Inhoud van dit artikel
DE METHODE VAN DEZE WEEK: SCHRIJVEND COACHEN
Er zijn uiteenlopende redenen waarom schrijven fijner kan zijn dan praten over hetgeen waar je mee zit. Wanneer je tegenover iemand zit, voel je je misschien bekeken, of heb je het gevoel dat je je moet herpakken als emoties de overhand krijgen. Bij een traject op schrift met een schrijvend coach, kun je dat loslaten.
Schrijvend coach Margot Lepelaars legt ons uit hoe het werkt.
Met haar bedrijf Scripto Coaching biedt Margot een schrijftraject aan, waarin ze twee weken, vijf dagen per week met haar cliënten schrijft per e-mail.
Wendie Metsaars volgde een traject bij Margot en deelt met ons haar ervaring.
“Een sterke eigenschap van Margot is dat ze structuur aanbrengt in het verhaal. Ze geeft kernachtige samenvattingen en weet de juiste vragen te stellen.”
Coach Margot legt uit:
“De grote kracht van deze methode, is dat mensen zich anoniem wanen. Daardoor durven ze zich sneller bloot te geven. Wanneer je tegenover iemand zit, voel je je misschien bekeken. Iemand mailt mij waar hij of zij mee zit. Ik vraag daar vervolgens van alles over. Zo krijg je goed in beeld wat er precies speelt. Dat kan van alles zijn. Zo heb ik cliënten die veel ballen in de lucht houden en bijna omvallen, maar niet weten hoe ze dat moeten veranderen. Dat is slechts een voorbeeld, want er zijn talloze vraagstukken of emoties die je kunt onderzoeken.
Na het beschrijven van het vraagstuk of onderwerp gaan we de diepte in.
Na het beschrijven van het vraagstuk of onderwerp gaan we de diepte in. Dan stel ik vragen als: wat deed deze gebeurtenis met je? Welke gedachtes zitten erachter? Zo krijg je inzicht in je eigen denken en doen. Hierdoor ontstaat ruimte om te kijken naar nieuwe mogelijkheden.
Wanneer ik de mails binnen krijg, toon ik veel begrip. Ik laat mensen veel vertellen. Het lijkt op een coachingsgesprek, maar dan op schrift. Als ik deze coaching in één woord samenvat, dan is dat ‘bewustwording’. Je wordt je namelijk bewust van gedachten, gevoelens, gedrag en overtuigingen, maar zeker ook van het feit dat je daar invloed op hebt.
Voor ik me ben gaan richten op het coachen, heb ik meer dan twintig jaar als huisarts-assistent gewerkt. In de praktijk leerde ik dat veel klachten worden veroorzaakt door stress. Ik heb toen een opleiding tot stress-counselor gevolgd. Daarbij zocht ik naar een manier om laagdrempelige hulp te bieden. Die manier vond ik precies in dit schrijftraject, als schrijvend coach.
Schrijven kan prettig zijn voor mensen die niet durven te praten over wat hen dwars zit
Er zijn veel uiteenlopende redenen waarom schrijven fijner kan zijn dan praten over datgene waar zij mee zitten. Zo kan schrijven prettig zijn voor mensen die meer tijd nodig hebben, of die niet durven te praten. Bij schrijven kun je nog even lezen wat je hebt verteld, voor je het opstuurt. Ook voor mensen die veel tobben of malen en het prettig vinden om hun gedachten op papier te zetten, kan schrijven een uitkomst zijn.
Ook wanneer je een hoge drempel ervaart om naar een coach of therapeut toe te gaan, is het prettig dat je met een schrijvend coach vanuit huis werkt; je hoeft er de deur niet voor uit. ‘Je bent onzichtbaar zichtbaar en voelbaar aanwezig’, zei een cliënt eens daarover. Wanneer je in je eigen omgeving schrijft, is het makkelijker om je emoties te laten gaan. Je hoeft niet te denken: ’Ik moet mezelf herpakken, want er zit iemand tegenover me’. Je kunt rustig de tijd nemen.
Schrijven geeft een ander soort concentratie dan praten. Door verdiepende vragen kom je steeds verder in je bewustwording. Daarnaast ordent schrijven je gedachten. Je kunt soms iets van je afschrijven; dat geeft rust. De hele dag door gaan allerlei gedachten door je hoofd. Wanneer je ze opschrijft, kun je ze onderzoeken. Dan kun je er met een kritische blik naar kijken: is dit echt zo? Of zit dit alleen zo in mijn hoofd? Zo kun je je probleem goed analyseren. Door te schrijven kom je in verbinding met jezelf.
Cliënten vertellen wel eens dat ze in andere coaching het gevoel hadden dat ze ‘hun best’ moesten doen voor de coach en daarom niet helemaal eerlijk naar zichzelf konden kijken. Wanneer zij schreven kon dat wel. Ze waren zich bewuster van wat ze opschreven en eromheen draaien voelde als liegen.
Aan het eind van het traject, staat je hele proces op papier, dus je kunt het altijd nalezen.
Je hoeft je tekst ook niet direct op te sturen, lees het nog eens en denk er nog eens over na. Ikzelf kan ook langer nadenken voor ik een antwoord geef, waardoor ik mijn vragen heel zorgvuldig kan formuleren. Aan het eind van het traject, staat je hele proces op papier, dus je kunt het altijd nalezen.
Een belangrijk tegenargument van sceptici is dat gedacht wordt dat je toch iemand moet kunnen zien om de non-verbale communicatie te interpreteren. Maar dat is dus niet zo bij deze methode. Juist de ‘anonimiteit’ zorgt ervoor dat mensen zich blootgeven. Daardoor komen ze tot de kern. Ik hoorde van mijn cliënten dat ze niet kunnen wachten om verder te schrijven, omdat ze steeds weer nieuwe inzichten kregen.”
Coachee Wendie over haar ervaring:
“Ik begon de coaching vorig jaar in maart. Ik ben zelfstandig ondernemer en werkte als trainings-improvisatieacteur, maar door corona kwamen opdrachten te vervallen. Margot, die ik eens had ontmoet op een Open Coffee netwerk, startte destijds als schrijvend coach. Ze vroeg me of ik interesse had in deelname aan het traject. Ik houd van schrijven en doordat opdrachten wegvielen, had ik de tijd en ruimte ervoor.
Van tevoren had ik geen hulpvraag. In de eerste mail begon ik met schrijven over de huidige situatie. Ik schreef over mijn werkzaamheden als zzp’er. Ik vertelde daarnaast een beetje over mezelf. Omdat ik Margot niet goed kende, dacht ik: ‘Weet je, ik schrijf van alles een beetje op.’ Daar heeft zij de highlights uitgepakt. Daar stelde ze dan vragen over, waardoor de thema’s steeds meer diepgang kregen. Zo schreef ik later in het traject ook over persoonlijke onderwerpen, zoals mijn ongewenst kinderloos-zijn.
Het is intiem om met een ‘vreemde’ te schrijven.
Ik vond het best spannend om zo open te zijn in de mails. Het is intiem om met een ‘vreemde’ te schrijven. Om zo open je gedachten op te schrijven en vervolgens te delen vond ik misschien zelfs een beetje eng, maar dat heb ik heel snel losgelaten.Tijdens de coaching merk je meteen dat Margot coacht vanuit positiviteit en aanmoediging. Zo stelde ze me bijvoorbeeld de vraag: ‘Hoe zou het klinken als je het woord perfectionistisch zou veranderen door het woord zorgvuldig?’. Het is iets heel praktisch in je denken, in positief taalgebruik naar jezelf. Het is iets wat ik nog steeds toepas.
Doordat ik met name de focus op anderen legde en dat wegviel, kwam ik in een leegte. Margot liet me inzien dat ik destijds vooral bezig was met geven, maar nu de tijd mocht nemen om aandacht aan mezelf te besteden.
Een sterke eigenschap van Margot is dat ze structuur aanbrengt in het verhaal. Ze geeft kernachtige samenvattingen en stelt de juiste vragen. Hierdoor werd een lijn zichtbaar in mijn verhaal. Ik zag de samenhang tussen ervaringen en waar ik nu sta. Wanneer ik teruglas, las ik dat ik al veel gedaan had op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het lezen werkte als een bewustwording.
Ik ben blij en trots dat het toekomstbeeld al deels is uitgekomen.
Een jaar na het schrijven, heb ik het verhaal teruggelezen. Het raakte me dat ik zo open mijn verhaal gedeeld heb. Wat ik heel mooi vond, was het schrijven van een toekomstbeeld. Daarbij stond de vraag centraal: ‘Wat wil ik in de toekomst?’. Ik ben blij en trots dat het toekomstbeeld al deels is uitgekomen. Ik beschreef dat ik wilde werken vanuit een kamer met uitzicht op een tuin. Nu zit ik in een ruimte met uitzicht op een weiland met paarden, kippen en geiten. Dat ik het had opgeschreven wist ik niet meer, maar het teruglezen is heel mooi. Het is echt mijn verhaal in een document.”