moet je als professional geen vrienden willen worden met jouw coachees of klanten. En dus moet er een zakelijke uitwisseling plaats vinden, die aan beide partijen recht doet en tegelijk wel een oprechte relatie tot stand brengt. De een is van waarde, en de ander betaalt daar graag voor.

En realiseer je heel goed dat als jij je tarieven of loon met een ‘verkeerde’ intentie te laag houdt, je daar de ander tekort mee doet. De ander kan jou dan namelijk onvoldoende terug geven voor wat hij/zij ontvangen heeft van jou. Met een te laag tarief maak jij de relatie moedwillig ongelijkwaardig. En de ander zal dat voelen.

“Wanneer jij je tarieven te laag houdt, doe je daar een ander tekort mee”

Om de juiste waarde te kunnen bepalen zijn er verschillende componenten van belang: welk probleem los jij op? Bereik je de juiste doelgroep, dus precies die mensen die dat specifieke probleem hebben en dat heel graag opgelost zouden willen zien? Heb jij voldoende kennis en vaardigheden in huis om het probleem op te lossen? Hoeveel geld heb jij nodig voor je privé leven?

Ondernemerschap is een ‘spel’ dat je moet durven spelen. En daar hoort ook experimenteren met je prijs bij. Marktonderzoek doen. Vragen durven stellen aan potentiele klanten: wat zou jij voor mijn hulp over hebben?

Ook hier gaat het om een uitwisseling waarmee je waardevolle relaties opbouwt.

Adem in en adem uit en voel wat jij nu nog nodig hebt om over jouw drempelvrees heen te springen. Durf (geld) te vragen!

Mariëtte Muller
Mariëtte Muller
Mariëtte is geldcoach voor ondernemers die willen groeien en ontwikkelen. Zij werkt als zelfstandig professional én is als coach en trainer verbonden aan Het CijferParadijs. Voor FEEM deelt Mariëtte haar persoonlijke beide op en ervaringen met geld en ondernemerschap.

FEEM Magazine

In FEEM Magazine vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuïtie en innerlijk leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Heb je behoefte aan meer support, inspiratie en begeleiding bij het ondernemen op een ontspannen manier. Zonder twijfel, onzekerheid en stress? Kijk dan eens bij de FEEM Community.

Meer van deze schrijver

[td_block_big_grid_3 category_id="_more_author"]

Andere Artikelen

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over ondernemen van binnen naar buiten. Door jouw reactie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

42 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in