Maar dan volgt er een andere stem: “Zou je dat wel doen, dat is toch veel te eng? Ik zou het niet doen, dit kan er alleen maar voor zorgen dat mensen je vreemd gaan vinden en je allerlei negatieve reacties krijgt. Dat kun jij helemaal niet. Jij bent toch geen expert op dat gebied?”.
Comfortzone
Als je naar deze stem luistert, ook wel ons reptielenbrein genoemd, durf je deze keuzes niet te maken en blijf je veilig binnen jouw comfortzone. Ons reptielenbrein wil namelijk alleen maar dat wij ons veilig voelen. Deze wil dat ons stress-systeem niet in werking hoeft te schieten. Dan hebben we nog ons zoogdierenbrein, ons limbisch systeem, welke alleen maar wil dat we plezier hebben. En laat dat nou net niet het eerste gevoel zijn dat wordt opgeroepen als we uit onze comfortzone stappen.
Leren door het doen
Vorig jaar heb ik de jaaropleiding ‘Psychologie van hoog sensitiviteit’ gevolgd. Dankzij deze opleiding mag ik mezelf expert noemen op het gebied van hoog sensitiviteit. Ik heb 240 uur theorie eigen gemaakt en velen boeken gelezen over HSP. Maar het is niet de theorie waardoor ik mezelf expert noem. Nee, het zijn vooral de praktijkdagen waarin ik de volledige Toolbox van Veerkracht heb mogen doorlopen.
Dat heb ik met beide handen volledig vast gegrepen, hoe spannend dit ook was!
We maken allemaal wel eens gebruik van problematische coping strategieën. Dit zijn manieren hoe je met problemen om kunt gaan. Dat zijn vaak niet de meest handige strategieën en toch trappen we in deze valkuilen, ik net zo goed. Maar dankzij mijn opleiding zijn deze strategieën zichtbaar geworden en kreeg ik de kans om hiermee aan de slag te gaan. Dat heb ik met beide handen volledig vast gegrepen, hoe spannend dit ook was!
Voorbeelden van problematische coping strategieën:
• Ervaringsvermijding > Moeilijke en enge zaken voor je uit schuiven
• Rumineren > Focussen in gedachten op wat er niet goed zal gaan
• Emoties achter een masker verbergen > Bang dat anderen je emoties zien en doorhebben hoe je echt bent, waardoor jij denkt dat ze je als zwak, dom of gek zien
• Kortetermijnfocus > Niet zichtbaar durven zijn, omdat je dit te eng vindt, terwijl het resultaat voor de langere termijn wel meer zou opleveren
• Volharden in dezelfde responsen > Nog een schepje erbovenop doen als je jouw werk niet afkrijgt en nog harder werken
• Agressief of vijandig reageren > De manier hoe jij je uitspreekt over iemand die je niet lijkt te zien. De manier hoe jij reageert in de file of als je computer niet werkt.
• Negatief oordelen > Je hebt vaak in 1 oogopslag door wat er niet klopt. Je hebt de neiging je te vergelijken met hoe anderen iets doen
In mijn volgende blogs zal ik je verder meenemen op ontdekkingsreis door de Toolbox van Veerkracht en hoe mij dit als mens, ondernemer en partner heeft verrijkt. Dit gun ik jou ook!