Boekbespreking

Drie redenen waarom vrouwen steeds succesvoller zijn in sales

Leestijd: 3 minuten

Natuurlijk gaat sales nog steeds om geld verdienen. De betekenis van verkopen verandert niet. Je biedt iets aan en wilt daar in ruil geld voor. De manier waarop de klant behandelt wordt is wel heel sterk aan het veranderen.

De aanpak van sales is verandert van pushen en trekken naar werken vanuit de behoefte van de klant. Vanuit verbinding en oprechtheid. Zonder trucjes en machtspelletjes. Het nieuwe sales is op het lijf van de vrouw geschreven. Hieronder zal ik je meenemen in de 3 reden waarom ik geloof in de kracht van vrouwen in sales.

1. Het nieuwe sales draait om de klantrelatie

Waar er eerder vaak niet omgekeken werd naar de klant nadat de verkoop werd gedaan, gaat het tegenwoordig steeds meer om toegevoegde waarde leveren. Het verschil maken. Het nieuwe sales draait veel meer om wat de klant wil en wat zijn/haar behoeftes zijn. Daarvoor moet je wel weten wat die behoeftes zijn voordat je daarop in kan springen.
En daar komt de vrouw om de hoek kijken. Vrouwen zijn namelijk natuurlijke zorgdragers. Ook in 2021 is het nog steeds de vrouw die er zelf voor kiest om te zorgen voor de kinderen. Die zal checken hoe het gaat met de buurvrouw omdat zij zojuist haar moeder is verloren of even langs gaat bij die zieke vriendin om fruit te brengen.

Juist in 2021 komt die zorgrol in sales heel goed van pas. Als vrouw weet jij vaak al wat je klant nodig heeft. Ook voordat de klant erom moet vragen. Daar kan jij het verschil maken! Vrouwen kletsen nou eenmaal ook makkelijker, dus zullen sneller horen wat er speelt in de markt. Daardoor kunnen ze ook beter inschatten wat de groeiende behoeftes zijn van de klant. Zo kan je de klant verassen en verzorgen in de hele klantreis. Waardoor de kans op een herhaalde aankoop vele malen groter wordt.

2. Vrouwen zijn betere luisteraars

Over het algemeen zijn vrouwen beter in luisteren. Dat is een kwaliteit die stamt uit de oertijd en hoort bij de zorg rol die de vrouw meestal vervult. Ook is de intuïtie van een vrouw vaak meer ontwikkeld of beter gezegd, vrouwen durven beter te vertrouwen op hun gevoel. En juist dat maakt een groot verschil in een verkoopgesprek.

Mannen zijn in een verkoopgesprek vaak meer aan het woord dan de klant zelf. Ze zijn de klant met woorden aan het overtuigen. Je ziet dat nog steeds veel gebeuren bij bijvoorbeeld die energie verkopende partijen aan de telefoon. Er is vaak geen woord tussen te krijgen.

Vrouwen zijn in verkoopgesprekken vaak meer aan het luisteren en laten de klant meer aan het woord. En dat is echt een gouden manier van heel veel waardevolle informatie verzamelen. Door de juiste vragen te stellen kom je achter de behoeftes van je klant en kan jij je aanbod veel scherper inzetten. Ook zorgt het luisteren ervoor dat een klant zich echt gehoord voelt. De klant krijgt zo de waardering die hij/zij nodig heeft om zichzelf te overtuigen dat jij echt wil helpen i.p.v. alleen geld verdienen.

3. Vrouwen zijn geen mannen

Ja dat klinkt even gek! Maar mensen zijn salesmoe. Consumenten zijn continu bang iets aangesmeerd te krijgen waar ze helemaal niet op zitten te wachten. En vraag de gemiddelde Nederlander om een sales persoon te beschrijven en voilà: de gladde verkopende man met strak pak en haren in de gel, komt naar voren. Mensen koppelen het vieze woord sales aan gladde mannen.

Dus als vrouw heb je het voordeel dat je niet in het stereotype sales persoon valt. En dat levert je meteen een heel groot voordeel op! Dat betekent wel dat jij je ook als vrouw zult moeten gedragen en niet het typische salesgedrag van een man moet gaan aannemen. Ik zeg altijd: blijf dichtbij jezelf en ga niet de rol van verkoper spelen.

Conclusie

Eigenlijk kun je zeggen dat ook sales de behoefte van vrouwelijke energie steeds meer omarmt en nodig heeft. Dus jij als vrouwelijke ondernemer hoeft je nooit meer zorgen te maken of jij sales wel goed kan (leren). Je hebt in deze tijd al drie pluspunten ten opzichte van je mannelijke ondernemers.

Onthoud wel dat ook de kracht van leiderschap heel belangrijk is in sales. Het punt waar jij als vrouw kan leren van mannen. Want tenslotte gaat het over de balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Niemand is erbij gebaat om alleen vrouwelijke kwaliteiten in te zetten, want vrouwen zijn ook geneigd voornamelijk te kletsen en vergeten te verkopen. Of anders gezegd: zijn geneigd om veel te geven en weinig te nemen. Zit jij meer in de mannelijke of de vrouwelijke energie als het gaat om verkopen?

1 REACTIE

  1. Goed stuk, Anne! Een mooie reminder om dicht bij jezelf te blijven, ook in sales. We mogen onze vrouwelijke kwaliteiten omarmen. Daar zit onze kracht. En zeker: wel weer in balans met het masculiene. Uiteindelijk mogen we wel om de deal vragen. 🙂 Dat heb ik zeker moeten leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?