Doe jij al een maandelijkse check op je cijfers?

Onze expert: Garcia Stans

Garcia wil jou als vrouwelijke ondernemer helpen om je cijfers te begrijpen, om jouw angst en onzekerheid voor finance te laten verdwijnen en je money mindset te verbeteren. Garcia snapt cijfers én de issues die veel vrouwen daarmee hebben. Daarom is zij onze expert en pakt zij in de rubriek 'It's all about the Money' de vragen op die met financiën te maken hebben.

Leestijd: 2 minuten

Om meer in control te komen van je financiën is het belangrijk om je cijfers regelmatig te checken. Het liefst elke maand, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Maar hoe doe je dit en welke cijfers zijn dan belangrijk? En waarom is dit nuttig?

Zo doe je een cijfercheck

Aan het begin van elke maand reserveer je een uur in je agenda. Neem een kopje koffie of thee met wat lekkers bij en werk dan eerst je administratie bij.

Analyseer de resultatenrekening

Besteed je je administratie uit? Vraag je boekhouder om een uitdraai van je resultatenrekening. Als die dat niet wil geven, vraag dan waarom niet (en overweeg een andere boekhouder). Elk boekhoudprogramma heeft deze rapportage.

In de resultatenrekening zie je je omzet (wat heb je verkocht/geleverd) en je kosten (waaraan heb je geld uitgegeven).

Geen ondernemer? Zet dan dus gewoon je uitgaven en inkomsten op een rij

Bekijk dan eens even goed:

• Hoeveel omzet heb je gemaakt? (Wat zijn je totale inkomsten?)
• Is dat meer of minder dan vorige maand?
• Hoeveel winst heb je gemaakt? (Wat blijft er over als je alle uitgaven eraf haalt?)
• Was dat voldoende om je salaris uit te keren?
• Waar verdien je het meeste geld mee?

Krijg je al kiespijn bij de gedachte dat je dit moet doen, dan vraag ik je vriendelijk, maar dringend om hier stap voor stap beter vertrouwd mee te worden. Weet je echt niet hoe dit moet, vraag dan hulp.

C.A.S.H.
Een andere belangrijke factor is het banksaldo op je bank. Cash! Is je banksaldo op dit moment voldoende om de komende maanden je lasten te betalen of moet je actie ondernemen?

Waarom die maandelijkse cijfercheck?

Voor een gezonden money mindset is belangrijk om je cijfers te begrijpen. Helemaal als ondernemer, maar ook als je in loondienst bent. Een cijfercheck geeft vooral inzicht en bewustzijn.

• Als je weet hoe je ervoor staat, kan je actie ondernemen. Stel dat je merkt dat je de komende maanden een tekort op de bank hebt staan, dan weet je dat je flink aan de bank moet met verkopen of minder uitgeven. Je bent dan proactief bezig; het overvalt je niet.
• Je hebt goed in de gaten waar je je geld aan uitgeeft.
• Je kan zo makkelijk zien of je überhaupt genoeg geld verdient of teveel uitgeeft.

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Garcia helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem wekelijks in je mail?