“Door deze TEDxTalk voel ik me als dichteres en trainer gesterkt.”

JUST TAlk

Deze rubriek 'Just TALK' is om meerdere redenen van belang. Op het podium bij TEDx staan vaak de beste sprekers. Leer van hen! Kijk hoe ze dat doen! En daarna: doe het zelf! Niet perse op dat podium, maar ga staan voor waar je in gelooft. Spreek je uit. Laat van je horen. Maak jezelf zichtbaar. Daarnaast zijn het vaak hele inspirerende verhalen en waardevolle lessen. We laten elke keer een van onze lezers aan het woord. Zij deelt met jou haar meest favoriete TEDxtalk. Watch en be inspired. 

Leestijd: < 1 minuut

DE TEDxTALK VAN DEZE WEEK:

– TEDxTalk van Lera Boroditsky, cognitief wetenschapper en professor.
– Lera Boroditsky onderzoekt alles wat te maken heeft met taal en cognitie. Momenteel levert ze een belangrijke bijdrage aan de taalrelativiteitstheorie.
– Ingestuurd door Jolanda Gooier, eigenaresse van JijLandt.

Waarom vind je deze TEDxTalk zo inspirerend?
Jolanda: “Het is een van de beste presentaties die ik ooit zag. Ik word gewoon blij van het zien van haar kennis. Lera Boroditsky weet veel, is intelligent, grappig en draagt een werkelijk fabeltastische jurk, lekker genieten! Door haar humor en de voorbeelden die ze geeft, besef je dat je met elke zin en elk woord een keuze maakt. Ik ben trots op het Nederlands en heb nooit kunnen begrijpen waarom mensen onnodig Engelse woorden gebruiken. Zo onderscheid je jezelf bewust en dwing je de ander extra goed op te letten. Het is bovendien besmettelijk om bewust Nederlandse woorden te gebruiken. Anderen zijn vaak opgelucht als je ‘verkoop’ zegt in plaats van ‘sales’. Dan hoeven zij zelf ook geen modewoorden te gebruiken wat enorm oplucht.”

Wat haal jij eruit?
Jolanda: “Deze TEDxTalk is interessant, omdat je over je eigen taal gaat nadenken op een manier die nog niet wijdverbreid bekend is. Als dichteres en trainer voel ik me gesterkt, ben ik nog bewuster bezig met de kracht en invloed van een grote woordenschat. Je kunt het verschil maken door bewust te kiezen wat je zegt.”

Just watch

How language shapes the way we think

 

Lera Boroditsky onderzoekt hoe taal ons beïnvloedt. Op een humoristische en aansprekende manier brengt zij anderen op de hoogte van haar kennis. Een must-watch voor iedereen!

Wil je ook jouw favoriete tedtalk insturen?

We vinden het erg leuk als je ook jouw favoriete TEDtalk wilt insturen. Door welk TEDxTalk raak jij elke keer weer geïnspireerd? Stuur 'm op naar redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM dagelijks in je mail?