Blog van een van onze leden

Durf jouw problematische coping strategieën onder ogen te zien voor meer groei

Soms heb je een onderbuikgevoel en weet je dat je in het diepe mag springen. Je voelt aan alles dat het jouw tijd is om het leven, met beide handen, volledig vast te grijpen. Als je dan luistert naar deze innerlijke fluisterstem, maak je hele mooie keuzes. Keuzes die bijdragen aan groei, op zowel persoonlijk als zakelijk gebied.

Leestijd: 2 minuten

Maar dan volgt er een andere stem: “Zou je dat wel doen, dat is toch veel te eng? Ik zou het niet doen, dit kan er alleen maar voor zorgen dat mensen je vreemd gaan vinden en je allerlei negatieve reacties krijgt. Dat kun jij helemaal niet. Jij bent toch geen expert op dat gebied?”.

Comfortzone

Als je naar deze stem luistert, ook wel ons reptielenbrein genoemd, durf je deze keuzes niet te maken en blijf je veilig binnen jouw comfortzone. Ons reptielenbrein wil namelijk alleen maar dat wij ons veilig voelen. Deze wil dat ons stress-systeem niet in werking hoeft te schieten. Dan hebben we nog ons zoogdierenbrein, ons limbisch systeem, welke alleen maar wil dat we plezier hebben. En laat dat nou net niet het eerste gevoel zijn dat wordt opgeroepen als we uit onze comfortzone stappen.

Leren door het doen

Vorig jaar heb ik de jaaropleiding ‘Psychologie van hoog sensitiviteit’ gevolgd. Dankzij deze opleiding mag ik mezelf expert noemen op het gebied van hoog sensitiviteit. Ik heb 240 uur theorie eigen gemaakt en velen boeken gelezen over HSP. Maar het is niet de theorie waardoor ik mezelf expert noem. Nee, het zijn vooral de praktijkdagen waarin ik de volledige Toolbox van Veerkracht heb mogen doorlopen.

Dat heb ik met beide handen volledig vast gegrepen, hoe spannend dit ook was!

We maken allemaal wel eens gebruik van problematische coping strategieën. Dit zijn manieren hoe je met problemen om kunt gaan. Dat zijn vaak niet de meest handige strategieën en toch trappen we in deze valkuilen, ik net zo goed. Maar dankzij mijn opleiding zijn deze strategieën zichtbaar geworden en kreeg ik de kans om hiermee aan de slag te gaan. Dat heb ik met beide handen volledig vast gegrepen, hoe spannend dit ook was!

Voorbeelden van problematische coping strategieën:

• Ervaringsvermijding > Moeilijke en enge zaken voor je uit schuiven
• Rumineren > Focussen in gedachten op wat er niet goed zal gaan
• Emoties achter een masker verbergen > Bang dat anderen je emoties zien en doorhebben hoe je echt bent, waardoor jij denkt dat ze je als zwak, dom of gek zien
• Kortetermijnfocus > Niet zichtbaar durven zijn, omdat je dit te eng vindt, terwijl het resultaat voor de langere termijn wel meer zou opleveren
• Volharden in dezelfde responsen > Nog een schepje erbovenop doen als je jouw werk niet afkrijgt en nog harder werken
• Agressief of vijandig reageren > De manier hoe jij je uitspreekt over iemand die je niet lijkt te zien. De manier hoe jij reageert in de file of als je computer niet werkt.
• Negatief oordelen > Je hebt vaak in 1 oogopslag door wat er niet klopt. Je hebt de neiging je te vergelijken met hoe anderen iets doen

In mijn volgende blogs zal ik je verder meenemen op ontdekkingsreis door de Toolbox van Veerkracht en hoe mij dit als mens, ondernemer en partner heeft verrijkt. Dit gun ik jou ook!

Monique van Zoelen
Monique van Zoelenhttps://feemonline.nl/monique-van-zoelen/
Monique is gecertificeerd coach en ervaringsdeskundige op het gebied van faalangst, beelddenken en hoog sensitiviteit. Binnen 1 á 2 sessies komt ze tot de kern. Bewustwording, groei en zingeving vindt ze erg belangrijk en daar is zij dan ook dagelijks mee bezig.

je krijgt wat je nodig hebt

Alle artikelen in dit magazine worden geschreven door onze journalisten. Op één rubriek na: 'Je krijgt wat je nodig hebt'. Hier vind je de blogs van onze Verschilmakers en daar is dit blog ook een voorbeeld van. Geschreven op persoonlijke titel. De onderwerpen zijn heel divers: je krijgt wat je nodig hebt. Laat je verrassen.

Samen maken we het verschil. Er zijn veel verschillende vrouwelijke ondernemers in Nederland die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een mooiere wereld. Door hen de mogelijkheid te geven om hun inspiratie met jou te delen, wordt onze gezamenlijke impact nog groter.

Meer van deze Verschilmaker

Andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in