Visie van een verschilmaker

Zit je in de ja-maar modus? Zo kom je eruit!

Even geleden schreef ik al een artikel over wat we toch veel van onszelf moeten. In dezelfde periode was ik begonnen met een blij-lijstje. Want ik vond dat ik zoveel moest en daar mochten wel wat meer leuke momenten tegenover staan. Maar toen ging dit tegen me werken.

Leestijd: 2 minuten

Het begin was heel makkelijk, ik word namelijk blij van hele kleine dingen. Wat er zoal op stond:

 • Bloemetjes die uitkomen
 • Een leuk bloemetje op de tafel
 • Een vlinder op een vlinderstruik
 • Met de hond wandelen precies tussen twee buien in
 • Mijn huis, vooral nadat de schoonmaakster is geweest
 • De zon die schijnt
 • Precies op het goede moment aan komen lopen als je een drukke weg over wilt steken
 • Als beide pubers blij zijn
 • Een leuk liedje op de radio

”Ik word bij van kleine dingen”

Afijn, slechts een paar voorbeelden, maar je begrijpt vast de strekking. Ik word heel makkelijk blij. Waarom ik er dan toch niet blij van werd? Ik betrapte me op het
‘ja, maar-effect’. Voor ieder ding waar ik blij van werd, had ik ongemerkt ook een ja-maar-dingetje.

 • Zo mooi dat bloemetje dat uitkomt. Leuk, bij ons in de tuin ook.
  MAAR ik moet wel even onkruid wieden, dan kan ik er nog meer van genieten.
 • Zo leuk dat bloemetje op de tafel, daar word ik blij van.
  MAAR dat mag ik dus best wat vaker doen en wil ik dat eigenlijk wel want we hebben nog genoeg wensen die geld kosten.
 • Heel mooi, die vlinder op de vlinderstruik.
  MAAR het wordt nu toch echt wel tijd om die vlinderstruik te regelen voor in onze tuin.
 • Heerlijk, het komt precies zo uit dat ik met de hond kan wandelen tussen die twee buien in.
  MAAR ik zou willen dat ik weer langere stukken kon wandelen en niet beperkt werd door de stijfheid in mijn benen en de pijn in mijn voeten.

”Ik betrapte mezelf op het ‘ja, maar-effect”

Zucht. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen negatief persoon, maar zo word ik dus helemaal niet blij.

Waar ik benieuwd naar ben: doe jij dit ook? En zeg vooral niet te snel nee, maar let er eens op.

Ik draai het nu om naar EN. Prachtig, die vlinder op de vlinderstruik en daar mag ik lekker van genieten.

Heus, even wennen, het gaat niet vanzelf. Maar het werkt wel. Daarom zou ik zeggen: probeer het eens. Daar wordt het leven leuker van. Juist bij die ‘simpele’ kleine dingen.

Joyce Dunnewold
Joyce Dunnewoldhttp://feemonline.nl/joyce-dunnewold/
Joyce Dunnewold is trainer in Microsoft Office. Haar missie is om gebruikers slimmer te laten werken in de verschillende onderdelen van Microsoft Office. Bespaar tijd, voorkom frustratie en creëer overzicht. Het kan, als je weet hoe.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuitïtie en leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

 

Meer van deze Verschilmaker

Artikelen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in